Gegevens inlezen in IDEP voor Internationale Handel in Diensten

© ANP
In IDEP kunt u handmatig een opgave invullen maar het is ook mogelijk om gegevens in te lezen vanuit uw eigen administratie. Vooral als u veel records per opgave moet opvoeren kunt u met de inleesfunctie veel tijd besparen.

Hoe gaat inlezen in zijn werk?

U dient een eigen bestand te maken met de door het CBS gevraagde gegevens. Wij adviseren om Excel hiervoor te gebruiken. Om uw gegevens daarna in IDEP te kunnen inlezen, heeft u een inleessjabloon nodig. In IDEP kunt u kiezen voor een voorgedefinieerd inleessjabloon dat overeenkomt met de opbouw van uw bestand. Het is ook mogelijk om een eigen inleessjabloon aan te maken.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/04b10a43962e4f86aac72b5383e7605d] 

Invoer en uitvoer van diensten naar handel binnen en buiten de Europese Unie

Dient u uw invoer en uitvoer van diensten naar handel binnen en buiten de Europese Unie uit te splitsen? Dan heeft u twee mogelijkheden om landen aan te leveren.

1. U zet in uw eigen administratie de landcodes per dienst om naar Z1 (Europese Unie) of Z2 (Buiten de Europese Unie). Daarna kunt u deze gegevens overnemen in het bestand dat u gaat inlezen.
2. Vanaf 2022 is het ook mogelijk om in het bestand per dienst de landcode aan te leveren. Tijdens het inlezen in IDEP worden de landcodes automatisch omgezet naar Z1 of Z2.

Invoer en uitvoer van diensten naar handel per land

Dient u uw invoer en uitvoer van diensten naar handel per land op te geven? In het bestand geeft u per dienst zelf de landcode van het land aan.

Voorgedefinieerd inleessjabloon en bijbehorend bestand

Om het gemakkelijker voor u te maken, staat hieronder een voorbeeldbestand wat u kunt gebruiken in combinatie met het voorgedefinieerde inleessjabloon in IDEP.

Voorbeeldbestand - Naam inleessjabloon IDEP
Excel IHD.xlsx - Excel IHD

Terug naar de hoofdpagina: Internationale Handel in Diensten.