ICT-gebruik bij bedrijven

© ANP

Veel bedrijven maken gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Denk hierbij aan computersystemen, elektronische netwerken en software. Maar hoe staat het ervoor met het gebruik hiervan in Nederland? Wij zijn benieuwd naar het ICT-gebruik van uw bedrijf. Gebruikt u internet? Zijn elektronische gegevens beveiligd? Worden gegevens automatisch uitgewisseld? En is telewerken mogelijk?

Om deze vragen te beantwoorden voert het CBS jaarlijks het onderzoek ICT-gebruik bij bedrijven uit. De informatie is belangrijk voor de overheid om beleid mee te maken. Ook kunt u zien hoe uw bedrijf ervoor staat. Zo kunt u uw ICT-gebruik vergelijken met bedrijven per bedrijfstak of bedrijfsgrootte.

Aanleveren van gegevens

Heeft u een brief gekregen van het CBS? Dan kunt u uw gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe codes aan

De vragenlijst

Onderwerpen waar we vragen over stellen zijn bijvoorbeeld: Toegang en gebruik van Internet, clouddiensten, kunstmatige/artificiële intelligentie, e-commerce en ICT-veiligheid. Kleine bedrijven (2 tot 10 werkzame personen) krijgen een kortere vragenlijst dan grote bedrijven (10 of meer werkzame personen).

zzp’ers

De vragenlijst voor zzp’ers is een ingekorte versie van de vragenlijst. De nadruk ligt hierin op ICT-veiligheid. Verder hebben nog een aantal vragen specifiek voor zzp’ers. De overheid kan hiermee gericht beleid opstellen voor een betere ICT-veiligheid voor zzp’ers.

Digital Trust Center (DTC)

Het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zet zich in om de ICT-veiligheid van bedrijven te vergroten. Sommige bedrijven zijn via een samenwerkingsverband (bijvoorbeeld een brancheorganisatie) verbonden aan het DTC . De overheid kan hiermee gericht beleid opstellen voor een betere ICT-veiligheid voor bedrijven verbonden aan het DTC.
Meer over informatie over het DTC vindt u door te klikken op: Digital Trust Center.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Resultaten van het onderzoek zijn hieronder bij 'Relevante links' opgenomen in StatLine en MKB-StatLine, de online databases van het CBS: 

Daarnaast brengt het CBS jaarlijks een themapublicatie uit over de Nederlandse kenniseconomie. In de publicatie ICT, kennis en economie spelen de uitkomsten van de enquête ICT-gebruik bedrijven een belangrijke rol.

De Cybersecuritymonitor schetst aan de hand van een twintigtal indicatoren een beeld van de cybersecurity in Nederland.

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen