© Hollandse Hoogte

Research & Development, Innovatie

Economische vooruitgang wordt grotendeels bepaald door onderzoek naar en ontwikkeling van (vernieuwde) producten, diensten en bedrijfsprocessen. Door research (onderzoek) en development (ontwikkeling) activiteiten te ontplooien vindt bij veel bedrijven en instellingen innovatie plaats. Internationaal vergelijkbare cijfers hierover geven inzicht in de Nederlandse economie en concurrentiepositie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) produceert deze cijfers.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

De resultaten van het onderzoek naar R&D en innovatie vindt u hier:

- StatLine CBS - Research en development; kerncijfers per sector van uitvoering
- StatLine CBS - Bedrijven met innovaties; kerncijfers

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen