Data uitwisselen met het CBS

© Hollandse Hoogte
Er zijn diverse manieren om data van uw bedrijf of instelling aan te leveren aan het CBS. U kunt data versturen of laten ophalen. Graag komen wij in contact met uw specialisten om de meest geschikte manier met u af te stemmen. Hierbij maken we afwegingen op het gebied van bijvoorbeeld de privacy gevoeligheid van de data, de omvang van de datalevering of de frequentie van het versturen en de technische mogelijkheden van uw bedrijf of instelling. Stuur een e-mail naar centraaldataloket@cbs.nl voor meer informatie.  

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden die wij ondersteunen.   

Portaal (https://databestanden.cbs.nl)

Met het portaal van het CBS kunt u uw data beveiligd via het internet aan het CBS leveren en/of data beveiligd van het CBS ontvangen (via het HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure). U moet hiervoor beschikken over een up to date browser. Van het CBS ontvangt u dan inlogcodes om in te kunnen loggen op het portaal. Het portaal is laagdrempelig in gebruik en wordt voornamelijk gebruikt voor data die handmatig met het CBS uitgewisseld wordt.

De veelgestelde vragen (FAQ's) vindt u rechtsboven bij 'Direct naar'.

(S)FTP

SFTP staat voor Secure File Transfer Protocol. Deze techniek is voornamelijk bedoeld om volledig geautomatiseerd databestanden beveiligd via het internet aan CBS te leveren. Het CBS beschikt over een SFTP-server waar u uw data kunt plaatsen. De beveiliging vindt plaats met een userid en password en/of beveiligde sleutels.

Koppelvlak ebMS voor overheden

Digipoort gebruikt de koppelvlakstandaard Digikoppeling ebMS2 voor asynchroon berichtenverkeer tussen overheidsorganisaties en Digipoort. De ebMS2-standaard specificeert een protocol voor veilig en betrouwbaar berichtenverkeer tussen twee partijen. Berichten die middels ebMS2 worden uitgewisseld zijn gebaseerd op SOAP.

Voor meer informatie over ebMS, zie: https://www.logius.nl/diensten/digipoort/koppelvlakken/ebms-voor-overheden.

Digipoort (Logius)

CBS kan ook data uitwisselen met partijen die aangesloten zijn op het Diginetwerk. Digitaal data uitwisselen met collega-overheidsorganisaties en bedrijven is eenvoudig en efficiënt mogelijk via Digipoort, Digikoppeling, Diginetwerk, Digimelding en de Stelselcatalogus.
Digipoort maakt gebruik van een besloten netwerk en kan alleen worden gebruikt wanneer u als dataleverancier ook bent aangesloten op Digipoort.

Voor meer informatie over Logius, zie: https://www.logius.nl/diensten/digipoort/.

Stichting Routerings Instituut (Inter)Nationale Informatiestromen (Stichting RINIS)

Leveringen via RINIS is ook een optie. Voor meer informatie over RINIS, zie: http://www.rinis.nl/

Data laten ophalen door het CBS

Het is ook mogelijk om data te laten ophalen door het CBS.

Cloud databronnen

Als u gebruik maakt van Cloud diensten, kan het CBS de data ophalen uit uw Cloudomgeving. Voorbeelden zijn Google Cloud Storage, Amazon S3, MS Azure.

Klantspecifieke API’s

Wanneer u reeds API’s aanbiedt of beschikbaar heeft, kan het CBS ook daarop aansluiten. CBS ondersteunt API’s zoals SOAP, REST, etc.

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar centraaldataloket@cbs.nl.

Links:

Privacy (cbs.nl) ISO- en Privacycertificering (cbs.nl)