Research & Development, Innovatie

© Hollandse Hoogte

Economische vooruitgang wordt grotendeels bepaald door onderzoek naar en ontwikkeling van (vernieuwde) producten, diensten en bedrijfsprocessen. Door research (onderzoek) en development (ontwikkeling) activiteiten te ontplooien vindt bij veel bedrijven en instellingen innovatie plaats. Internationaal vergelijkbare cijfers hierover geven inzicht in de Nederlandse economie en concurrentiepositie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) produceert deze cijfers.

Aanleveren van gegevens

Heeft u een brief ontvangen van het CBS? Dan kunt u de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

De resultaten van het onderzoek naar R&D en innovatie vindt u op StatLine:

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen