Auteur: Linda Fernandez Beiro, Jannes Kromhout

Hoe kan de Landelijke Jeugdmonitor bijdragen aan het monitoren van kansenongelijkheid?

Over deze publicatie

Welke omstandigheden waarin kinderen opgroeien hangen volgens de literatuur samen met kansenongelijkheid van kinderen in de basisschoolleeftijd? Over welke indicatoren is informatie beschikbaar in de Landelijke Jeugdmonitor, en welke aanvullende data heeft het CBS? Welke regionale verschillen zijn hiermee inzichtelijk te maken?

De belangrijkste bevindingen:

  • Onderwijsniveau van ouders/verzorgers, de financiële situatie en stabiliteit van het huishouden, herkomst, steun van ouders en broers en zussen, de buurt waarin kinderen opgroeien en de kwaliteit van de school zijn volgens de literatuur belangrijke factoren voor kansenongelijkheid.
  • In de Landelijke Jeugdmonitor is een deel van deze informatie op persoons- en huishoudensniveau reeds beschikbaar als indicator, andere CBS-data bieden aanvulling.
  • Er zijn grote verschillen per gemeente voor de onderzochte indicatoren.

1. Inleiding

Gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren is een belangrijk thema in Nederland. Uitgangspunt is dat het niet mag uitmaken waar je bent geboren, in welk gezin je opgroeit en wie je ouders zijn. Het bevorderen van kansengelijkheid staat al jaren op de agenda van beleidsmakers, politici en onderzoekers. In 2018 is vanuit de Rijksoverheid het actieprogramma Kansrijke Start gestart, met als doel meer kinderen een kansrijke start te geven in het leven. De eerste duizend levensdagen van een kind worden namelijk gezien als een cruciale fase voor de latere ontwikkeling van kinderen (Roseboom, 2020).

Vanaf vier jaar mogen kinderen in Nederland naar school. Tijdens de basisschooljaren ontwikkelen kinderen zich snel. Ze komen meer in contact met anderen, doen nieuwe kennis en vaardigheden op en worden zelfstandiger (Timmermans et al., 2015). Dit vraagt om een bredere aanpak. In 2016 is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (z.d.) de Gelijke Kansen Alliantie gestart, in samenwerking met onder andere gemeenten. Daarin staat het verbinden van drie leefwerelden centraal: school, thuis en omgeving.

Gelijke kansen in het onderwijs is een veelomvattend thema waar veel onderzoek naar gedaan wordt, onder andere door het CBS in het onderzoeksprogramma rondom risico’s op onderwijsachterstanden (CBS, 2019; CBS, 2022a). In dit artikel gaat het over factoren die met gelijke kansen samenhangen en niet zozeer over kansengelijkheid zelf. Er bestaan meerdere definities van kansengelijkheid. In lijn met het onderzoek naar onderwijsachterstanden (Kloprogge & de Wit, 2015) wordt in dit artikel aangesloten op de omschrijving van het Nationale Regieorgaan Onderwijsonderzoek: “Het bieden van gelijke kansen is erop gericht om te voorkomen dat leerlingen slechter op school presteren dan ze bij een gunstigere situatie zouden doen. Bij kansengelijkheid gaat het erom dat leerlingen met risicovolle omgevingskenmerken voldoende kansen krijgen om zich naar hun mogelijkheden en behoeften te ontwikkelen.” (Ten Brummelhuis & Kruiter, 2022). In de afgelopen jaren namen de zorgen over ongelijke kansen van kinderen in het basisonderwijs toe. Dit komt onder andere door de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen, en het lerarentekort in het onderwijs (Sociaal-Economische Raad, 2021; Adriaens et al., 2022; Onderwijsraad, 2023).

Er bestaan verschillende bronnen om kansenongelijkheid in het onderwijs te monitoren, zoals het landelijke Dashboard Gelijke Kansen, het regionale dashboard van de Gelijke Kansen Alliantie en de beleidsindicatoren uit de Beleidsagenda van de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast is er de Landelijke Jeugdmonitor, die het CBS in samenwerking met VWS beheert, waarin indicatoren zijn opgenomen die weergeven hoe het gaat met kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar op de deelterreinen gezin, onderwijs, veiligheid, gezondheid, welzijn en arbeid. Die indicatoren hangen deels samen met kansenongelijkheid.

Onderzoeksvragen

Het doel van dit artikel is te verkennen hoe de Landelijke Jeugdmonitor kan bijdragen aan het monitoren van kansenongelijkheid in het basisonderwijs door inzicht te geven in factoren die daar positief of negatief mee samenhangen. Aan de hand van deze factoren heeft een eerste aanzet plaatsgevonden om tot een selectie van indicatoren te komen waarmee een beeld kan worden geschetst van de omstandigheden waarin kinderen opgroeien. Deze omstandigheden worden vanwege regionale verschillen zowel op landelijk als gemeentelijk niveau beschreven. Het is daarbij niet de bedoeling om tot een verklaring voor verschillen tussen gemeenten te komen of om uitspraken te doen over in welke gemeenten kinderen meer of minder kansen hebben. Concreet zijn de volgende
onderzoeksvragen geformuleerd:

  1. Welke factoren hangen volgens de literatuur samen met de kansenongelijkheid van schoolgaande kinderen?
  2. Welke van deze factoren kunnen aan de hand van indicatoren in de Landelijke Jeugdmonitor of andere CBS-data door de tijd heen en ook regionaal worden gemonitord?
  3. Wat is op basis van deze set van indicatoren te zeggen over verschillen tussen Nederlandse gemeenten in de omstandigheden waarin kinderen opgroeien?

2. Factoren die samenhangen met kansenongelijkheid

In dit hoofdstuk worden de resultaten beschreven van de literatuurverkenning naar factoren die positief of negatief samen kunnen hangen met de kansenongelijkheid van kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar). De focus ligt in dit artikel op de thuissituatie van het kind, maar ook andere factoren, zoals de buurt en schoolomgeving, komen aan bod.

2.1 Factoren in de thuissituatie

In deze paragraaf worden een aantal factoren in de thuissituatie genoemd die van invloed kunnen zijn op de kansenongelijkheid van kinderen in de basisschoolleeftijd. In principe kan elk van de benoemde factoren bij omkering ook een beschermende factor zijn. Andere beschermende factoren die in de literatuur genoemd worden, zijn bijvoorbeeld de steun van ouders en broers en zussen (Badou & Day, 2021).

Hoogst behaald onderwijsniveau ouders/verzorgers

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het onderwijsniveau van de ouders een belangrijke rol speelt bij de onderwijsresultaten van kinderen in het basisonderwijs (Mesman, 2010; Mulder et al., 2014; Van Spijker et al., 2017; Inspectie van het onderwijs, 2019; Badou & Day, 2021; Van Noije et al., 2021). Dit verschil naar onderwijsniveau is voor verschillende aspecten van de ontwikkeling, zoals taal en rekenen maar ook werkhouding, al voor de basisschool aanwezig en blijft gedurende de bassischoolloopbaan bestaan (Zumbuehl & Dillingh, 2020). Daarnaast blijkt dat kinderen van ouders met maximaal een mbo-2-opleiding lagere adviezen krijgen van de leraar op basis van de eindtoets dan kinderen van ouders met een hbo-master- of wo-diploma, ook als rekening wordt gehouden met persoonskenmerken (Inspectie van het onderwijs, 2019).

Huishoudinkomen en recent arbeidsverleden

Ook het opgroeien in een gezin met een laag inkomen is een kenmerk dat kansengelijkheid negatief kan beïnvloeden. Het risico op een laag inkomen is groter als ouders/verzorgers in het huishouden niet werken. Uit het rapport Ongelijkheid van het jonge kind van het Centraal Planbureau (Zumbuehl & Dillingh, 2020) blijkt dat kinderen uit een gezin met een laag inkomen, ook na controle voor enkele andere (persoons)kenmerken, al voor de basisschoolleeftijd een achterstand hebben met rekenen en taal ten opzichte van kinderen met ouders met een hoog inkomen. Dit verschil wordt tijdens de basisschooltijd niet ingehaald. Ook een bundeling van onderzoeken uitgevoerd in EU- en OESO-landen ondersteunt de hypothese dat een hoger huishoudinkomen een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder op cognitieve vaardigheden en schooluitkomsten (Cooper & Stewart, 2021).

Armoede kan lijden tot stress in het gezin, wat vervolgens kinderen kan beïnvloeden in hun ontwikkeling en een negatief effect kan hebben op hun onderwijsresultaten (Engle & Black, 2008; Masarik & Conger, 2017). Het armoederisico is kleiner naarmate er meer verdieners zijn in een huishouden. Zo liep nog geen 1 procent van de tweeverdieners in 2020 risico op armoede. Bij eenverdieners was dat 6 procent en bij niet-werkenden die in hoofdzaak afhankelijk zijn van een uitkering 14 procent (CBS, 2021). Behalve het risico op armoede verlaagt een langdurige periode van niet-werkzaam zijn ook de kans om werk te vinden (CBS, 2023). Bij kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin komt een opeenstapeling van risicofactoren relatief vaak voor. Ook zijn het vooral de kinderen uit bijstandsgezinnen die geen kansrijke start beleven in hun eerste duizend dagen (Veer et al., 2023).

Herkomst

Herkomst kan op verschillende manieren een rol spelen bij kansenongelijkheid. Zo kan het verschil in taal leiden tot achterstanden in cognitieve vaardigheden als taal en rekenen. Maar ook blijkt dat kinderen met een bepaalde buitenlandse herkomst vaker lagere schooladviezen krijgen dan kinderen met een Nederlandse achtergrond. De rapportage Integratie en Samenleven van het CBS (2022b) laat zien dat het verschil in onderwijsniveau tussen herkomstgroepen weliswaar afneemt, maar dat er nog wel verschillen zijn. Zo hebben in het buitenland geboren leerlingen ook na controle voor geslacht en huishoudinkomen een significant kleinere kans op havo/vwo-advies dan leerlingen met een Nederlandse herkomst. Dat geldt ook voor leerlingen met een Turkse, Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst.

Uit ander onderzoek blijkt dat kinderen met een niet-westerse herkomst al op vroege leeftijd een achterstand in cognitieve vaardigheden als taal en rekenen hebben. Tijdens de basisschoolleeftijd nemen deze verschillen af. In het voortgezet onderwijs neemt het verschil in taal verder af, maar wordt dat in rekenen weer groter (Zumbuehl & Dillingh, 2020, Verstraten et al., 2021). Ook onderzoek van het CBS (2022) bevestigt dat tussen herkomstgroepen in het voortgezet onderwijs geringe verschillen zijn in het eindcijfer voor Nederlands. Aangezien er ook verschillen kunnen bestaan tussen verschillende herkomstgroepen is het belangrijk om de groep kinderen met een herkomst buiten Nederland niet als een homogene groep te bekijken maar ook verder te onderscheiden (Driessen, 2001).

Stabiliteit van de gezinssituatie

Als kinderen opgroeien in een stabiele gezinssituatie kan dit het welbevinden van kinderen vergroten. Het welbevinden wordt wel gezien als een belangrijke voorwaarde voor het bevorderen van gelijke kansen voor alle kinderen. Leerlingen die goed in hun vel zitten, zijn namelijk beter in staat hun volledige potentie te benutten (Pharos, 2023). Er zijn verschillende factoren die een stabiele gezinssituatie kunnen verstoren. Onderstaande kenmerken worden in de literatuur regelmatig vermeld.

  • Mentale gezondheid en verslavingsproblematiek
    Psychische problemen bij ouders kunnen de ontwikkeling van kinderen op sociaal-emotioneel en cognitief vlak negatief beïnvloeden. Voornamelijk de mentale gezondheid van de moeder heeft dit effect (Solis et al., 2012; Masarik & Conger, 2017). Jongeren functioneren dan vaak minder goed op school en verzuimen vaker door de problemen thuis en door ervaren overbelasting (Solis et al., 2012). Ook lieten Mensah en Kiernan (2010) zien dat kinderen met ouders met een grote mate van psychische stress minder goed scoren op schooltoetsen dan kinderen met ouders met minder psychische stress.
  • Huiselijk geweld en kindermishandeling
    Een instabiele thuissituatie kan ook ontstaan wanneer sprake is van partnergeweld tussen de ouders. Wanneer kinderen hieraan worden blootgesteld, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door het krijgen van aanpassingsproblemen of andere gedragsproblemen (Evans et al., 2008; Holt et al., 2008; Vu et al., 2016). Tussen onderzoeken variëren de uitkomsten omtrent het effect van het meemaken van partnergeweld op gedragsproblemen, van klein tot gemiddeld. Ook mishandeling van kinderen door hun ouders kan impact hebben. Zo hebben deze kinderen een groter risico op het verkrijgen van verschillende mentale problemen (Jaffee, 2017) en kan het een negatief effect hebben op cognitieve vaardigheden (Strathearn et al., 2020). Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van huiselijk geweld en kindermishandeling op de ontwikkeling van kinderen, maar minder is bekend over de effecten op de schoolprestaties. Wel laat een literatuuronderzoek en een meta-analyse van het effect van een bredere vorm van geweld bij kinderen (waaronder pesten, huiselijk geweld en kindermishandeling) zien dat geweld bij kinderen een negatief effect heeft op verscheidene schoolprestaties (Fry et al., 2018).
  • Ingrijpende gebeurtenissen
    De stabiliteit van een gezin kan ook afnemen door ingrijpende gebeurtenissen en/of de afwezigheid van een ouder. Een ouder kan afwezig zijn door overlijden of na een echtscheiding, of het verblijven in de gevangenis. Dat laatste hangt negatief samen met verschillende aspecten van de ontwikkeling van kinderen, zoals schoolprestaties en de mentale gezondheid (Poehlmann-Tynan & Turney, 2020). Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond (2017) blijkt dat jongeren die het overlijden van een gezinslid of een echtscheiding hebben meegemaakt, een slechtere lichamelijke en psychosociale gezondheid hebben dan jongeren die dit nooit hebben meegemaakt. Ook vonden Prevoo en ter Weel (2015) dat kinderen die opgroeien in een ‘stabiele’ gezinssituatie, zich beter ontwikkelen dan kinderen die voor hun zestiende een scheiding of het overlijden van een van de ouders meemaken. Kinderen uit eenoudergezinnen of nieuw samengestelde gezinnen behalen over het algemeen minder goede schoolresultaten dan kinderen uit tweeoudergezinnen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld minder goed concentreren in de klas, dagdromen meer en vertonen meer problematisch gedrag op school (Van Peer, 2007).

2.2 Factoren buiten de thuissituatie

Woonomgeving

Uit de literatuur blijkt dat kinderen die opgroeien in arme buurten als volwassenen later ook veelal in gelijksoortige buurten wonen en lagere inkomens hebben. Amerikaans onderzoek (Chetty & Hendren, 2018) liet zien dat de omgeving waarin kinderen opgroeien uitmaakt voor het inkomen dat ze later verdienen. Ook in Nederland zijn regionale verschillen tussen het latere inkomen en waar kinderen opgroeien, maar minder groot dan in Amerika (Muilwijk-Vriend et al., 2019). De Kansenatlas, van SEO Economisch Onderzoek, toont de omgeving waar kinderen opgroeien en het inkomen dat ze op latere leeftijd verdienen. De invloed van de buurt heeft onder andere te maken met beperkte publieke voorzieningen, een tekort aan sociale rolmodellen, sociale uitsluiting, buurtnormen, sociale controle en groepsdruk (Omlo et al., 2021).

In de buurt waar kinderen opgroeien kan ook sprake zijn van segregatie naar sociaaleconomische kenmerken, zoals onderwijsniveau, inkomen en herkomst. Deze buurtsegregatie kan lijden tot onderwijssegregatie waardoor leerlingen met veelal vergelijkbare sociaaleconomische achtergronden op dezelfde school komen. Hoewel de segregatie naar herkomst in het primair onderwijs in een groot aantal steden tussen 2017 en 2021 afnam, geldt dat niet voor de segregatie naar onderwijsniveau en inkomen van de ouders (Inspectie van het onderwijs, 2022).

Kwaliteit van onderwijs

De kwaliteit van de school heeft invloed op de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden van jonge kinderen (Borghans et al., 2015). De kwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door leraren en schoolleiders. Volgens de Inspectie van het Onderwijs (2022) leidt het huidige lerarentekort tot problemen die gevolgen kunnen hebben voor kansenongelijkheid, zoals een te hoge werkdruk, leraren die niet altijd de benodigde vaardigheden hebben en groei van het privaat en aanvullend onderwijs. Het lerarentekort in het basisonderwijs is niet overal even groot. In 2022 was het tekort in de vijf grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere (G5) hoger dan daarbuiten. Daarnaast blijkt ook dat hoe hoger de complexiteit van de leerlingenpopulatie, hoe groter het lerarentekort is. Dit betekent dat het tekort groter is op scholen waar meer leerlingen uit sociaaleconomisch zwakkere milieus onderwijs volgen (Adriaens et al., 2022; Inspectie van het Onderwijs, 2022).

2.3 Selectie van indicatoren

Aan de hand van de in paragraaf 2.2 beschreven factoren is een vertaalslag gemaakt naar de data die beschikbaar zijn in de Landelijke Jeugdmonitor of bij het CBS en die door de tijd heen gevolgd kunnen worden. Daaruit is een selectie gemaakt van zeven indicatoren die op basis van de literatuur naar verwachting samenhangen met kansenongelijkheid en die in de Landelijke Jeugdmonitor gebruikt zouden kunnen worden om de thuissituatie van kinderen te monitoren. In de literatuur wordt herkomst ook genoemd als relevant kenmerk. Dit is echter een vaststaand persoonskenmerk waar wel rekening mee gehouden kan worden in beleid, maar dat zelf niet veranderd kan worden door beleid. Daarom is deze niet in de selectie van de indicatoren en de beschrijving daarvan opgenomen. Ook de woonomgeving en de kwaliteit van het onderwijs zijn in deze selectie buiten beschouwing gelaten, zodat de indicatoren goed aansluiten bij de Landelijke Jeugdmonitor, waar de focus ook op de thuissituatie ligt. De onderstaande indicatoren zijn daarmee niet uitputtend, maar bieden wel een globaal beeld van ontwikkelingen en regionale verschillen.

Beschikbaar in de Landelijke Jeugdmonitor:

  • Huishoudinkomen. Indicator: Minderjarige kinderen in een huishouden met inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum.
  • Eenouderhuishouden. Indicator: Minderjarige kinderen in een eenouderhuishouden.

Beschikbaar bij het CBS:

  • Onderwijsniveau ouders/verzorgers. Indicator: Hoogst behaald onderwijsniveau van ouders/verzorgers is vmbo of mbo-1.
  • Huishoudinkomen. Indicator: Kinderen in een huishouden met in de afgelopen vier jaar een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum.
  • Recent arbeidsverleden. Indicator: In de afgelopen vier jaar zijn de ouders/verzorgers in het huishouden niet-werkzaam geweest.
  • Wisseling bij ouders/verzorgers. Indicator: In de afgelopen vier jaar te maken gehad met een wisseling bij ouders/verzorgers in het huishouden.
  • Mentale gezondheid ouders/verzorgers. Indicator: In de afgelopen vier jaar ouders/verzorgers in het huishouden die gebruik hebben gemaakt van ggz-zorg of ggz-medicijnen verstrekt hebben gekregen.
  • Ouders/verzorgers geregistreerd als verdachte. Indicator: In de afgelopen vier jaar ouders/verzorgers in het huishouden die geregistreerd zijn als verdachte van een misdrijf.

3. Indicatoren kansenongelijkheid per gemeente

Dit hoofdstuk toont de uitkomsten van de geselecteerde indicatoren op landelijk en gemeentelijk niveau voor de ruim 1,4 miljoen kinderen van 4 tot 12 jaar in Nederland in 2022.

3.1 Hoogst behaalde onderwijsniveau ouders/verzorgers

Begin 2022 woonde ruim 10 procent van de kinderen in een huishouden waarin de ouder(s) of verzorger(s) alleen basisonderwijs hebben gevolgd of het vmbo, de eerste drie leerjaren van havo/vwo of mbo-1 hebben afgerond. Verder gold voor 36 procent van de kinderen dat hun ouder(s) een havo-, vwo- of mbo- (niveau 2-4) diploma hebben behaald, en voor 54 procent was dat een diploma in het hbo of wo.

Gemeenten waarin relatief veel kinderen opgroeien in een huishouden met ouders/verzorgers die maximaal een vmbo of mbo-1-niveau hebben zijn Den Haag en Heerlen (21 en 20 procent). Woensdrecht, Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam, Tiel, Kerkrade, Amsterdam en Zwijndrecht completeren de top tien.

3.1.1 Kinderen met ouders/verzorgers met max. vmbo- of mbo-1-onderwijsniveau, 2022*
GemeentenaamIn huishouden met ouders/verzorgers met max. vmbo- of mbo-1-onderwijsniveau (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze2,7
Aalsmeer5,5
Aalten8,3
Achtkarspelen8,7
Alblasserdam9,0
Albrandswaard4,7
Alkmaar9,8
Almelo13,5
Almere10,8
Alphen aan den Rijn9,4
Alphen-Chaam6,9
Altena9,8
Ameland6,0
Amersfoort8,5
Amstelveen6,6
Amsterdam16,0
Apeldoorn9,8
Arnhem11,5
Assen8,5
Asten8,5
Baarle-Nassau6,8
Baarn8,4
Barendrecht5,8
Barneveld10,7
Beek14,0
Beekdaelen8,0
Beesel11,0
Berg en Dal7,1
Bergeijk7,2
Bergen (L.)6,6
Bergen (NH.)5,3
Bergen op Zoom12,3
Berkelland5,9
Bernheze7,5
Best5,9
Beuningen5,9
Beverwijk14,5
Bladel5,3
Blaricum7,6
Bloemendaal2,0
Bodegraven-Reeuwijk6,7
Boekel7,7
Borger-Odoorn8,3
Borne5,3
Borsele6,4
Boxtel9,4
Breda8,0
Brielle8,9
Bronckhorst4,3
Brummen7,3
Brunssum13,5
Bunnik3,3
Bunschoten12,6
Buren13,9
Capelle aan den IJssel15,3
Castricum3,2
Coevorden10,3
Cranendonck8,0
Culemborg6,9
Dalfsen3,8
Dantumadiel7,5
De Bilt4,6
De Fryske Marren6,7
De Ronde Venen7,8
De Wolden5,4
Delft12,9
Den Helder14,4
Deurne7,2
Deventer8,8
Diemen8,1
Dijk en Waard8,1
Dinkelland5,5
Doesburg11,7
Doetinchem8,2
Dongen9,1
Dordrecht13,0
Drechterland6,8
Drimmelen6,1
Dronten9,7
Druten7,7
Duiven9,6
Echt-Susteren9,3
Edam-Volendam12,9
Ede8,4
Eemnes6,3
Eemsdelta13,9
Eersel5,2
Eijsden-Margraten4,2
Eindhoven13,4
Elburg8,5
Emmen11,6
Enkhuizen8,6
Enschede12,5
Epe8,7
Ermelo5,6
Etten-Leur10,5
Geertruidenberg11,5
Geldrop-Mierlo9,8
Gemert-Bakel9,3
Gennep5,6
Gilze en Rijen9,4
Goeree-Overflakkee7,2
Goes12,9
Goirle4,0
Gooise Meren4,6
Gorinchem11,9
Gouda11,8
Groningen9,1
Gulpen-Wittem6,5
Haaksbergen5,8
Haarlem8,8
Haarlemmermeer9,4
Halderberge11,9
Hardenberg7,4
Harderwijk8,6
Hardinxveld-Giessendam10,9
Harlingen9,9
Hattem3,9
Heemskerk10,2
Heemstede2,2
Heerde7,0
Heerenveen6,4
Heerlen20,0
Heeze-Leende4,0
Heiloo4,4
Hellendoorn4,3
Hellevoetsluis10,7
Helmond15,2
Hendrik-Ido-Ambacht6,7
Hengelo9,5
Het Hogeland6,1
Heumen4,4
Heusden7,0
Hillegom7,3
Hilvarenbeek9,8
Hilversum10,3
Hoeksche Waard7,6
Hof van Twente7,0
Hollands Kroon9,8
Hoogeveen10,8
Hoorn12,4
Horst aan de Maas7,5
Houten5,0
Huizen10,1
Hulst9,7
IJsselstein7,1
Kaag en Braassem7,4
Kampen7,2
Kapelle5,4
Katwijk9,3
Kerkrade16,2
Koggenland7,2
Krimpen aan den IJssel10,0
Krimpenerwaard9,4
Laarbeek7,3
Land van Cuijk7,7
Landgraaf12,3
Landsmeer9,0
Lansingerland4,7
Laren6,8
Leeuwarden8,9
Leiden10,0
Leiderdorp6,5
Leidschendam-Voorburg10,6
Lelystad13,4
Leudal6,0
Leusden4,5
Lingewaard7,0
Lisse8,5
Lochem5,1
Loon op Zand7,0
Lopik9,2
Losser7,7
Maasdriel9,3
Maasgouw7,9
Maashorst9,7
Maassluis13,4
Maastricht14,0
Medemblik11,8
Meerssen5,3
Meierijstad8,8
Meppel6,2
Middelburg8,3
Midden-Delfland4,8
Midden-Drenthe5,0
Midden-Groningen9,6
Moerdijk10,4
Molenlanden6,9
Montferland9,7
Montfoort5,5
Mook en Middelaar4,1
Neder-Betuwe10,4
Nederweert6,7
Nieuwegein12,4
Nieuwkoop6,4
Nijkerk8,7
Nijmegen10,7
Nissewaard15,8
Noardeast-Fryslân7,6
Noord-Beveland9,2
Noordenveld5,5
Noordoostpolder9,0
Noordwijk7,5
Nuenen, Gerwen en Nederwetten5,0
Nunspeet8,3
Oegstgeest3,8
Oirschot4,5
Oisterwijk7,1
Oldambt10,8
Oldebroek10,2
Oldenzaal8,0
Olst-Wijhe4,1
Ommen5,3
Oost Gelre5,0
Oosterhout9,6
Ooststellingwerf6,9
Oostzaan3,7
Opmeer4,1
Opsterland5,8
Oss12,2
Oude IJsselstreek8,3
Ouder-Amstel12,0
Oudewater9,4
Overbetuwe4,5
Papendrecht8,4
Peel en Maas7,2
Pekela11,9
Pijnacker-Nootdorp4,5
Purmerend11,2
Putten8,1
Raalte4,9
Reimerswaal12,2
Renkum5,1
Renswoude7,7
Reusel-De Mierden6,8
Rheden9,7
Rhenen12,4
Ridderkerk12,3
Rijssen-Holten5,5
Rijswijk11,2
Roerdalen6,3
Roermond15,5
Roosendaal12,7
Rotterdam17,9
Rozendaal
Rucphen9,8
Schagen6,6
Scherpenzeel7,7
Schiedam18,0
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland7,0
's-Gravenhage20,8
's-Hertogenbosch10,8
Simpelveld8,4
Sint-Michielsgestel5,0
Sittard-Geleen13,8
Sliedrecht9,8
Sluis10,4
Smallingerland8,0
Soest9,8
Someren7,1
Son en Breugel3,9
Stadskanaal11,3
Staphorst12,0
Stede Broec13,7
Steenbergen9,5
Steenwijkerland8,3
Stein6,5
Stichtse Vecht6,6
Súdwest-Fryslân7,4
Terneuzen14,1
Terschelling5,2
Texel6,5
Teylingen6,2
Tholen10,1
Tiel16,9
Tilburg14,7
Tubbergen3,7
Twenterand7,9
Tynaarlo1,8
Tytsjerksteradiel5,0
Uitgeest3,5
Uithoorn12,6
Urk12,4
Utrecht11,9
Utrechtse Heuvelrug5,0
Vaals11,7
Valkenburg aan de Geul7,8
Valkenswaard9,6
Veendam9,5
Veenendaal9,5
Veere4,5
Veldhoven7,4
Velsen10,3
Venlo14,0
Venray9,3
Vijfheerenlanden12,6
Vlaardingen18,9
Vlieland
Vlissingen11,0
Voerendaal6,3
Voorschoten5,4
Voorst6,2
Vught3,6
Waadhoeke7,9
Waalre3,4
Waalwijk10,8
Waddinxveen7,0
Wageningen12,4
Wassenaar6,3
Waterland3,7
Weert11,2
Weesp8,5
West Betuwe9,0
West Maas en Waal7,3
Westerkwartier4,3
Westerveld2,3
Westervoort9,6
Westerwolde8,2
Westland8,7
Weststellingwerf5,9
Westvoorne5,9
Wierden3,5
Wijchen8,1
Wijdemeren7,4
Wijk bij Duurstede6,1
Winterswijk12,1
Woensdrecht19,5
Woerden7,2
Wormerland6,4
Woudenberg5,9
Zaanstad13,6
Zaltbommel11,3
Zandvoort11,6
Zeewolde8,4
Zeist7,5
Zevenaar9,2
Zoetermeer10,5
Zoeterwoude4,7
Zuidplas6,4
Zundert5,9
Zutphen8,8
Zwartewaterland9,1
Zwijndrecht15,9
Zwolle6,1
* Voorlopige cijfers

3.2 Huishouden met langdurig weinig inkomen

Begin 2022 woonde 6 procent van de kinderen in een huishouden dat de afgelopen vier jaar moest rondkomen van een huishoudinkomen lager dan 120 procent van het sociaal minimum. Dat aandeel was met 15 procent het grootst in Heerlen, gevolgd door Rotterdam (13 procent) en Pekela (12 procent). Ook in Amsterdam, Den Haag, Kerkrade, Enschede, Eemsdelta, Groningen en Delft was dit met 10 procent of meer relatief hoog.

3.2.1 Kinderen in huishouden met langdurig weinig inkomen¹, 2022*
GemeentenaamIn huishouden met langdurig inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze4,3
Aalsmeer2,4
Aalten2,7
Achtkarspelen4,2
Alblasserdam2,9
Albrandswaard3,4
Alkmaar5,9
Almelo7,4
Almere6,4
Alphen aan den Rijn3,5
Alphen-Chaam3,1
Altena2,3
Ameland
Amersfoort4,8
Amstelveen3,5
Amsterdam11,5
Apeldoorn5,1
Arnhem9,6
Assen6,1
Asten2,8
Baarle-Nassau2,2
Baarn3,7
Barendrecht2,6
Barneveld1,7
Beek6,3
Beekdaelen4,1
Beesel4,2
Berg en Dal4,4
Bergeijk2,3
Bergen (L.)2,2
Bergen (NH.)3,4
Bergen op Zoom7,7
Berkelland3,3
Bernheze3,1
Best3,3
Beuningen3,7
Beverwijk7,1
Bladel1,8
Blaricum1,9
Bloemendaal1,4
Bodegraven-Reeuwijk2,2
Boekel2,3
Borger-Odoorn3,6
Borne2,1
Borsele2,4
Boxtel4,4
Breda5,6
Brielle3,9
Bronckhorst2,2
Brummen2,3
Brunssum7,4
Bunnik1,6
Bunschoten1,9
Buren2,6
Capelle aan den IJssel9,2
Castricum2,3
Coevorden5,6
Cranendonck4,0
Culemborg4,0
Dalfsen1,5
Dantumadiel3,6
De Bilt4,7
De Fryske Marren3,0
De Ronde Venen3,4
De Wolden2,8
Delft10,0
Den Helder8,3
Deurne2,7
Deventer6,2
Diemen4,3
Dijk en Waard3,7
Dinkelland2,2
Doesburg6,7
Doetinchem5,8
Dongen3,1
Dordrecht7,3
Drechterland3,5
Drimmelen2,0
Dronten3,5
Druten3,3
Duiven4,4
Echt-Susteren5,0
Edam-Volendam2,7
Ede3,0
Eemnes
Eemsdelta10,3
Eersel2,3
Eijsden-Margraten1,9
Eindhoven7,8
Elburg2,6
Emmen6,8
Enkhuizen5,3
Enschede10,6
Epe4,0
Ermelo3,2
Etten-Leur4,0
Geertruidenberg4,3
Geldrop-Mierlo5,3
Gemert-Bakel2,8
Gennep2,6
Gilze en Rijen4,5
Goeree-Overflakkee3,5
Goes5,1
Goirle2,3
Gooise Meren2,4
Gorinchem4,7
Gouda6,2
Groningen10,2
Gulpen-Wittem2,6
Haaksbergen3,7
Haarlem5,5
Haarlemmermeer3,5
Halderberge5,1
Hardenberg2,7
Harderwijk3,8
Hardinxveld-Giessendam1,8
Harlingen4,5
Hattem1,5
Heemskerk7,0
Heemstede1,6
Heerde2,9
Heerenveen4,2
Heerlen15,0
Heeze-Leende1,1
Heiloo1,9
Hellendoorn2,0
Hellevoetsluis5,8
Helmond6,9
Hendrik-Ido-Ambacht2,2
Hengelo6,6
Het Hogeland5,2
Heumen4,3
Heusden2,6
Hillegom3,6
Hilvarenbeek2,7
Hilversum5,2
Hoeksche Waard2,1
Hof van Twente2,9
Hollands Kroon3,8
Hoogeveen5,3
Hoorn5,6
Horst aan de Maas2,2
Houten2,6
Huizen5,0
Hulst5,0
IJsselstein4,2
Kaag en Braassem3,6
Kampen2,7
Kapelle2,4
Katwijk3,1
Kerkrade10,7
Koggenland2,1
Krimpen aan den IJssel4,8
Krimpenerwaard3,3
Laarbeek3,0
Land van Cuijk3,0
Landgraaf9,2
Landsmeer1,8
Lansingerland3,0
Laren2,5
Leeuwarden8,2
Leiden7,6
Leiderdorp3,5
Leidschendam-Voorburg5,6
Lelystad7,4
Leudal2,6
Leusden1,7
Lingewaard2,8
Lisse2,6
Lochem3,2
Loon op Zand2,8
Lopik3,9
Losser3,4
Maasdriel3,2
Maasgouw2,6
Maashorst3,7
Maassluis8,3
Maastricht9,8
Medemblik3,8
Meerssen2,8
Meierijstad3,1
Meppel4,3
Middelburg7,4
Midden-Delfland2,7
Midden-Drenthe3,3
Midden-Groningen8,6
Moerdijk3,7
Molenlanden1,5
Montferland4,8
Montfoort2,4
Mook en Middelaar4,2
Neder-Betuwe2,7
Nederweert2,3
Nieuwegein5,5
Nieuwkoop2,1
Nijkerk2,5
Nijmegen8,5
Nissewaard8,2
Noardeast-Fryslân4,0
Noord-Beveland3,8
Noordenveld3,9
Noordoostpolder4,5
Noordwijk2,2
Nuenen, Gerwen en Nederwetten2,9
Nunspeet2,0
Oegstgeest2,8
Oirschot2,2
Oisterwijk1,8
Oldambt9,5
Oldebroek2,4
Oldenzaal4,1
Olst-Wijhe2,7
Ommen3,2
Oost Gelre2,4
Oosterhout4,7
Ooststellingwerf4,9
Oostzaan3,8
Opmeer1,7
Opsterland2,9
Oss4,9
Oude IJsselstreek4,3
Ouder-Amstel4,5
Oudewater3,8
Overbetuwe2,6
Papendrecht4,5
Peel en Maas2,5
Pekela12,4
Pijnacker-Nootdorp2,9
Purmerend5,3
Putten2,4
Raalte2,8
Reimerswaal2,9
Renkum4,7
Renswoude2,0
Reusel-De Mierden2,6
Rheden7,0
Rhenen3,1
Ridderkerk6,0
Rijssen-Holten2,2
Rijswijk8,4
Roerdalen4,8
Roermond7,9
Roosendaal7,1
Rotterdam13,4
Rozendaal
Rucphen4,2
Schagen3,4
Scherpenzeel2,8
Schiedam8,5
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland3,6
's-Gravenhage10,9
's-Hertogenbosch5,4
Simpelveld5,3
Sint-Michielsgestel1,7
Sittard-Geleen8,2
Sliedrecht4,9
Sluis3,8
Smallingerland6,4
Soest3,5
Someren2,5
Son en Breugel3,0
Stadskanaal5,9
Staphorst1,0
Stede Broec3,2
Steenbergen4,8
Steenwijkerland3,1
Stein3,6
Stichtse Vecht3,4
Súdwest-Fryslân5,4
Terneuzen5,9
Terschelling
Texel4,0
Teylingen1,8
Tholen2,9
Tiel5,2
Tilburg8,2
Tubbergen1,5
Twenterand3,2
Tynaarlo2,5
Tytsjerksteradiel2,9
Uitgeest1,9
Uithoorn5,6
Urk1,0
Utrecht6,8
Utrechtse Heuvelrug2,3
Vaals7,8
Valkenburg aan de Geul6,3
Valkenswaard4,1
Veendam8,2
Veenendaal3,9
Veere1,7
Veldhoven3,4
Velsen6,1
Venlo7,1
Venray4,5
Vijfheerenlanden3,7
Vlaardingen9,3
Vlieland
Vlissingen9,0
Voerendaal4,5
Voorschoten3,8
Voorst1,8
Vught1,6
Waadhoeke4,5
Waalre2,4
Waalwijk3,9
Waddinxveen2,4
Wageningen4,9
Wassenaar5,5
Waterland2,9
Weert5,3
Weesp4,4
West Betuwe2,5
West Maas en Waal2,9
Westerkwartier3,6
Westerveld1,7
Westervoort8,0
Westerwolde6,1
Westland3,1
Weststellingwerf3,8
Westvoorne3,0
Wierden1,4
Wijchen4,6
Wijdemeren1,5
Wijk bij Duurstede2,7
Winterswijk4,8
Woensdrecht4,0
Woerden3,3
Wormerland5,8
Woudenberg2,6
Zaanstad6,8
Zaltbommel3,1
Zandvoort7,8
Zeewolde4,0
Zeist5,7
Zevenaar4,6
Zoetermeer7,4
Zoeterwoude1,7
Zuidplas2,6
Zundert4,7
Zutphen6,4
Zwartewaterland1,5
Zwijndrecht9,1
Zwolle5,7
¹ Inkomen tot 120% van het sociaal minimum. * Voorlopige cijfers

3.3 Ouders/verzorgers zonder recent arbeidsverleden

Begin 2022 groeiden 78 duizend kinderen op in een huishouden waarin de ouders/verzorgers in de afgelopen vier jaar geen betaald werk hadden. Dat is 5 procent van alle kinderen in de basisschoolleeftijd. Met meer dan 10 procent is dit aandeel het hoogst in Heerlen, Rotterdam, Maastricht, Kerkrade, Den Haag, Amsterdam en Vaals. Ook in het noordoosten van het land kwam dit meer dan gemiddeld voor. In grensregio’s zouden ouders wel in het buitenland werkzaam kunnen zijn (geweest); die gegevens zijn in deze data niet bekend.

Bij 22 procent van de eenouderhuishouden was de ouder langdurig niet werkzaam. Bij 2 procent van de huishoudens met twee ouders hadden beiden langdurig geen betaald werk.

3.3.1 Kinderen in een huishouden met ouders/verzorgers zonder recent arbeidsverleden, 2022*
GemeentenaamIn huishouden met ouders/verzorgers die in de afgelopen 4 jaar niet werkten (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze3,4
Aalsmeer2,5
Aalten2,7
Achtkarspelen3,6
Alblasserdam3,4
Albrandswaard3,1
Alkmaar5,8
Almelo7,8
Almere5,5
Alphen aan den Rijn3,4
Alphen-Chaam2,6
Altena2,4
Ameland
Amersfoort4,4
Amstelveen3,6
Amsterdam10,4
Apeldoorn4,5
Arnhem8,6
Assen5,7
Asten2,6
Baarle-Nassau3,4
Baarn3,6
Barendrecht2,6
Barneveld1,7
Beek5,0
Beekdaelen5,5
Beesel4,5
Berg en Dal4,9
Bergeijk2,4
Bergen (L.)2,3
Bergen (NH.)3,9
Bergen op Zoom8,8
Berkelland2,9
Bernheze2,8
Best3,8
Beuningen3,8
Beverwijk5,4
Bladel1,8
Blaricum2,1
Bloemendaal2,1
Bodegraven-Reeuwijk2,5
Boekel1,7
Borger-Odoorn2,8
Borne2,8
Borsele1,9
Boxtel4,3
Breda5,4
Brielle3,3
Bronckhorst1,9
Brummen2,1
Brunssum7,1
Bunnik1,2
Bunschoten2,0
Buren3,2
Capelle aan den IJssel7,4
Castricum2,1
Coevorden4,8
Cranendonck2,3
Culemborg3,8
Dalfsen1,5
Dantumadiel4,0
De Bilt4,3
De Fryske Marren2,7
De Ronde Venen4,0
De Wolden2,5
Delft8,5
Den Helder7,9
Deurne2,5
Deventer5,9
Diemen3,4
Dijk en Waard3,8
Dinkelland2,4
Doesburg8,1
Doetinchem5,4
Dongen2,7
Dordrecht7,2
Drechterland3,4
Drimmelen1,7
Dronten3,9
Druten3,2
Duiven4,5
Echt-Susteren4,8
Edam-Volendam3,3
Ede3,0
Eemnes2,2
Eemsdelta8,8
Eersel1,8
Eijsden-Margraten3,1
Eindhoven6,4
Elburg2,3
Emmen6,7
Enkhuizen4,7
Enschede9,4
Epe3,7
Ermelo3,8
Etten-Leur4,3
Geertruidenberg3,7
Geldrop-Mierlo5,2
Gemert-Bakel3,0
Gennep3,8
Gilze en Rijen4,5
Goeree-Overflakkee3,3
Goes4,0
Goirle3,0
Gooise Meren2,4
Gorinchem5,4
Gouda6,2
Groningen9,4
Gulpen-Wittem2,4
Haaksbergen4,0
Haarlem5,3
Haarlemmermeer3,5
Halderberge5,9
Hardenberg2,6
Harderwijk3,6
Hardinxveld-Giessendam2,0
Harlingen6,3
Hattem1,5
Heemskerk6,0
Heemstede1,5
Heerde3,3
Heerenveen4,3
Heerlen13,3
Heeze-Leende1,3
Heiloo2,7
Hellendoorn2,3
Hellevoetsluis4,8
Helmond6,1
Hendrik-Ido-Ambacht2,4
Hengelo5,3
Het Hogeland5,6
Heumen4,3
Heusden3,5
Hillegom3,4
Hilvarenbeek2,0
Hilversum5,3
Hoeksche Waard2,7
Hof van Twente2,7
Hollands Kroon3,8
Hoogeveen4,9
Hoorn5,7
Horst aan de Maas2,7
Houten2,4
Huizen4,2
Hulst7,4
IJsselstein5,0
Kaag en Braassem2,9
Kampen2,7
Kapelle2,6
Katwijk3,2
Kerkrade10,8
Koggenland2,9
Krimpen aan den IJssel5,6
Krimpenerwaard3,7
Laarbeek2,4
Land van Cuijk3,0
Landgraaf8,2
Landsmeer2,9
Lansingerland3,0
Laren2,9
Leeuwarden7,6
Leiden6,9
Leiderdorp4,0
Leidschendam-Voorburg5,9
Lelystad7,4
Leudal3,1
Leusden2,5
Lingewaard2,5
Lisse2,6
Lochem3,2
Loon op Zand2,5
Lopik5,0
Losser4,0
Maasdriel2,6
Maasgouw3,6
Maashorst3,9
Maassluis7,3
Maastricht11,1
Medemblik3,1
Meerssen3,8
Meierijstad3,0
Meppel3,3
Middelburg4,9
Midden-Delfland2,6
Midden-Drenthe2,5
Midden-Groningen7,3
Moerdijk3,8
Molenlanden2,4
Montferland4,3
Montfoort1,9
Mook en Middelaar
Neder-Betuwe2,1
Nederweert2,2
Nieuwegein5,3
Nieuwkoop1,7
Nijkerk2,9
Nijmegen8,0
Nissewaard7,0
Noardeast-Fryslân3,7
Noord-Beveland2,8
Noordenveld3,5
Noordoostpolder3,7
Noordwijk2,5
Nuenen, Gerwen en Nederwetten3,4
Nunspeet2,1
Oegstgeest3,5
Oirschot2,7
Oisterwijk1,9
Oldambt8,2
Oldebroek1,9
Oldenzaal4,1
Olst-Wijhe2,4
Ommen3,5
Oost Gelre2,1
Oosterhout5,8
Ooststellingwerf5,2
Oostzaan3,3
Opmeer1,8
Opsterland3,4
Oss4,9
Oude IJsselstreek4,7
Ouder-Amstel3,2
Oudewater3,1
Overbetuwe2,5
Papendrecht4,3
Peel en Maas2,6
Pekela8,9
Pijnacker-Nootdorp2,6
Purmerend5,1
Putten2,0
Raalte2,8
Reimerswaal2,3
Renkum4,6
Renswoude1,6
Reusel-De Mierden2,6
Rheden5,7
Rhenen2,3
Ridderkerk5,5
Rijssen-Holten2,2
Rijswijk8,0
Roerdalen4,6
Roermond7,3
Roosendaal6,5
Rotterdam11,9
Rozendaal
Rucphen4,2
Schagen3,6
Scherpenzeel2,1
Schiedam8,1
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland3,3
's-Gravenhage10,5
's-Hertogenbosch4,5
Simpelveld4,5
Sint-Michielsgestel2,3
Sittard-Geleen8,6
Sliedrecht5,3
Sluis4,5
Smallingerland5,3
Soest4,0
Someren2,6
Son en Breugel3,0
Stadskanaal6,8
Staphorst1,9
Stede Broec3,4
Steenbergen3,9
Steenwijkerland3,6
Stein5,9
Stichtse Vecht3,3
Súdwest-Fryslân4,7
Terneuzen6,9
Terschelling
Texel2,1
Teylingen1,7
Tholen2,8
Tiel5,7
Tilburg8,1
Tubbergen2,2
Twenterand2,8
Tynaarlo2,0
Tytsjerksteradiel3,3
Uitgeest2,7
Uithoorn3,7
Urk0,8
Utrecht6,9
Utrechtse Heuvelrug2,3
Vaals10,4
Valkenburg aan de Geul4,0
Valkenswaard3,8
Veendam7,4
Veenendaal4,4
Veere2,3
Veldhoven3,0
Velsen5,8
Venlo6,5
Venray3,8
Vijfheerenlanden4,0
Vlaardingen9,2
Vlieland
Vlissingen7,0
Voerendaal5,1
Voorschoten3,7
Voorst1,9
Vught1,6
Waadhoeke3,7
Waalre2,6
Waalwijk3,4
Waddinxveen2,1
Wageningen4,6
Wassenaar7,1
Waterland3,1
Weert5,0
Weesp3,9
West Betuwe2,5
West Maas en Waal3,9
Westerkwartier3,1
Westerveld2,0
Westervoort7,9
Westerwolde6,1
Westland3,1
Weststellingwerf3,7
Westvoorne2,4
Wierden1,7
Wijchen4,8
Wijdemeren2,2
Wijk bij Duurstede3,0
Winterswijk9,2
Woensdrecht7,8
Woerden3,0
Wormerland4,7
Woudenberg2,1
Zaanstad6,5
Zaltbommel3,6
Zandvoort6,9
Zeewolde3,8
Zeist5,4
Zevenaar4,4
Zoetermeer6,7
Zoeterwoude2,0
Zuidplas2,9
Zundert3,8
Zutphen5,7
Zwartewaterland1,8
Zwijndrecht8,9
Zwolle5,1
* Voorlopige cijfers

3.4 Eenouderhuishouden

Begin 2022 woonde 16 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar in een eenouderhuishouden. In Heerlen, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Vlaardingen, Amsterdam, Schiedam, Kerkrade, Nissewaard en Den Helder betrof het een kwart of meer van de kinderen.

3.4.1 Kinderen in een eenouderhuishouden, 2022
GemeentenaamIn eenouderhuishouden (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze10,5
Aalsmeer11,2
Aalten9,4
Achtkarspelen12,9
Alblasserdam12,7
Albrandswaard13,2
Alkmaar18,7
Almelo17,4
Almere23,6
Alphen aan den Rijn13,8
Alphen-Chaam8,5
Altena8,2
Ameland9,0
Amersfoort14,1
Amstelveen13,4
Amsterdam25,8
Apeldoorn14,5
Arnhem21,6
Assen19,2
Asten7,7
Baarle-Nassau12,9
Baarn12,4
Barendrecht11,4
Barneveld6,3
Beek15,9
Beekdaelen15,5
Beesel15,6
Berg en Dal14,6
Bergeijk9,8
Bergen (L.)9,0
Bergen (NH.)13,7
Bergen op Zoom18,3
Berkelland10,0
Bernheze10,6
Best13,4
Beuningen12,1
Beverwijk17,0
Bladel8,2
Blaricum7,6
Bloemendaal7,4
Bodegraven-Reeuwijk9,1
Boekel9,8
Borger-Odoorn10,0
Borne10,2
Borsele9,6
Boxtel14,7
Breda16,1
Brielle16,8
Bronckhorst9,2
Brummen11,5
Brunssum23,6
Bunnik7,7
Bunschoten7,9
Buren10,0
Capelle aan den IJssel27,3
Castricum10,3
Coevorden14,3
Cranendonck9,9
Culemborg10,8
Dalfsen7,1
Dantumadiel9,7
De Bilt11,5
De Fryske Marren10,4
De Ronde Venen12,4
De Wolden8,8
Delft21,3
Den Helder25,0
Deurne10,2
Deventer17,8
Diemen19,3
Dijk en Waard14,1
Dinkelland7,7
Doesburg20,8
Doetinchem14,5
Dongen11,3
Dordrecht19,6
Drechterland12,4
Drimmelen11,6
Dronten13,1
Druten12,7
Duiven14,3
Echt-Susteren14,6
Edam-Volendam9,5
Ede9,6
Eemnes12,7
Eemsdelta21,5
Eersel7,3
Eijsden-Margraten8,9
Eindhoven18,6
Elburg9,6
Emmen17,7
Enkhuizen16,9
Enschede20,3
Epe9,3
Ermelo10,9
Etten-Leur14,0
Geertruidenberg15,4
Geldrop-Mierlo16,2
Gemert-Bakel11,1
Gennep12,1
Gilze en Rijen14,1
Goeree-Overflakkee9,6
Goes14,6
Goirle11,4
Gooise Meren11,5
Gorinchem15,6
Gouda15,4
Groningen22,9
Gulpen-Wittem11,3
Haaksbergen11,5
Haarlem15,8
Haarlemmermeer13,4
Halderberge15,2
Hardenberg8,7
Harderwijk12,6
Hardinxveld-Giessendam7,4
Harlingen17,5
Hattem7,7
Heemskerk16,7
Heemstede9,2
Heerde7,3
Heerenveen15,5
Heerlen32,1
Heeze-Leende7,4
Heiloo11,7
Hellendoorn8,7
Hellevoetsluis19,4
Helmond17,6
Hendrik-Ido-Ambacht10,3
Hengelo15,5
Het Hogeland15,1
Heumen10,4
Heusden12,6
Hillegom14,1
Hilvarenbeek11,0
Hilversum14,4
Hoeksche Waard10,4
Hof van Twente8,7
Hollands Kroon13,2
Hoogeveen14,2
Hoorn18,7
Horst aan de Maas8,3
Houten11,2
Huizen15,9
Hulst12,9
IJsselstein15,8
Kaag en Braassem13,1
Kampen10,0
Kapelle11,5
Katwijk10,2
Kerkrade25,3
Koggenland10,4
Krimpen aan den IJssel17,4
Krimpenerwaard11,1
Laarbeek11,0
Land van Cuijk12,1
Landgraaf22,4
Landsmeer13,9
Lansingerland11,6
Laren13,5
Leeuwarden21,5
Leiden18,1
Leiderdorp12,1
Leidschendam-Voorburg17,6
Lelystad22,2
Leudal11,4
Leusden11,2
Lingewaard10,7
Lisse12,0
Lochem9,6
Loon op Zand12,7
Lopik11,2
Losser12,0
Maasdriel10,7
Maasgouw10,4
Maashorst13,1
Maassluis20,1
Maastricht22,8
Medemblik13,2
Meerssen12,2
Meierijstad11,0
Meppel15,5
Middelburg18,6
Midden-Delfland9,4
Midden-Drenthe11,0
Midden-Groningen19,5
Moerdijk12,9
Molenlanden8,1
Montferland11,6
Montfoort9,8
Mook en Middelaar12,6
Neder-Betuwe8,0
Nederweert7,5
Nieuwegein18,1
Nieuwkoop10,1
Nijkerk8,3
Nijmegen19,5
Nissewaard25,3
Noardeast-Fryslân11,8
Noord-Beveland12,7
Noordenveld12,8
Noordoostpolder12,5
Noordwijk14,2
Nuenen, Gerwen en Nederwetten11,6
Nunspeet7,4
Oegstgeest10,1
Oirschot9,4
Oisterwijk9,7
Oldambt21,5
Oldebroek6,9
Oldenzaal11,9
Olst-Wijhe9,6
Ommen8,0
Oost Gelre9,1
Oosterhout17,0
Ooststellingwerf17,5
Oostzaan13,7
Opmeer10,7
Opsterland12,1
Oss14,9
Oude IJsselstreek11,4
Ouder-Amstel16,9
Oudewater11,6
Overbetuwe11,0
Papendrecht16,1
Peel en Maas10,1
Pekela19,6
Pijnacker-Nootdorp11,3
Purmerend18,9
Putten7,1
Raalte9,1
Reimerswaal7,9
Renkum13,9
Renswoude7,8
Reusel-De Mierden9,3
Rheden17,2
Rhenen9,1
Ridderkerk20,1
Rijssen-Holten5,5
Rijswijk22,8
Roerdalen14,1
Roermond19,8
Roosendaal17,6
Rotterdam29,4
Rozendaal
Rucphen11,8
Schagen11,9
Scherpenzeel7,9
Schiedam25,4
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland11,8
's-Gravenhage21,7
's-Hertogenbosch15,6
Simpelveld16,3
Sint-Michielsgestel8,0
Sittard-Geleen20,7
Sliedrecht13,9
Sluis14,8
Smallingerland17,9
Soest12,5
Someren9,4
Son en Breugel11,5
Stadskanaal16,7
Staphorst5,2
Stede Broec12,2
Steenbergen10,3
Steenwijkerland11,9
Stein14,5
Stichtse Vecht12,3
Súdwest-Fryslân13,8
Terneuzen18,9
Terschelling13,2
Texel16,2
Teylingen10,6
Tholen9,8
Tiel15,4
Tilburg21,6
Tubbergen6,0
Twenterand10,1
Tynaarlo10,0
Tytsjerksteradiel11,5
Uitgeest11,0
Uithoorn15,5
Urk3,5
Utrecht13,9
Utrechtse Heuvelrug8,9
Vaals20,2
Valkenburg aan de Geul14,2
Valkenswaard16,8
Veendam20,3
Veenendaal11,9
Veere7,0
Veldhoven11,5
Velsen18,3
Venlo18,0
Venray12,9
Vijfheerenlanden12,1
Vlaardingen26,1
Vlieland
Vlissingen23,9
Voerendaal16,5
Voorschoten12,4
Voorst7,4
Vught10,7
Waadhoeke12,7
Waalre11,0
Waalwijk15,1
Waddinxveen10,4
Wageningen13,9
Wassenaar14,8
Waterland13,9
Weert14,8
Weesp14,6
West Betuwe9,2
West Maas en Waal9,4
Westerkwartier10,3
Westerveld11,1
Westervoort19,6
Westerwolde15,3
Westland11,1
Weststellingwerf12,3
Westvoorne12,6
Wierden6,5
Wijchen13,0
Wijdemeren10,5
Wijk bij Duurstede13,0
Winterswijk14,6
Woensdrecht11,3
Woerden11,4
Wormerland14,3
Woudenberg7,1
Zaanstad20,1
Zaltbommel9,8
Zandvoort22,0
Zeewolde13,4
Zeist13,7
Zevenaar15,1
Zoetermeer21,2
Zoeterwoude13,1
Zuidplas12,3
Zundert10,8
Zutphen18,3
Zwartewaterland6,4
Zwijndrecht22,8
Zwolle15,6

3.5 Wisseling bij ouders/verzorgers in het huishouden

Bij 15 procent van de kinderen was in de afgelopen vier jaar sprake van wisselingen bij ouders/verzorgers in het huishouden door bijvoorbeeld een scheiding, een nieuwe partner, of overlijden. In Vaals kwam dit met een kwart van de kinderen het vaakst voor, gevolgd door Heerlen, Amstelveen, Kerkrade, Wassenaar, Den Helder, Lelystad en Oldambt.

3.5.1 Kinderen in een huishouden met wisseling bij ouders/verzorgers in de afgelopen 4 jaar, 2022
GemeentenaamHuishouden waarin de ouders/verzorgers in de afgelopen vier jaar wijzigden (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze10,3
Aalsmeer13,0
Aalten10,7
Achtkarspelen12,9
Alblasserdam12,0
Albrandswaard10,8
Alkmaar16,3
Almelo15,5
Almere19,6
Alphen aan den Rijn13,4
Alphen-Chaam12,3
Altena9,4
Ameland7,2
Amersfoort11,9
Amstelveen23,7
Amsterdam20,4
Apeldoorn13,7
Arnhem16,6
Assen15,9
Asten9,9
Baarle-Nassau15,5
Baarn12,4
Barendrecht10,8
Barneveld7,9
Beek15,2
Beekdaelen15,6
Beesel16,6
Berg en Dal12,8
Bergeijk12,3
Bergen (L.)12,6
Bergen (NH.)15,4
Bergen op Zoom17,3
Berkelland9,8
Bernheze11,1
Best13,3
Beuningen12,6
Beverwijk16,3
Bladel9,9
Blaricum14,0
Bloemendaal13,3
Bodegraven-Reeuwijk10,0
Boekel11,2
Borger-Odoorn12,6
Borne10,5
Borsele10,5
Boxtel14,1
Breda15,2
Brielle19,2
Bronckhorst9,6
Brummen14,4
Brunssum19,1
Bunnik9,0
Bunschoten10,4
Buren11,9
Capelle aan den IJssel18,0
Castricum11,4
Coevorden14,3
Cranendonck10,6
Culemborg12,9
Dalfsen8,9
Dantumadiel9,5
De Bilt11,0
De Fryske Marren11,2
De Ronde Venen13,4
De Wolden10,4
Delft17,0
Den Helder21,8
Deurne10,4
Deventer14,8
Diemen18,9
Dijk en Waard15,0
Dinkelland8,3
Doesburg18,8
Doetinchem13,4
Dongen12,2
Dordrecht15,0
Drechterland13,4
Drimmelen10,2
Dronten14,0
Druten13,4
Duiven14,0
Echt-Susteren14,1
Edam-Volendam9,9
Ede11,0
Eemnes14,7
Eemsdelta17,9
Eersel9,8
Eijsden-Margraten12,9
Eindhoven19,9
Elburg9,9
Emmen16,7
Enkhuizen16,0
Enschede17,1
Epe10,6
Ermelo12,0
Etten-Leur14,0
Geertruidenberg14,3
Geldrop-Mierlo13,0
Gemert-Bakel11,4
Gennep13,0
Gilze en Rijen14,2
Goeree-Overflakkee10,9
Goes15,7
Goirle10,9
Gooise Meren13,6
Gorinchem14,0
Gouda13,0
Groningen15,3
Gulpen-Wittem12,5
Haaksbergen11,6
Haarlem16,3
Haarlemmermeer15,6
Halderberge15,1
Hardenberg9,8
Harderwijk12,0
Hardinxveld-Giessendam8,0
Harlingen16,4
Hattem9,3
Heemskerk14,3
Heemstede12,8
Heerde10,1
Heerenveen14,1
Heerlen24,2
Heeze-Leende9,0
Heiloo10,9
Hellendoorn10,0
Hellevoetsluis18,7
Helmond17,3
Hendrik-Ido-Ambacht10,0
Hengelo14,1
Het Hogeland13,1
Heumen10,5
Heusden14,1
Hillegom13,7
Hilvarenbeek10,0
Hilversum17,8
Hoeksche Waard11,5
Hof van Twente10,2
Hollands Kroon15,0
Hoogeveen13,3
Hoorn17,5
Horst aan de Maas10,1
Houten9,8
Huizen13,9
Hulst19,2
IJsselstein12,2
Kaag en Braassem12,7
Kampen9,5
Kapelle11,6
Katwijk9,9
Kerkrade23,5
Koggenland10,0
Krimpen aan den IJssel12,5
Krimpenerwaard12,0
Laarbeek11,6
Land van Cuijk13,1
Landgraaf19,4
Landsmeer13,1
Lansingerland10,8
Laren19,7
Leeuwarden16,0
Leiden15,4
Leiderdorp12,6
Leidschendam-Voorburg16,5
Lelystad21,3
Leudal13,9
Leusden12,1
Lingewaard11,8
Lisse12,5
Lochem9,9
Loon op Zand15,0
Lopik10,7
Losser12,5
Maasdriel11,6
Maasgouw13,7
Maashorst12,8
Maassluis16,0
Maastricht20,3
Medemblik12,5
Meerssen14,9
Meierijstad12,6
Meppel14,1
Middelburg13,8
Midden-Delfland11,3
Midden-Drenthe12,5
Midden-Groningen15,9
Moerdijk13,9
Molenlanden9,2
Montferland14,1
Montfoort11,3
Mook en Middelaar11,8
Neder-Betuwe8,5
Nederweert10,7
Nieuwegein15,0
Nieuwkoop11,1
Nijkerk10,0
Nijmegen14,6
Nissewaard19,1
Noardeast-Fryslân12,9
Noord-Beveland17,4
Noordenveld11,8
Noordoostpolder12,5
Noordwijk15,0
Nuenen, Gerwen en Nederwetten12,2
Nunspeet9,4
Oegstgeest12,6
Oirschot12,0
Oisterwijk11,4
Oldambt20,7
Oldebroek7,8
Oldenzaal11,2
Olst-Wijhe10,9
Ommen9,1
Oost Gelre10,8
Oosterhout15,3
Ooststellingwerf17,7
Oostzaan10,3
Opmeer12,6
Opsterland12,9
Oss15,1
Oude IJsselstreek12,1
Ouder-Amstel15,9
Oudewater9,7
Overbetuwe11,1
Papendrecht14,9
Peel en Maas10,8
Pekela20,4
Pijnacker-Nootdorp12,0
Purmerend16,4
Putten8,1
Raalte11,1
Reimerswaal8,2
Renkum13,0
Renswoude9,0
Reusel-De Mierden12,9
Rheden13,6
Rhenen9,4
Ridderkerk15,5
Rijssen-Holten7,7
Rijswijk18,2
Roerdalen16,1
Roermond15,8
Roosendaal15,0
Rotterdam19,8
Rozendaal6,8
Rucphen14,2
Schagen12,5
Scherpenzeel8,3
Schiedam20,1
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland12,9
's-Gravenhage19,3
's-Hertogenbosch13,4
Simpelveld14,4
Sint-Michielsgestel9,5
Sittard-Geleen18,5
Sliedrecht11,9
Sluis19,3
Smallingerland15,7
Soest12,0
Someren10,5
Son en Breugel12,3
Stadskanaal17,6
Staphorst6,9
Stede Broec13,1
Steenbergen11,9
Steenwijkerland12,3
Stein15,3
Stichtse Vecht13,0
Súdwest-Fryslân12,6
Terneuzen19,2
Terschelling16,1
Texel14,5
Teylingen11,6
Tholen11,5
Tiel15,0
Tilburg18,0
Tubbergen7,6
Twenterand10,7
Tynaarlo10,5
Tytsjerksteradiel10,3
Uitgeest12,5
Uithoorn16,1
Urk4,4
Utrecht12,8
Utrechtse Heuvelrug10,2
Vaals25,2
Valkenburg aan de Geul17,2
Valkenswaard17,0
Veendam20,1
Veenendaal11,4
Veere7,7
Veldhoven16,1
Velsen16,0
Venlo16,3
Venray12,0
Vijfheerenlanden12,8
Vlaardingen18,7
Vlieland
Vlissingen17,4
Voerendaal16,9
Voorschoten12,1
Voorst8,2
Vught12,0
Waadhoeke12,6
Waalre12,8
Waalwijk14,7
Waddinxveen11,7
Wageningen14,9
Wassenaar21,9
Waterland14,2
Weert14,1
Weesp12,8
West Betuwe9,1
West Maas en Waal11,1
Westerkwartier11,3
Westerveld12,4
Westervoort14,3
Westerwolde16,3
Westland11,0
Weststellingwerf14,0
Westvoorne15,4
Wierden7,7
Wijchen12,0
Wijdemeren13,5
Wijk bij Duurstede13,3
Winterswijk12,8
Woensdrecht17,1
Woerden11,8
Wormerland14,2
Woudenberg7,4
Zaanstad16,7
Zaltbommel11,5
Zandvoort20,2
Zeewolde14,6
Zeist12,1
Zevenaar15,5
Zoetermeer16,4
Zoeterwoude10,3
Zuidplas12,7
Zundert12,9
Zutphen15,9
Zwartewaterland7,9
Zwijndrecht16,9
Zwolle12,9

3.6 Mentale gezondheid

Het gebruik van ggz-medicatie of ggz-zorg kan een indicatie geven van de psychische gezondheid van ouders/verzorgers in het huishouden. Van de 4- tot 12-jarigen woonde 31 procent in een huishouden waarin in de afgelopen vier jaar ten minste één ouder gebruikt heeft gemaakt van ggz-zorg of ggz-medicijnen heeft verkregen. Met name de provincies Limburg en Groningen vallen in dit kader op. Kinderen in Heerlen en Doesburg (beide 42 procent) bevonden zich het vaakst in deze situatie, gevolgd door Simpelveld, Landgraaf en Pekela. Een nadere uitsplitsing laat zien dat 21 procent van de kinderen een ouder had die kosten maakte voor ggz-zorg en eveneens 21 procent ouders die ggz-medicijnen voorgeschreven kregen.

3.6.1 Kinderen in een huishouden met minstens één ouder/verzorger die in de afgelopen 4 jaar ggz-medicatie of ggz-zorg ontving, 2022
GemeentenaamIn huishouden met minstens één ouder/verzorger die in de afgelopen 4 jaar ggz-zorg of -medicatie ontving (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze30,9
Aalsmeer25,9
Aalten26,9
Achtkarspelen33,8
Alblasserdam31,0
Albrandswaard28,3
Alkmaar31,3
Almelo35,7
Almere28,5
Alphen aan den Rijn30,9
Alphen-Chaam26,1
Altena30,6
Ameland27,6
Amersfoort32,1
Amstelveen23,2
Amsterdam31,8
Apeldoorn30,0
Arnhem33,2
Assen37,0
Asten25,6
Baarle-Nassau27,8
Baarn30,9
Barendrecht29,0
Barneveld27,5
Beek31,6
Beekdaelen34,3
Beesel30,5
Berg en Dal32,9
Bergeijk24,6
Bergen (L.)32,9
Bergen (NH.)26,5
Bergen op Zoom32,2
Berkelland24,4
Bernheze30,8
Best28,1
Beuningen35,1
Beverwijk32,6
Bladel25,9
Blaricum29,2
Bloemendaal27,6
Bodegraven-Reeuwijk25,2
Boekel22,5
Borger-Odoorn28,8
Borne23,7
Borsele29,1
Boxtel33,4
Breda30,6
Brielle28,7
Bronckhorst25,0
Brummen33,5
Brunssum36,9
Bunnik30,2
Bunschoten29,5
Buren28,0
Capelle aan den IJssel29,4
Castricum28,2
Coevorden30,1
Cranendonck24,8
Culemborg34,4
Dalfsen26,6
Dantumadiel30,0
De Bilt31,4
De Fryske Marren23,6
De Ronde Venen30,5
De Wolden26,7
Delft29,6
Den Helder31,2
Deurne27,9
Deventer34,3
Diemen29,3
Dijk en Waard32,1
Dinkelland18,3
Doesburg41,8
Doetinchem31,4
Dongen27,7
Dordrecht35,2
Drechterland24,1
Drimmelen29,6
Dronten32,6
Druten34,8
Duiven33,4
Echt-Susteren35,8
Edam-Volendam23,1
Ede29,0
Eemnes35,6
Eemsdelta32,0
Eersel22,1
Eijsden-Margraten27,7
Eindhoven28,9
Elburg32,3
Emmen33,2
Enkhuizen29,3
Enschede31,0
Epe28,7
Ermelo32,0
Etten-Leur28,9
Geertruidenberg29,8
Geldrop-Mierlo29,8
Gemert-Bakel29,2
Gennep33,1
Gilze en Rijen28,8
Goeree-Overflakkee28,7
Goes33,6
Goirle28,8
Gooise Meren28,8
Gorinchem32,6
Gouda33,4
Groningen32,6
Gulpen-Wittem31,9
Haaksbergen21,8
Haarlem32,5
Haarlemmermeer28,5
Halderberge29,1
Hardenberg29,0
Harderwijk34,2
Hardinxveld-Giessendam25,1
Harlingen31,1
Hattem27,4
Heemskerk30,3
Heemstede26,1
Heerde26,7
Heerenveen30,1
Heerlen42,1
Heeze-Leende23,5
Heiloo27,4
Hellendoorn27,3
Hellevoetsluis34,1
Helmond35,4
Hendrik-Ido-Ambacht28,9
Hengelo29,7
Het Hogeland34,7
Heumen31,2
Heusden31,5
Hillegom35,5
Hilvarenbeek27,2
Hilversum29,8
Hoeksche Waard28,9
Hof van Twente24,3
Hollands Kroon29,0
Hoogeveen31,7
Hoorn30,4
Horst aan de Maas25,6
Houten32,4
Huizen31,0
Hulst27,3
IJsselstein33,6
Kaag en Braassem29,0
Kampen31,3
Kapelle29,0
Katwijk29,1
Kerkrade37,2
Koggenland22,5
Krimpen aan den IJssel26,2
Krimpenerwaard27,6
Laarbeek28,9
Land van Cuijk30,4
Landgraaf39,1
Landsmeer31,4
Lansingerland28,4
Laren23,4
Leeuwarden35,0
Leiden33,5
Leiderdorp30,2
Leidschendam-Voorburg29,2
Lelystad35,4
Leudal31,0
Leusden27,7
Lingewaard30,9
Lisse31,4
Lochem26,3
Loon op Zand32,4
Lopik26,1
Losser28,2
Maasdriel29,7
Maasgouw31,1
Maashorst32,1
Maassluis30,3
Maastricht34,9
Medemblik24,2
Meerssen31,5
Meierijstad28,6
Meppel33,3
Middelburg28,6
Midden-Delfland23,8
Midden-Drenthe29,8
Midden-Groningen32,8
Moerdijk33,5
Molenlanden25,6
Montferland29,3
Montfoort29,4
Mook en Middelaar32,9
Neder-Betuwe29,7
Nederweert26,2
Nieuwegein36,6
Nieuwkoop25,1
Nijkerk29,8
Nijmegen35,9
Nissewaard35,3
Noardeast-Fryslân29,1
Noord-Beveland26,3
Noordenveld32,4
Noordoostpolder25,4
Noordwijk31,3
Nuenen, Gerwen en Nederwetten26,5
Nunspeet27,6
Oegstgeest27,1
Oirschot24,0
Oisterwijk29,5
Oldambt35,3
Oldebroek29,2
Oldenzaal24,1
Olst-Wijhe29,1
Ommen24,1
Oost Gelre27,0
Oosterhout29,6
Ooststellingwerf30,9
Oostzaan26,3
Opmeer25,1
Opsterland30,1
Oss34,5
Oude IJsselstreek28,3
Ouder-Amstel24,6
Oudewater26,4
Overbetuwe30,6
Papendrecht32,7
Peel en Maas27,7
Pekela38,0
Pijnacker-Nootdorp27,4
Purmerend29,5
Putten29,6
Raalte27,5
Reimerswaal28,9
Renkum31,0
Renswoude22,5
Reusel-De Mierden21,7
Rheden35,4
Rhenen27,8
Ridderkerk33,4
Rijssen-Holten28,1
Rijswijk32,4
Roerdalen33,5
Roermond36,6
Roosendaal32,6
Rotterdam32,1
Rozendaal25,6
Rucphen33,8
Schagen27,1
Scherpenzeel26,0
Schiedam31,0
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland29,0
's-Gravenhage33,0
's-Hertogenbosch32,7
Simpelveld39,8
Sint-Michielsgestel29,8
Sittard-Geleen36,8
Sliedrecht34,4
Sluis26,1
Smallingerland35,3
Soest30,5
Someren22,1
Son en Breugel26,0
Stadskanaal33,3
Staphorst20,7
Stede Broec26,7
Steenbergen33,0
Steenwijkerland29,9
Stein34,2
Stichtse Vecht29,4
Súdwest-Fryslân27,7
Terneuzen32,6
Terschelling21,3
Texel28,3
Teylingen30,9
Tholen35,8
Tiel33,1
Tilburg34,4
Tubbergen21,4
Twenterand30,0
Tynaarlo28,3
Tytsjerksteradiel32,9
Uitgeest26,4
Uithoorn29,6
Urk15,9
Utrecht32,1
Utrechtse Heuvelrug28,3
Vaals20,9
Valkenburg aan de Geul31,9
Valkenswaard29,0
Veendam34,0
Veenendaal33,1
Veere27,7
Veldhoven25,7
Velsen31,7
Venlo30,3
Venray26,5
Vijfheerenlanden29,7
Vlaardingen33,1
Vlieland
Vlissingen30,1
Voerendaal31,5
Voorschoten31,0
Voorst23,1
Vught30,7
Waadhoeke31,1
Waalre22,4
Waalwijk33,7
Waddinxveen30,5
Wageningen31,1
Wassenaar25,6
Waterland29,7
Weert32,4
Weesp31,2
West Betuwe32,5
West Maas en Waal29,4
Westerkwartier33,6
Westerveld26,4
Westervoort33,3
Westerwolde29,7
Westland28,7
Weststellingwerf31,3
Westvoorne29,0
Wierden23,5
Wijchen31,6
Wijdemeren31,9
Wijk bij Duurstede31,8
Winterswijk28,3
Woensdrecht24,6
Woerden30,0
Wormerland33,5
Woudenberg28,6
Zaanstad32,5
Zaltbommel29,0
Zandvoort27,3
Zeewolde32,9
Zeist32,0
Zevenaar34,9
Zoetermeer33,6
Zoeterwoude29,4
Zuidplas30,0
Zundert28,4
Zutphen36,1
Zwartewaterland26,3
Zwijndrecht36,7
Zwolle32,9

3.7 Geregistreerde verdachten

In 2022 had 4 procent van de kinderen een ouder/verzorger die in de afgelopen vier jaar geregistreerd is geweest als verdachte van een misdrijf. Met 6 procent of meer kwam dit het vaakst voor in Pekela, Heerlen, Rotterdam, Zandvoort, Den Haag, Terneuzen en Kerkrade.

