Veelgestelde vragen

© Getty Images

Algemene vragen over Mijn CBS

Wat is Mijn CBS?

Mijn CBS is een overzichtelijk portaal voor bedrijven. In Mijn CBS kunt u uw (openstaande) onderzoeken bekijken, direct de gevraagde gegevens aanleveren en makkelijk uw contactgegevens wijzigen. Daarnaast vindt u in Mijn CBS informatie over uw bedrijfstak.

Wat zijn de voordelen van Mijn CBS?

Om gebruik te maken van alle mogelijkheden die Mijn CBS biedt, moet u inloggen met eHerkenning. U ziet dan een overzicht van al uw (lopende) CBS onderzoeken. U kunt zelf selecteren welke onderzoeken u wilt zien. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de onderzoeken voor een bepaald bedrijfsonderdeel te zien. Of u selecteert alleen de onderzoeken waarvoor u nog gegevens moet aanleveren.

Ook kunt u binnen Mijn CBS een aantal zaken direct regelen met webformulieren. Zo kunt u bijvoorbeeld de contactpersoon of het correspondentieadres wijzigen en direct contact opnemen met het CBS als u een vraag heeft. Omdat u bent ingelogd, hoeft u het correspondentienummer niet meer in te vullen. Dat doen wij voor u.

Daarnaast vindt u binnen Mijn CBS een dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven.

Als u inlogt met de inloggegevens uit de brief of e-mail, ziet u geen overzicht van uw onderzoeken, maar enkel het onderzoek waarvoor u bent ingelogd. Alleen voor dat onderzoek kunt u gebruik maken van webformulieren om bijvoorbeeld contact- en adresgegevens te wijzigen. Daarnaast heeft u toegang tot het dashboard Mijn bedrijfstak in cijfers.

Waarom verloopt inloggen niet meer via https://antwoord.cbs.nl?

U vindt uw onderzoeken in Mijn CBS. Hier kunt u inloggen met eHerkenning of met inloggegevens uit de brief of e-mail die u van ons kreeg. Als u inlogt met eHerkenning, kunt u gebruik maken van alle functionaliteiten van Mijn CBS. Als u inlogt met de inloggegevens uit de brief of e-mail, ziet u enkel het onderzoek waarvoor u inlogt. U kunt direct gegevens aanleveren, net als op https://antwoord.cbs.nl

Kan ik voor al mijn CBS-onderzoeken gegevens aanleveren via Mijn CBS?

Als u met eHerkenning inlogt in Mijn CBS, ziet u ook alle andere onderzoeken waar uw organisatie voor uitgenodigd wordt. Gegevens voor die onderzoeken kunnen ook via Mijn CBS met eHerkenning worden aangeleverd.

Contact opnemen via Mijn CBS

Hoe vraag ik uitstel aan in Mijn CBS?

Uitstel aanvragen verloopt via een webformulier. Dit formulier vindt u door te klikken op ‘Mijn onderzoeken’. Klik vervolgens op ‘Meer informatie’ bij het onderzoek waarvoor u uitstel wilt aanvragen. Onder ‘Direct regelen’ ziet u het webformulier ‘Uitstel aanvragen’. Het correspondentienummer hebben wij al voor u ingevuld.

Hoe vraag ik inloggegevens op in Mijn CBS?

Inloggegevens opvragen verloopt via een webformulier. Dit formulier vindt u door te klikken op ‘Mijn onderzoeken’. Klik vervolgens op ‘Meer informatie’ bij het onderzoek waarvoor u inloggegevens wilt opvragen. Onder ‘Direct regelen’ ziet u het webformulier ‘Inloggegevens opvragen’. Het correspondentienummer hebben wij al voor u ingevuld.

Weet u dat u bent uitgenodigd voor een CBS-onderzoek, maar weet u niet meer om welk onderzoek het gaat? Vul dan het algemene formulier ‘Inloggegevens opvragen’ in onder de knop ‘Contact’.

Hoe geef ik een adreswijziging door in Mijn CBS?

Het adres (correspondentieadres) wijzigen verloopt via een webformulier. Dit formulier vindt u door te klikken op ‘Mijn onderzoeken’. Klik vervolgens op ‘Meer informatie’ bij het onderzoek waarvoor u een adreswijziging wilt doorgeven. Onder ‘Direct regelen’ ziet u het webformulier ‘Adres wijzigen’. Het correspondentienummer hebben wij al voor u ingevuld.

Hoe wijzig ik de contactpersoon in Mijn CBS?

Het wijzigen van de contactpersoon verloopt via een webformulier. Dit formulier vindt u door te klikken op ‘Mijn onderzoeken’. Klik vervolgens op ‘Meer informatie’ bij het onderzoek waarvoor u de contactpersoon wilt wijzigen. Onder ‘Direct regelen’ ziet u het webformulier ‘Contactpersoon wijzigen’. Het correspondentienummer hebben wij al voor u ingevuld.

Hoe stel ik een vraag via Mijn CBS?

Een vraag stellen aan een medewerker van het CBS gaat makkelijk en snel via ons contactformulier. Dit formulier vindt u onder de knop ‘Contact’. Hier vindt u ook andere mogelijkheden om contact op te nemen met het CBS.

