Verleende Omgevingsvergunningen met Activiteit Bouw

© Hollandse Hoogte

Het CBS verzamelt elke maand de door gemeenten verleende omgevingsvergunningen met activiteit bouwen. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is uitspraken doen over de te verwachten bouwproductie. Deze bouwproductie is één van de belangrijkste graadmeters voor economische groei.

Vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet (Ow) en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. In de nieuwe situatie worden bouwactiviteiten gescheiden in twee activiteiten: de technische bouwactiviteit met een technische vergunning en de omgevingsplanactiviteit (OPA) met een ruimtelijke vergunning. Vanaf 2024 wil het CBS enkel de gegevens over de ruimtelijke vergunningen, de vergunningen voor omgevingsplanactiviteit bouwwerk (OPA), ontvangen. Deze informatiestroom sluit het beste aan bij wat het CBS wil waarnemen.

Gegevens aanleveren

Lees onderstaande documenten voordat u gegevens aanlevert:

Lever gegevens aan via de internetvragenlijst

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.  

Lever gegevens aan via upload

Als u meer dan 50 omgevingsvergunningen heeft verleend, dan kunt u een ASCII-bestand samenstellen. Zo bespaart u tijd. In de Handleiding elektronisch aanleveren verleende bouwvergunningen vindt u de specificaties voor het bestand.

Om het bestand te uploaden, gaat u naar https://antwoord.cbs.nl en logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze staan vermeld in de brief die u van het CBS heeft ontvangen. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Nadat u bent ingelogd, selecteert u het bestand dat u wilt uploaden. Zodra de upload is voltooid, ontvangt u een ontvangstbevestiging op uw scherm.

Geen vergunningen op te geven

Als u geen vergunningen heeft op te geven voor een bepaalde maand, vragen wij u om een 0-opgave te doen. Doe dit via upload zoals hierboven beschreven en volg onderstaande uitleg:

 De inhoud van het bestand bestaat slechts uit 1 record, met op:
  • positie 1 t/m 6 gemeentenummer
  • positie 7 t/m 26 0 of leeg
  • positie 27 t/m 32 datumvergunning (JJJJMM)
  • positie 32 en verder leeg

Kijk voor meer informatie in de Handleiding elektronisch aanleveren verleende bouwvergunningen

Onderzoeksresultaten

Resultaten van dit onderzoek vindt u hieronder op de themapagina: Bouwen en wonen.

In het Dashboard bedrijven vindt u de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals het aantal bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen