Blik van buitenaf op kantooretages
© ANP

CBS-DNB Financiën van Ondernemingen en Betalingsbalans

Om de economie goed in kaart te brengen vragen CBS en DNB ondernemingen om financiële gegevens aan te leveren. Vanaf 2019 doen het CBS en DNB dit met een gezamenlijke vragenlijst op kwartaalbasis, die door het CBS wordt verstuurd aan de ca. 350 grootste ondernemingen in Nederland uit de niet-financiële sector. Bekijk hiernaast de introductievideo.

Deze cijfers vormen een belangrijke bron voor de kwartaalsectorrekeningen, een beperkt stelsel van nationale rekeningen op kwartaalbasis, en de betalingsbalans van DNB. Een kwartaalbeschrijving van nationale economieën is onmisbaar voor de taakuitoefening van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brieven die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Aanleveren via Internet Explorer

Let op: De webbrowser ‘Microsoft Internet Explorer’ wordt niet meer ondersteund. Lever de gegevens daarom aan via Microsoft Edge, Google Chrome of een andere webbrowser.

Meer weten over de vragenlijst?

Om u zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe vragenlijst, is er een gebruikersinstructie ontwikkeld waarin de opzet van de vragenlijst wordt uitgelegd. Hoe het invullen in zijn werkt gaat, handmatig en/of inlezen, komt hierin ook aan bod. Een overzicht van de informatie die in de vragenlijst wordt gevraagd, vindt u in het voorbeeld sjabloon.

Bekijkt u liever instructievideo’s? Hiervoor zijn twee filmpjes ontwikkeld: een over de opzet van de vragenlijst: 

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/6f09b5b89be24adcae454eb36f7957b3]

En een over het inlezen van gegevens:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/edbb5431df4a4b60a873f359cd559aa2] 

Ook is er een uitgebreide toelichting van de begrippen die in de vragenlijst gebruikt worden. Plus een uitleg over het gebruik van de codes en relaties binnen de vragenlijst. 

Als u meer wilt weten over de samenwerking tussen het CBS en DNB, bekijk dan de website hierover.

Resultaten Bedrijvendag CBS-DNB

In 2018 hebben de DNB en het CBS samen een bedrijvendag georganiseerd over de nieuwe gecombineerde uitvraag van gegevens in 2019.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen