Consumentenprijzen

Het CBS publiceert maandelijks de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten zoals dat wordt aangeschaft door consumenten. De CPI wordt onder meer gebruikt in contracten, bij loononderhandelingen en bij tal van indexaties. De CPI wordt ook gebruikt voor de berekening van de inflatie. De inflatie is een belangrijke maatstaf voor economische stabiliteit.

Ook voor uw bedrijf levert het onderzoek waardevolle informatie op. U kunt de cijfers bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen prijsontwikkeling te vergelijken met de gemiddelde prijsontwikkeling in uw branche of als referentie gebruiken voor jaarlijkse prijsaanpassingen.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen, staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Aanleveren via Internet Explorer

Let op: De webbrowser ‘Microsoft Internet Explorer’ wordt niet meer ondersteund. Lever de gegevens daarom aan via Microsoft Edge, Google Chrome of een andere webbrowser.

CBSbot

 Om bedrijven minder te belasten maakt het CBS ook gebruik van internetrobots die prijzen ophalen van websites.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Wilt u meer weten over de achtergronden van de consumentenprijsindex (CPI), lees dan de onderzoeksbeschrijving hieronder. Uitkomsten van de CPI vindt u hieronder op de themapagina: Prijzen.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen