Pensioenaanspraken

© Hollandse Hoogte

Goede informatie over pensioenaanspraken is belangrijk. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt door de overheid, wetenschap en de pensioensector zelf. In 2021 hadden 10,6 miljoen mensen één of meer pensioenaanspraken. Hoeveel mensen zijn dat nu? Om deze en andere vragen te beantwoorden verzamelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gegevens.

Deze cijfers geven inzicht in de pensioenrechten van burgers die nog niet met pensioen zijn. Aan de hand van deze informatie kan onder meer bekeken worden hoe goed het pensioensysteem werkt en kunnen risicogroepen op tijd herkend worden. Deze cijfers geven een algemeen beeld van de pensioenaanspraken, verdeeld in verschillende groepen van de bevolking.

Aanleveren van gegevens

U levert de gegevens aan in één XML-bestand van maximaal 1,2 GB. Dit mag een ZIP-bestand zijn. Om het bestand te kunnen verwerken, moet het aan een aantal kenmerken voldoen. Zo is aanlevering alleen mogelijk in het juiste XML-formaat, dat het Pensioenregister ook gebruikt. Wij verzoeken u om de gegevens aan te leveren volgens de kenmerken van het koppelvlak voor plateau 6. In het document Toelichting bestandsaanlevering Pensioenaanspraken  zijn deze kenmerken beschreven. Ook vragen we u een klein bestand met aanvullende informatie te uploaden. Dit staat ook in het document.

Ga naar https://antwoord.cbs.nl om het bestand op te sturen. Bij het inloggen wordt gevraagd naar uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze staan vermeld in de brief die u van het CBS heeft ontvangen. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.
Nadat u bent ingelogd, kunt u het te uploaden bestand selecteren. Zodra de upload is voltooid, ontvangt u een ontvangstbevestiging op uw scherm. 

Voorbeeld- en controlebestanden

In onderstaand dummy XML-bestand ziet u als voorbeeld hoe voor enkele BSN’s de gegevens eruit moeten zien.
Dummybestand-kv6 (XML)

Met onderstaande XSD-bestanden kunt u controleren of het bestand goed is:

Onderzoeksresultaten

 De resultaten van eerdere jaren zijn opgenomen in de volgende tabellen op StatLine:

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen