© ANP

Internationale Handel in Goederen

Het CBS publiceert iedere maand cijfers over de internationale handel in goederen. Deze cijfers geven inzicht in de handel in goederen van Nederland met andere landen. Ze zijn van groot belang voor de bepaling van het bruto binnenlands product. Daarnaast geven de uitkomsten inzicht in de concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van het buitenland.

2021

Voor informatie over Internationale Handel in Goederen (IHG) tot en met de opgaveperiode (december) 2021, ga naar: Internationale Handel in Goederen 2021.

2022

Hieronder leest u informatie over IHG vanaf opgaveperiode januari 2022.

Gegevens aanleveren

Ga naar https://antwoord.cbs.nl om de gegevens aan te leveren. In de brieven die u van het CBS heeft ontvangen staan uw gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u kunt inloggen in de applicatie. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Aanleveren via Internet Explorer

Let op: De webbrowser ‘Microsoft Internet Explorer’ wordt niet meer ondersteund. Lever de gegevens daarom aan via Microsoft Edge, Google Chrome of een andere webbrowser.

Codelijsten en omzettingstabel

Voor het aanleveren van gegevens met betrekking tot 2022 kunt u gebruikmaken van de codelijsten en de Omzettingstabel 2022.

Aanleverwijze

Het aanleveren van gegevens gaat via de online applicatie IDEP+. Het is mogelijk de gegevens handmatig toe te voegen in een opgave, maar u kunt ook gegevens inlezen. Dit is handig als u grote aantallen records tegelijk wil invoeren. Hiervoor zijn in IDEP+ inleessjablonen beschikbaar. Het is ook mogelijk eigen inleessjablonen te maken.

In de handleiding vindt u meer informatie: Handleiding Statistiekopgave IHG 2022.
Meer informatie over het inlezen van gegevens, vindt u op de volgende pagina: Gegevens inlezen in IDEP+.

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/5f04b0991b3f48a4a1da4f69bbf4146d]

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/204c7b537ce042108de85d20a6caa00f]

Wijzigingen vanaf januari 2022

Vanwege de nieuwe Europese verordening voor bedrijfsstatistieken (regulation (EU) 2019/2152) en het verbeteren van onze processen en systemen, zijn vanaf opgaveperiode januari 2022 een aantal zaken gewijzigd. Voor informatie hierover, ga naar: Wijzigingen IHG vanaf januari 2022.

Testvragenlijst

Als u voor 2021 een opgavenverplichting had, ontving u van ons in november 2021 een brief met inloggegevens om een testopgave te maken. Op deze manier kon u zich voorbereiden op de wijzigingen vanaf opgavenperiode 2022.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Resultaten van dit onderzoek vindt u ook hieronder onder het kopje ‘Relevante links’.

Direct online regelen

Heeft u technische vragen over de opgave (inloggegevens, sjablonen, e.d.)? Neem dan contact op met de technische helpdesk van het CBS Contact Center. Voor inhoudelijke vragen over de statistiekopgave of het doorgeven van een wijzigingen kunt u het algemene webformulier IHG of de specifieke formulieren IHG gebruiken. Of ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen