RSS feeds

Wat is RSS?

RSS is een manier om uzelf snel op de hoogte te stellen van nieuws of nieuwe bijdragen op bepaalde websites, zonder dat u de websites zelf hoeft te bezoeken. Het is niet precies duidelijk waar RSS voor staat, maar algemeen wordt aangenomen dat het een afkorting is voor Really Simple Syndication. RSS-feeds (overzichten van de berichten) zijn in wezen webpagina’s die gelezen worden door de computer.  

Hoe gebruik ik RSS-feeds?

Over het algemeen moet uw computer over een RSS-lezer (news reader) beschikken om RSS-berichten te kunnen lezen. Deze speciale software controleert de RSS-feeds en geeft ze weer op de computer. Verreweg de meeste RSS-lezers werken via een browser of via een applicatie op de eigen computer. 

Met een RSS-lezer die via een browser werkt, kunt u overal uw RSS-feeds bijhouden, terwijl met een applicatie op de eigen computer de feeds worden opgeslagen op die computer; het verschil is vergelijkbaar met het verschil tussen het binnenhalen van uw e-mail via Outlook en lezen van uw e-mail via een webdienst zoals Hotmail.

Wanneer u een RSS-lezer gekozen heeft, hoeft u alleen nog te besluiten wat u wilt ontvangen. Bijvoorbeeld als u steeds de meest recent CBS-publicaties, - persberichten en webmagazineartikelen wilt ontvangen, gebruikt u de feed voor www.cbs.nl op de homepage of onderaan deze pagina.

Als u de nieuwste informatie op een CBS-themapagina wilt ontvangen, gaat u naar de betreffende themapagina en ziet u het oranje knopje onderaan de themapagina, of u kiest het gewenste thema in de lijst weergegeven onderaan deze pagina.

Als u op het icoontje klikt, kunt u zich op verschillende manieren abonneren op de RSS-feed. Bijvoorbeeld door de URL te slepen naar uw RSS-lezer, of door de URL te knippen en plakken in een nieuwe feed in uw RSS-lezer. 

Sommige browsers, onder andere Firefox, Opera en Safari, controleren automatisch op aanwezigheid van RSS-feeds als u een website bezoekt, en tonen een icoon als ze eentje vinden. Dit maakt het eenvoudiger om u te abonneren. 

Hoe kom ik aan een RSS-lezer?

Er zijn veel RSS-lezers beschikbaar en nieuwe versies worden steeds ontwikkeld. Omdat de verschillende RSS-lezers onder verschillende besturingssystemen werken, moet u wel een kiezen die op uw computer werkt.

Gebruik van een CBS RSS-feed op uw website

Heeft u een eigen website dan kunt u de laatste koppen van het CBS weergeven via een RSS feed. Het CBS geeft daar toestemming voor, mits er een duidelijke bronvermelding aanwezig is.