Dienstenprijzen

© Flip Franssen/Hollandse Hoogte

De prijzen van diensten zijn volop in beweging. De dienstenprijzenindex (DPI) geeft de prijsontwikkelingen weer van diensten die bedrijven leveren op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Voor de DPI worden alleen bedrijven gevolgd die omzet in Nederland boeken. De overheid en wetenschap gebruiken de DPI om bijvoorbeeld de economische groei vast te stellen en voor beleid en onderzoek.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert ieder kwartaal de DPI. Met de DPI kunt u prijsontwikkelingen volgen. U kunt de DPI ook als referentie gebruiken voor de jaarlijkse prijsaanpassingen. 

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Telefonisch contact

Mogelijk neemt een medewerker van het CBS telefonisch contact op met uw bedrijf. Tijdens dit gesprek wordt gevraagd naar de naam van een contactpersoon binnen het bedrijf. Ook worden de diensten besproken die uw bedrijf levert. Niet alle bedrijven worden eerst telefonisch benaderd.

Vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen

Wij vragen u om de vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen in te vullen. In deze vragenlijst dient u een aantal representatieve diensten die uw bedrijf aanbiedt, op te geven. Om u een idee te geven hoe u deze diensten kunt opgeven, worden in de vragenlijst voorbeelden van dienstomschrijvingen getoond. Het is van groot belang om de diensten zo specifiek mogelijk te omschrijven. Hierbij zijn bijbehorende prijsbepalende factoren belangrijk. In het vervolgonderzoek (Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen) wordt u namelijk elk kwartaal gevraagd om de prijs op te geven voor deze diensten.

Bekijk voor meer uitleg over deze vragenlijst hieronder de CBS-video Inventarisatie Dienstenprijzen.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/342859ce3ff74dd59e0ec7f03a7e4bdd]

Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen

Voor de Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen is het belangrijk om uw bedrijf een aantal kwartalen te volgen. U wordt daarom elk kwartaal gevraagd om de prijs op te geven van de dienst zoals u deze heeft opgegeven in de vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen. Het invullen van de Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen kost u dus minder tijd dan de vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen. Hoeveel kwartalen u deze vragenlijst ontvangt, is vooraf niet bekend.

Aanleveren van gegevens

In de brief kunt u lezen of u gevraagd bent de vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen of Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen in te vullen. U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen.

Vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen

Ga naar https://antwoord.cbs.nl en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen

Ga naar https://antwoord.cbs.nl en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.  

Onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek  worden gepubliceerd op StatLine:

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen