© ANP

Financiën van Ondernemingen

Het CBS publiceert elk jaar cijfers over balans en resultatenrekening van ondernemingen in Nederland uit de niet-financiële sector. Deze cijfers geven een beeld van de financiële positie van deze sector en worden gebruikt door de overheid en internationale organisaties bij het maken van beleid.

Voor de SFO gegevens probeert het CBS zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande bronnen. Zo maakt het CBS gebruik van de databank 'vennootschapsbelasting' van het Ministerie van Financiën, voor ondernemingen uit de niet-financiële sector in Nederland met een balanstotaal kleiner dan 40 miljoen euro. Alleen ondernemingen uit de niet-financiële sector in Nederland met een balanstotaal groter of gelijk aan 40 miljoen euro wordt gevraagd de gegevens via een vragenlijst aan te leveren.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brieven die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Aanleveren via Internet Explorer

Let op: De webbrowser ‘Microsoft Internet Explorer’ wordt nietmeer ondersteund. Lever de gegevens daarom aan via Microsoft Edge, Google Chrome of een andere webbrowser.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Resultaten van dit onderzoek en aanverwante zaken vindt u op StatLine en hieronder op de Themapagina: Bedrijven.

Meer weten over de vragenlijst?

Om u zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe vragenlijst, is er een Gebruikersinstructie SFGO NL ontwikkeld waarin de opzet van de vragenlijst wordt uitgelegd. Hoe het invullen in zijn werkt gaat, handmatig en/of inlezen, komt hierin ook aan bod. Een overzicht van de informatie die in de vragenlijst wordt gevraagd, vindt u in het voorbeeld sjabloon.

Bekijkt u liever instructievideo’s? Hiervoor zijn twee filmpjes ontwikkeld: Een over de opzet van de vragenlijst:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/d10cb49e258b425e9516b950048b0193]

En een over het inlezen van gegevens:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/d073974d76c048cfb66260f27eb34790]

Ook is er een uitgebreide toelichting van de begrippen die in de vragenlijst gebruikt worden. Een uitleg over het gebruik van de codes en relaties binnen de vragenlijst vindt u in het document Codegebruik SFGO

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen