Uw Bedrijf in Internationale Waardeketens

© Hollandse Hoogte / Co de Kruijf
In welke mate worden bedrijfsactiviteiten internationaal georganiseerd? En welke gevolgen heeft dit voor de Nederlandse arbeidsmarkt gehad? Dit onderzoekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) één keer in de drie jaar met het onderzoek ‘Uw bedrijf in internationale waardeketens’.

In het onderzoek Uw Bedrijf in Internationale Waardeketens wordt ingegaan op thema’s zoals internationaal zakendoen, het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar het buitenland en de gevolgen van recente gebeurtenissen. Hier kan men denken aan onder andere de invloed van pandemieën, oorlogen en milieubeleid op de economische globalisering.

De resultaten van dit onderzoek zijn onder andere van belang voor beleidsmakers. Zij kunnen met deze informatie bijvoorbeeld inspelen op een veranderende arbeidsmarkt. Dit kan ook van invloed zijn op uw bedrijf.

Aanleveren van gegevens

Heeft u een brief gekregen van het CBS? Dan kunt u de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Ook als u een brief van het CBS heeft gekregen en uw bedrijf doet voornamelijk zaken binnen Nederland, vragen wij u ook de vragenlijst in te vullen. Uw bedrijf kan namelijk indirecte verbindingen hebben met het buitenland.

Verplichting

Zoals de CBS-wet voorschrijft, gebruikt het CBS zoveel mogelijk gegevens uit bestanden van andere instellingen. We kijken daarbij naar de bruikbaarheid, tijdigheid en volledigheid van de gegevens. Als in de bestanden de benodigde gegevens niet of niet tijdig staan, dan mogen we de gegevens opvragen bij bedrijven/organisaties. Op grond van de CBS-wet bent u verplicht de gevraagde gegevens tijdig, volledig en kosteloos aan te leveren. Als u dat niet doet, kan u dat geld kosten via een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete. Meer informatie over de verplichting en handhaving vindt u op www.cbs.nl/handhaving.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Voor onderzoeksresultaten van de buitenlandse activiteiten van Nederlandse bedrijven raadpleeg hieronder de 'Relevante links'.

Meer informatie en Contact

Via de link veelgestelde vragen (rechtsboven) vindt u meer informatie. Vindt u niet wat u zoekt en wilt u contact opnemen met het CBS of zaken online regelen? Dan kunt u de pagina CBS Contactcenter raadplegen.

Recente artikelen