Spoorvervoer Personen

© Hollandse Hoogte / ANP

Betrouwbare statistieken over het spoorvervoer van personen zijn van groot belang voor Nederland en Europa. De Europese Commissie heeft deze statistieken nodig om het vervoersbeleid (regionaal en trans-Europees) te monitoren en te ontwikkelen.

Daarom voert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het onderzoek Spoorvervoer Personen uit. Dit onderzoek gaat over het aantal reizigers en reizigerskilometers per spoor met herkomst en/of bestemming Nederland.

For the text in English, click on Rail Passenger Transport (EN).

Aanleveren van gegevens

Heeft u een brief ontvangen waarin wij u verzoeken deel te nemen aan dit onderzoek? U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding aanleveren:

1. Download eerst het volgende bestand: NLD_sjabloon uitvraag data.
2. Vul het bestand in en sla het op als CSV of XLSX-bestand:

  • Indien nodig, kunt u het bestand meerdere keren invullen en opslaan.
  • De bestanden mogen gecomprimeerd worden in een ZIP-bestand, maar een ZIP-bestand met daarin verder gecomprimeerde bestanden wordt niet geaccepteerd.
  • Aangeleverde (gecomprimeerde) bestanden mogen elk maximaal 1,2 GB groot zijn.
  • Er worden geen limieten gesteld aan de (totale) grootte van uitgepakte bestanden binnen gecomprimeerde bestanden.
  • De informatie in de CSV-bestanden moet punt komma gescheiden zijn.

3. Ga naar https://antwoord.cbs.nl om het bestand / de bestanden te uploaden. Gebruik uw gebruikersnaam en wachtwoord uit de brief. Heeft u uw inloggegevens niet meer? Ga dan naar Inloggegevens opvragen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het aanleveren van de gegevens? Neem dan contact op met het CBS Contactcenter.

Staat in de brief dat u ons toegang kunt verlenen tot Translink data?

Als u ons toegang verleent, hoeft u geen of slechts een klein deel van de gegevens zelf aan te leveren. Zo bespaart u tijd. U kunt hiervoor contact opnemen met Translink.

Wat is Translink?

Translink is uitgever van de Nederlandse ov-chipkaart en verwerker van alle transacties in het openbaar vervoer. Meer informatie vindt u op de website van Translink.

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten over verkeer en vervoer vindt u op de pagina Verkeer en Vervoer.

Hieronder vindt u de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals aantal bedrijven per bedrijfstak en regio, omzet, werkgelegenheid en investeringen:

Omgang met gegevens

De gegevens die u verstrekt, worden uitsluitend gebruikt voor het samenstellen van statistische overzichten. Deze overzichten zijn zo samengesteld dat geen gegevens over herkenbare afzonderlijke bedrijven, instellingen of personen zijn te ontlenen.

Hier vindt u meer over hoe het CBS omgaat met gegevens:

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.