3.7.1 Kinderen in een huishouden waarin minstens één ouder/verzorger in de afgelopen 4 jaar verdacht was van een misdrijf, 2022*
GemeentenaamIn huishouden met minstens één ouder die in de afgelopen 4 jaar verdacht was van een misdrijf (% van 4- tot 12-jarigen)
Aa en Hunze2,2
Aalsmeer2,9
Aalten2,0
Achtkarspelen3,5
Alblasserdam2,7
Albrandswaard2,8
Alkmaar3,4
Almelo5,4
Almere5,3
Alphen aan den Rijn3,3
Alphen-Chaam2,1
Altena2,1
Ameland
Amersfoort2,4
Amstelveen2,9
Amsterdam4,7
Apeldoorn3,3
Arnhem4,3
Assen3,3
Asten2,6
Baarle-Nassau2,2
Baarn2,2
Barendrecht3,3
Barneveld2,4
Beek3,0
Beekdaelen4,0
Beesel3,3
Berg en Dal2,7
Bergeijk1,7
Bergen (L.)3,8
Bergen (NH.)2,5
Bergen op Zoom3,9
Berkelland2,3
Bernheze1,9
Best2,8
Beuningen3,6
Beverwijk4,1
Bladel2,4
Blaricum4,0
Bloemendaal1,7
Bodegraven-Reeuwijk3,2
Boekel1,8
Borger-Odoorn2,6
Borne1,6
Borsele2,8
Boxtel3,5
Breda3,9
Brielle3,6
Bronckhorst2,5
Brummen3,1
Brunssum4,4
Bunnik0,8
Bunschoten2,4
Buren3,1
Capelle aan den IJssel5,6
Castricum1,1
Coevorden3,4
Cranendonck3,1
Culemborg2,3
Dalfsen2,5
Dantumadiel4,0
De Bilt2,8
De Fryske Marren2,6
De Ronde Venen3,6
De Wolden2,2
Delft4,6
Den Helder5,3
Deurne1,7
Deventer3,8
Diemen4,6
Dijk en Waard3,3
Dinkelland1,2
Doesburg3,2
Doetinchem3,2
Dongen1,9
Dordrecht4,2
Drechterland2,6
Drimmelen2,0
Dronten3,7
Druten3,0
Duiven2,7
Echt-Susteren3,1
Edam-Volendam3,0
Ede2,8
Eemnes2,4
Eemsdelta5,2
Eersel1,3
Eijsden-Margraten1,4
Eindhoven3,9
Elburg2,5
Emmen3,8
Enkhuizen3,4
Enschede4,1
Epe3,3
Ermelo2,3
Etten-Leur3,0
Geertruidenberg3,6
Geldrop-Mierlo3,3
Gemert-Bakel2,8
Gennep2,6
Gilze en Rijen2,8
Goeree-Overflakkee1,8
Goes4,5
Goirle3,0
Gooise Meren1,6
Gorinchem3,6
Gouda4,0
Groningen3,7
Gulpen-Wittem2,2
Haaksbergen2,0
Haarlem3,0
Haarlemmermeer3,4
Halderberge3,9
Hardenberg2,1
Harderwijk3,6
Hardinxveld-Giessendam1,8
Harlingen4,6
Hattem1,2
Heemskerk3,8
Heemstede1,6
Heerde2,8
Heerenveen2,7
Heerlen6,5
Heeze-Leende1,9
Heiloo1,5
Hellendoorn1,8
Hellevoetsluis4,1
Helmond4,8
Hendrik-Ido-Ambacht2,1
Hengelo2,9
Het Hogeland3,0
Heumen1,4
Heusden3,0
Hillegom2,8
Hilvarenbeek
Hilversum2,8
Hoeksche Waard2,6
Hof van Twente1,0
Hollands Kroon2,9
Hoogeveen3,1
Hoorn3,9
Horst aan de Maas1,6
Houten2,0
Huizen3,2
Hulst3,8
IJsselstein2,8
Kaag en Braassem3,8
Kampen2,1
Kapelle1,3
Katwijk3,0
Kerkrade6,0
Koggenland2,3
Krimpen aan den IJssel2,5
Krimpenerwaard2,8
Laarbeek1,9
Land van Cuijk2,7
Landgraaf5,4
Landsmeer4,5
Lansingerland2,4
Laren2,6
Leeuwarden3,8
Leiden3,5
Leiderdorp3,0
Leidschendam-Voorburg3,1
Lelystad5,4
Leudal2,9
Leusden1,4
Lingewaard2,4
Lisse2,6
Lochem1,9
Loon op Zand4,0
Lopik2,8
Losser3,2
Maasdriel3,9
Maasgouw3,1
Maashorst2,4
Maassluis4,7
Maastricht4,7
Medemblik2,5
Meerssen3,2
Meierijstad2,5
Meppel2,7
Middelburg3,7
Midden-Delfland2,3
Midden-Drenthe2,3
Midden-Groningen3,8
Moerdijk3,0
Molenlanden1,8
Montferland4,4
Montfoort1,6
Mook en Middelaar2,1
Neder-Betuwe2,5
Nederweert2,9
Nieuwegein4,6
Nieuwkoop3,9
Nijkerk2,9
Nijmegen4,0
Nissewaard5,4
Noardeast-Fryslân3,1
Noord-Beveland4,9
Noordenveld2,1
Noordoostpolder2,8
Noordwijk2,6
Nuenen, Gerwen en Nederwetten1,7
Nunspeet3,1
Oegstgeest1,4
Oirschot1,8
Oisterwijk1,2
Oldambt4,6
Oldebroek2,0
Oldenzaal3,1
Olst-Wijhe3,0
Ommen1,3
Oost Gelre2,2
Oosterhout4,5
Ooststellingwerf3,8
Oostzaan2,5
Opmeer2,6
Opsterland2,2
Oss3,8
Oude IJsselstreek2,8
Ouder-Amstel3,2
Oudewater2,3
Overbetuwe2,8
Papendrecht3,9
Peel en Maas2,4
Pekela8,1
Pijnacker-Nootdorp3,5
Purmerend4,7
Putten2,4
Raalte2,1
Reimerswaal2,2
Renkum2,3
Renswoude3,7
Reusel-De Mierden1,8
Rheden4,2
Rhenen2,4
Ridderkerk4,7
Rijssen-Holten1,8
Rijswijk4,2
Roerdalen3,4
Roermond3,8
Roosendaal4,4
Rotterdam6,3
Rozendaal
Rucphen5,0
Schagen2,2
Scherpenzeel2,2
Schiedam5,6
Schiermonnikoog
Schouwen-Duiveland2,5
's-Gravenhage6,1
's-Hertogenbosch3,4
Simpelveld3,1
Sint-Michielsgestel1,4
Sittard-Geleen4,7
Sliedrecht3,8
Sluis4,5
Smallingerland3,2
Soest3,4
Someren2,2
Son en Breugel2,4
Stadskanaal4,3
Staphorst1,6
Stede Broec2,7
Steenbergen2,3
Steenwijkerland3,8
Stein4,0
Stichtse Vecht3,4
Súdwest-Fryslân3,7
Terneuzen6,0
Terschelling
Texel2,0
Teylingen2,5
Tholen2,2
Tiel5,8
Tilburg4,7
Tubbergen1,5
Twenterand3,3
Tynaarlo1,4
Tytsjerksteradiel2,6
Uitgeest1,3
Uithoorn4,1
Urk2,2
Utrecht3,1
Utrechtse Heuvelrug1,8
Vaals
Valkenburg aan de Geul4,0
Valkenswaard4,2
Veendam3,5
Veenendaal2,7
Veere1,8
Veldhoven2,5
Velsen4,2
Venlo4,9
Venray3,0
Vijfheerenlanden3,2
Vlaardingen5,7
Vlieland
Vlissingen4,9
Voerendaal1,5
Voorschoten2,9
Voorst2,1
Vught2,0
Waadhoeke3,0
Waalre2,4
Waalwijk4,5
Waddinxveen2,9
Wageningen3,6
Wassenaar3,7
Waterland2,3
Weert3,2
Weesp2,5
West Betuwe3,0
West Maas en Waal2,4
Westerkwartier1,7
Westerveld1,7
Westervoort4,0
Westerwolde3,3
Westland3,5
Weststellingwerf3,4
Westvoorne4,2
Wierden1,9
Wijchen3,0
Wijdemeren2,8
Wijk bij Duurstede1,5
Winterswijk3,2
Woensdrecht2,7
Woerden2,0
Wormerland2,9
Woudenberg2,1
Zaanstad5,0
Zaltbommel3,8
Zandvoort6,1
Zeewolde3,0
Zeist2,5
Zevenaar4,1
Zoetermeer5,5
Zoeterwoude2,9
Zuidplas3,4
Zundert3,3
Zutphen4,1
Zwartewaterland2,0
Zwijndrecht3,9
Zwolle3,3
* Voorlopige cijfers

4. Conclusie en discussie

4.1 Conclusie

Doel van dit onderzoek was te verkennen hoe de Landelijke Jeugdmonitor, met behulp van CBS-data, kan bijdragen aan het monitoren van kansenongelijkheid in het onderwijs door inzicht te geven in factoren die daar volgens de literatuur mee samenhangen. De eerste onderzoeksvraag luidde: welke factoren hangen volgens de literatuur samen met de kansenongelijkheid van schoolgaande kinderen? Hieruit kwamen verschillende factoren naar voren zoals onderwijsniveau van ouders, huishoudinkomen, herkomst van het kind, stabiliteit van het gezin, steun van ouders en broers en zussen, de buurt waarin kinderen opgroeien en de kwaliteit van de school. Hoewel geen uitputtende lijst van factoren, geeft het wel een globaal beeld van relevante factoren.

De tweede onderzoeksvraag luidde: Welke van deze factoren kunnen aan de hand van indicatoren in de Landelijke Jeugdmonitor of andere CBS-data door de tijd heen en ook regionaal worden gemonitord? In de Landelijke Jeugdmonitor is een aantal van die indicatoren opgenomen zoals het aantal jongeren in een eenoudergezin, en het opgroeien in een huishouden met weinig inkomen. Cijfers over het hoogst behaalde onderwijsniveau van ouders of verzorgers, hun arbeidsdeelname, het gebruik van ggz-zorg en/of ggz-medicatie, of ze geregistreerd zijn geweest als verdachte en of kinderen te maken hebben gehad met wisselingen bij ouders/verzorgers in het huishouden in de afgelopen vier jaar, zijn niet opgenomen in de Landelijke Jeugdmonitor, maar wel op basis van CBS-data beschikbaar. Het gaat hierbij om de factoren in de thuissituatie. Factoren buiten de thuissituatie zijn buiten beschouwing gelaten zodat het goed aansluit bij de Landelijke Jeugdmonitor, waar de focus ook op de thuissituatie ligt. Daarnaast is deze verkennende analyse niet uitputtend en kunnen in het vervolg ook factoren mee worden genomen die buiten de thuissituatie liggen.

De derde onderzoeksvraag luidde: Wat is op basis van deze set van indicatoren te zeggen over verschillen tussen Nederlandse gemeenten in de omstandigheden waarin kinderen opgroeien? De uitkomsten van de gebruikte indicatoren verschillen sterk per gemeente. Sommige gemeenten scoren relatief hoog op meerdere indicatoren die kunnen samenhangen met kansenongelijkheid. Er zijn echter ook gemeenten die op de ene indicator hoog scoren en op een andere indicator juist niet hoog in de ranglijst staan. Over het algemeen geldt dat grote gemeenten en gemeenten aan de randen van Nederland relatief hoog scoren op de volgende indicatoren: lager onderwijsniveau van ouders, langdurig weinig inkomen, geen recent arbeidsverleden, het opgroeien in een eenoudergezin, wisselingen bij ouders in het huishouden en ouders die verdacht zijn van een misdrijf. Het gebruik van ggz-zorg of ggz-medicatie komt relatief vaak voor in de provincies Groningen en Limburg, maar in mindere mate in de grote gemeenten in het westen van het land.

Concluderend geeft de Landelijke Jeugdmonitor al deels inzicht in de kansenongelijkheid van opgroeiende kinderen, maar zou de monitoring hiervan nog uitgebreid kunnen worden door enkele indicatoren toe te voegen of uit te breiden. Zo kan de huidige indicator ‘opgroeien in een huishouden met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum’ worden aangevuld met de duur van dit inkomen. Daarnaast kunnen indicatoren die iets zeggen over de ouders/verzorgers van het kind, zoals onderwijsniveau, mentale gezondheid en geregistreerde verdachten van toegevoegde waarde zijn. Met de voorgestelde set indicatoren zou kansenongelijkheid als apart thema opgenomen kunnen worden in de Landelijke Jeugdmonitor.

4.2 Mogelijkheden voor vervolgonderzoek

De verkenning in dit artikel biedt de volgende aanknopingspunten voor meer gedetailleerd vervolgonderzoek:

  • Ten eerste ligt in deze verkennende analyse de focus op indicatoren over de thuissituatie van kinderen, die met CBS-data op persoonsniveau te monitoren zijn. Andere factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij kansenongelijkheid zijn nu buiten beschouwing gebleven, zoals de woonomgeving waarin kinderen opgroeien of de kwaliteit van het onderwijs.
  • Ten tweede zijn de indicatoren in dit artikel alleen beschrijvend bekeken en niet in samenhang met elkaar of met onderwijsuitkomsten. Uit de resultaten blijkt dat bij sommige gemeenten waarschijnlijk sprake is van een stapeling van factoren die verband houden met kansenongelijkheid. Een stapeling van dergelijke factoren maakt kinderen extra kwetsbaar en in de toekomst zou dan ook kunnen worden nagegaan hoeveel van de kinderen te maken hebben met meerdere van deze factoren en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Op basis van aanvullende analyses kan besloten worden om in de Jeugdmonitor een kruising van indicatoren op te nemen om overlap tussen indicatoren te kunnen tonen. Hiervoor kan worden aangesloten bij het onderzoeksprogramma rondom risico’s op onderwijsachterstanden van het CBS. In dit onderzoeksprogramma wordt ook gekeken naar de samenhang tussen indicatoren zoals verkend in dit artikel en de onderwijsprestatie van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.
  • Ten derde zouden de indicatoren nog verder verdiept kunnen worden. Zo is in deze studie voornamelijk gekeken naar het voorkomen van een risicofactor bij de ouders in het huishouden op een specifiek moment. Voor verdiepend onderzoek kan bijvoorbeeld meer gefocust worden op de frequentie van de risicofactoren gedurende een langere periode, is bijvoorbeeld sprake van ggz-zorg in één jaar of in meerdere jaren? En maken een of beide ouders in het huishouden hiervan gebruik? Ook kunnen bepaalde onderwerpen inhoudelijk nog verder uitgewerkt worden. Bij de indicator over het recente arbeidsverleden kan het interessant zijn om te kijken naar de belangrijkste inkomensbron van langdurig niet-werkenden. En bij de variabele langdurig weinig inkomen zou ook gekeken kunnen worden naar het beschikbare vermogen van een huishouden.
  • Tot slot heeft dit onderzoek zich op één peilmoment gericht. Belangrijk is echter ook de vraag hoe deze indicatoren zich over de tijd ontwikkelen. In dit kader zou het interessant zijn om de indicatoren, eventueel in de Landelijke Jeugdmonitor, over langere tijd te kunnen monitoren.