Wilt u contact opnemen over een specifiek onderzoek? Klik dan op de knop ‘Mijn onderzoeken’. Klik vervolgens op ‘Meer informatie’ bij het betreffende onderzoek. Onder ‘Direct regelen’ ziet u het webformulier ‘Een vraag stellen’. Het correspondentienummer hebben wij al voor u ingevuld.

Hoe dien ik een klacht in via Mijn CBS?

U kunt een klacht indienen via ons klachtenformulier. Dit formulier vindt u onder de knop ‘Contact’.

Vragen over eHerkenning

Wat is eHerkenning?

EHerkenning is een veilig, persoonsgebonden inlogmiddel waarmee u bij meer dan 500 verschillende dienstverleners kunt inloggen. Naast het CBS kunt u denken aan UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars. Steeds meer (overheids)organisaties vragen om in te loggen met eHerkenning. Op de website van eHerkenning vindt u meer informatie.

Waarom heeft het CBS voor eHerkenning gekozen?

EHerkenning is een veilig en betrouwbaar inlogmiddel waarmee u bij ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars kunt inloggen. Overheidsdienstverleners moeten eHerkenning straks verplicht aanbieden. Dit staat in de toekomstige wet Digitale Overheid. Op de website van eHerkenning vindt u meer informatie.

Wat zijn de voordelen van inloggen met eHerkenning op Mijn CBS?

Als u inlogt met eHerkenning, krijgt u toegang tot het complete portaal. U kunt uw (openstaande) onderzoeken bekijken, direct de gevraagde gegevens aanleveren en een aantal zaken eenvoudig online regelen. Als u inlogt met inloggegevens uit de brief kunt u enkel gegevens aanleveren voor één onderzoek en krijgt u geen overzicht van al uw onderzoeken.

Hoe vraag ik eHerkenning aan als ik het nog niet heb?

EHerkenning aanvragen kan bij een door de Rijksoverheid erkende leverancier. Hoe het werkt leest u op de website van eHerkenning. Hier vindt u een overzichtelijk stappenplan en een duidelijke video. Daarnaast vindt u op de website een overzicht van de leveranciers en leest u waarin zij van elkaar verschillen.

Hoe vraag ik eHerkenning aan voor Mijn CBS?

EHerkenning aanvragen kan bij een door de Rijksoverheid erkende leverancier. Hoe het werkt leest u op de website van eHerkenning. Hier vindt u een overzichtelijk stappenplan en een duidelijke video. Daarnaast vindt u op de website een overzicht van de leveranciers en leest u waarin zij van elkaar verschillen.

EHerkenning is persoonsgebonden en iedere persoon krijgt zijn eigen eHerkenningsmiddel met bijbehorende machtigingen. Voor Mijn CBS machtigt u de beheerder(s) (dit zijn de personen die toegang mogen krijgen tot het portaal) voor de dienst Mijn CBS Beheerder.

Vult u een e-mailadres in bij het aanvragen van Mijn CBS? Kies dan voor een zakelijk en persoonsgebonden e-mailadres.

Welk betrouwbaarheidsniveau van eHerkenning heb ik nodig voor Mijn CBS?

Voor Mijn CBS heeft u eHerkenning betrouwbaarheidsniveau EH3 (of hoger) nodig.

Welke dienst moet ik aanvragen voor Mijn CBS?

Voor Mijn CBS machtigt u de beheerder(s) (dit zijn de personen die toegang mogen krijgen tot het portaal) voor de dienst Mijn CBS Beheerder.

Wat is de levertijd van eHerkenning?

Het aanvragen van eHerkenning is soms binnen een dag geregeld, maar kan ook enkele dagen duren. Dit is afhankelijk van het betrouwbaarheidsniveau dat u nodig heeft en verschilt per leverancier. Op de website van eHerkenning vindt u meer informatie over de levertijd.

Moet ik eHerkenning voor elke medewerker apart aanvragen?

Ja, eHerkenning is persoonsgebonden. Sommige medewerkers worden bijvoorbeeld gemachtigd om gegevens aan te leveren voor CBS-onderzoeken, maar niet om zaken te regelen met de Belastingdienst.

Hoe kan ik een intermediair (tussenpartij) gegevens aan laten leveren?

Dat is via eHerkenning mogelijk met een ketenmachtiging.

Hoe log ik in met eHerkenning?

Is eHerkenning voor uw organisatie aangevraagd en bent u gemachtigd voor de dienst Mijn CBS Beheerder? Dan kunt u met eHerkenning inloggen op Mijn CBS:

  1. Ga naar https://mijn.cbs.nl en log in met uw persoonsgebonden eHerkenningsmiddel.
  2. Werd bij het aanvragen van eHerkenning uw e-mailadres ingevuld? Log dan in met hetzelfde e-mailadres.
  3. U ziet nu het complete portaal met een overzicht van alle CBS onderzoeken voor uw organisatie.

Hoe veel kost eHerkenning?

Op de website van eHerkenning vindt u een overzicht van de leveranciers en leest u hoeveel eHerkenning bij elk van deze leveranciers kost.

Mijn bedrijfstak in cijfers

Wat kan ik zien over mijn bedrijfstak?

Op het dashboard ‘Mijn bedrijfstak in cijfers’ staan de meest actuele cijfers over bedrijven. U vindt hier bijvoorbeeld informatie over het aantal bedrijven per bedrijfstak en per regio en u vindt cijfers over de omzet. Ook vindt u hier de nieuwste onderzoeksresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.