Beroepsbevolking

Bevolking van 15 tot 75 jaar Niet-beroepsbevolking Niet gezocht en niet beschikbaar Wil en/of kan niet werken Wil wel werken Gezocht en niet beschikbaar Beschikbaar en niet gezocht Vanwege weinig resultaat Vanwege andere reden Beroepsbevolking Werkloos (ILO-definitie) Werkzaam Deeltijd Wil meer uren werken, beschikbaar Voltijd

Deze groep bestaat uit personen van 15 tot 75 jaar die ofwel betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking). In het tweede kwartaal van 2020 ging het om 9,2 miljoen personen.  

 

Ruim 7 op de 10 participeerden op de arbeidsmarkt

 

In het tweede kwartaal van 2020 behoorden 9,2 miljoen 15- tot 75-jarigen tot de beroepsbevolking. Het overige deel, 3,9 miljoen personen, behoorde niet tot de beroepsbevolking. De brutoarbeidsparticipatie - de beroepsbevolking als percentage van de bevolking van 15 tot 75 jaar - kwam hiermee uit op 70,5 procent. In het tweede kwartaal van 2019 was dit 71,1 procent. De brutoarbeidsparticipatie (seizoengecorrigeerd) nam voor het eerst sinds begin 2018 af, maar lag in het tweede kwartaal van 2020 wel nog op een hoger niveau dan tien jaar eerder.

De beroepsbevolking kan worden onderverdeeld in de werkzame en werkloze beroepsbevolking. In het eerste kwartaal behoorden 9,0 miljoen mensen tot de werkzame beroepsbevolking. De werkloze beroepsbevolking bestond uit 349 duizend personen.

Bronnen

Relevante links