Referenties

CBS (2019) De nieuwe onderwijsachterstandenindicator primair onderwijs.

CBS (2021). Risico op armoede bij huishoudens. In Armoede en uitsluiting 2021.

CBS. (2022a). Herijking onderwijsachterstandenindicator primair onderwijs 2021.

CBS (2022b). Onderwijs. In Integratie en Samenleven 2022.

CBS (2023). Welke niet-werkenden hebben de grootste kans op werk?

Adriaens, H., Elshout, M. & Elshout, S. (2022). Personeelstekorten primair onderwijs. Peildatum 1 oktober 2022. Tilburg: Centerdata.

Badou, M. & Day, M. (2021). Kansengelijkheid in het onderwijs. Verkennend onderzoek naar factoren die samenhangen met onderwijs(on)gelijkheid. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

Borghans, L., Golsteyn, B.H.H. & Zölitz, U. (2015). School quality and the development of cognitive skills between age four and six.

Chetty, R. & Hendren, N. (2018). The impact of neighborhoods on intergenerational mobility I: childhood exposure effects. The Quarterly Journal of Economics, Volume 133, Issue 3, August 2018, 1107–1162.

Cooper, K., & Stewart K. (2021). Does Household Income Affect children’s Outcomes? A Systematic Review of the Evidence. Child Ind Res 14, 981–1005.

Driessen, G.W.J.M (2001). Ethnicity, forms of capital, and educational achievement. International Review of Education 47, 513-538.

Engle, P.L. & Black, M.M. (2008). The effect of poverty on child development and educational outcomes.

Evans, S.E., Davies, C. & DiLillo, D. (2008). Exposure to domestic violence: a meta-analysis of child and adolescent outcomes. Agression and violent behavior, volume 13, issue 2; 131-140.

Fry, D., Fang, C. , Elliott, S., Casey, T., Zheng, X., Li, J., Florian, L. & McCluskey, G. (2018). The relationships between violence in childhood and educational outcomes: a global systematic review and meta-analyses. Child abuse & Neglect 2018, Volume 75: 6-28.

GGD Rotterdam-Rijnmond (2017). De beschermende werking van een stabiele gezinssituatie.

Holt, S., Buckley, H. & Whelan, S. (2008). The impact of exposure to domestic violence on children and young people: A review of the literature. Child abuse and neglect 2008, 32: 797-810.

Inspectie van het onderwijs (2019). De staat van het onderwijs 2019.

Inspectie van het onderwijs (2022). De staat van het onderwijs 2022.

Jaffee, S.R. (2017). Child maltreatment and risk for psychopathology in childhood and adulthood. Annu. Rev. Clin. Psychol. 2017. 13:525–51.

Kloprogge, J. en de Wit, W. (2015). Het onderwijsachterstandenbeleid na 2015. Literatuurstudie t.b.v. expertbijeenkomst OAB september 2015. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.

Masarik, A.S. & Conger, R.D. (2017). Stress and child development: a review of the family stress model. Current opinion in psychology 2017, 13 : 85-90.

Mensah, F.K. & Kiernan, K.E. (2010). Parents’ mental health and children’s cognitive and social development. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology 45, 1023-1035.

Mesman, J. (2010). Oud geleerd, jong gedaan. Investeren in ouders bevordert de onderwijskansen van jonge kinderen. Leiden: Universiteit Leiden.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (z.d.). Over het programma Gelijke Kansen.

Muilwijk-Vriend, S., Ter Weel, B. & Webbink, D. (2019). Economische kansen hangen af van de regio waarin kinderen opgroeien. ESB.

Mulder, L., Fettelaar, D., Schouwenaars, I., Ledoux, G., Dikkers, L. & Kuiper, E. (2014). De achterstand van autochtone doelgroepleerlingen: oorzaken en aanpak. ITS, Radboud Universiteit Nijmegen.

Omlo, J., Talman, J., Grubben, L., de Ruig, L. & van Doorn, L. (2021). Kansrijk armoedebeleid voor kinderen. Portretten van kinderen en knelpunten en kansen voor een integraal beleid. De Beleidsonderzoekers.

Onderwijsraad (2023). Schaarste schuurt. Een verkenning naar het omgaan met aanhoudende lerarentekorten. Den Haag: Onderwijsraad.

Pharos (2023). Werken aan welbevinden op school bij kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen: tips en handvatten.

Poehlmann-Tynan, J. & Turney, K. (2020). A developmental perspective on children with incarcerated parents. Child development perspectives, vol 15, issue 1: 3-11.

Prevoo, T. & ter Weel, B. (2014). The effect of family disruption on children’s personality development: evidence from British longitudinal data. IZA.

Roseboom, T. (2020). Gelijk goed beginnen. Succesvol bouwen aan de basis voor gezondere generaties.

Sociaal-Economische Raad (2021). Gelijke kansen in het onderwijs. Structureel investeren in kansengelijkheid voor iedereen.

Solis, J.M., Shadur, J.M., Burns, A.R. & Hussong A.M. (2012). Understanding the diverse needs of children whose parents abuse substancesCurrent Drug Abuse Reviews 2012, 5: 135-147.

Strathearn, L., Giannotti, M., Mills, R., Kisely, S., Najman, J. & Abajobir, A. (2020). Long-term cognitive, psychological, and health outcomes associated with child abuse and neglect. Pediatrics (2020) 146 (4): e20200438.

Ten Brummelhuis, A. & Kruiter, J. (2022). Gelijke Kansen. Themabeschrijving voor de Kennisagenda voor het onderwijs. Den Haag: Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Timmermans M., van Heerwaarden, Y., Pijpers, F. & Carmiggelt, B. (2015). Ontwikkelingsaspecten en Omgevingsinteractie. Utrecht: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Van Noije, L., Verbeek-Ouddijk, D. & de Haan, J. (2021). Kwesties voor het kiezen 2021. Analyse van vijf urgente maatschappelijke vraagstukken voor de komende kabinetsperiode. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Van Peer, C. (2007). De impact van een (echt) scheiding op kinderen en ex-partners. Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.

Van Spijker, F., van der Houwen, K. & van Gaalen, R. (2017). Invloed ouderlijk opleidingsniveau reikt tot ver in het voortgezet onderwijs. ESB.

Veer, I., van den Hof, M., Roseboom, T. & van Gaalen, R. (2023). Vooral kinderen uit bijstandsgezinnen geen kansrijke start. Ouderlijke hulpbronnen in de eerste duizend dagen tot en met de basisschoolperiode. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verstraten, P., Visser, D. & Zumbuehl, M. (2021). Ongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem. Economisch en Sociaal Beleid (ESB).

Vu, N.L., Jouriles, E.N., McDonald, R. & Rosenfield, D. (2016). Children’s exposure to intimate partner violence: A meta-analysis of longitudinal associations with child adjustment problems. Clinical Psychology Review 2016, volume 47: 25-33.

Zumbuehl, M. & Dillingh, R. (2020). Ongelijkheid van het jonge kind. Den Haag: Centraal Planbureau.

Bijlage

Onderzoekspopulatie

De onderzoekspopulatie bestaat uit ruim 1,4 miljoen kinderen van 4 tot 12 jaar en hun situatie op 1 januari 2022. Alle cijfers in deze publicatie zijn op die onderzoekspopulatie gebaseerd. De cijfers kunnen door de afbakening van de onderzoekspopulatie afwijken van andere cijfers die het CBS publiceert over de betreffende onderwerpen, bijvoorbeeld cijfers over kinderen in een huishouden met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. De gegevens van de indicatoren gaan over de ouders en/of verzorgers in het huishouden van deze kinderen.

Afbakeningen van de indicatoren en gebruikte bronnen

  • Woongemeente van het kind.

    De gemeente waarin het kind op 1 januari 2022 ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP).

  • Onderwijsniveau ouders/verzorgers.

    Hiervoor wordt gekeken naar het hoogst behaalde onderwijsniveau van de ouders/verzorgers in een huishouden op 1 januari 2022. Wanneer de ouders/verzorgers een verschillend onderwijsniveau hebben behaald, dan wordt gekozen voor het hoogst behaalde onderwijsniveau.

    De data komen van het opleidingsniveaubestand van het CBS. Dat wordt samengesteld op basis van diverse registraties zoals de Basisregistratie Onderwijs (BRON) en bestanden met opleidingsgeschiedenissen zoals opgegeven door werkzoekenden bij het UWV WERKbedrijf en de Enquête Beroepsbevolking (EBB).

    Voor deze indicator wordt de driedeling van het onderwijsniveau gebruikt: laag, middelbaar en hoog. Er wordt specifiek gekeken naar huishoudens waar het hoogst behaalde onderwijsniveau laag is. Een laag onderwijsniveau omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo en de entreeopleiding, de voormalige assistentenopleiding (mbo-1).

    Als in een huishouden twee ouders/verzorgers zitten, maar van één het onderwijsniveau bekend is, dan wordt het onderwijsniveau van de ouder/verzorger waarvan het wel bekend is toegekend aan het huishouden. Hierdoor wordt de omvang van de groep kinderen met laagopgeleide ouders enigszins overschat en de omvang van de groep kinderen met hoogopgeleide ouders enigszins onderschat.

  • Langdurig weinig inkomen.

    Met weinig inkomen wordt bedoeld dat het besteedbaar huishoudinkomen exclusief gebonden uitkeringen lager is dan 120 procent van het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het wettelijk bestaansminimum dat in de politieke besluitvorming is vastgesteld. Tot aan de pensioengerechtigde leeftijd is het sociaal minimum gelijk aan de hoogte van de bijstandsuitkering en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd is het ontleend aan het AOW-pensioen. Voor huishoudens met kinderen zijn de kinderbijslag en het kindgebonden budget aan het normbedrag toegevoegd.

    Het besteedbaar inkomen van huishoudens die uitsluitend op een bijstandsuitkering zijn aangewezen, wijkt in veel gevallen in geringe mate af van de vastgestelde normbedragen. Zouden de normbedragen als inkomensgrens worden gehanteerd, dan valt een deel van deze huishoudens met hun inkomen net boven het sociale minimum. Daarom is niet 100 procent, maar een hoger percentage van het sociaal minimum als inkomensgrens gehanteerd. Dat percentage is in dit artikel 120.

    Langdurig betekent hier dat een kind in een huishouden woont dat in de afgelopen vier jaar een inkomen had tot 120 procent van het sociale minimum.

    De gegevens over de huishoudinkomens komen van de inkomensstatistiek. Deze statistiek maakt gebruik van gegevens die ontleend zijn aan administraties, waarvan de belangrijkste dataleverancier de Belastingdienst is.

  • Recent arbeidsverleden.

    Hiervoor wordt gekeken naar het arbeidsverleden van de ouders/verzorgers in de afgelopen vier jaar. Hierbij geldt dat alle ouders/verzorgers in het huishouden op 1 januari 2022 in de afgelopen vier jaar niet werkzaam zijn geweest. Een persoon geldt als werkzaam als hij/zij in één maand betaald werk heeft van 1 uur of meer.

  • Eenouderhuishouden.

    Jongeren van 4 tot 12 jaar die op 1 januari 2022 in een eenouderhuishouden wonen. Onder een eenouderhuishouden wordt een particulier huishouden bestaande uit één ouder en kind(eren) verstaan.

  • Wisseling bij ouder(s)/verzorger(s) in de laatste vier jaar.

    Hiervoor wordt gekeken naar de samenstelling van verzorgers/ouders in de huishoudens op 1 januari 2022 en de afgelopen vier jaar. Op 1 januari van 2018, 2019, 2020, 2021 is gekeken of dezelfde ouders/verzorgers in het huishouden zaten als op 1 januari 2022. Voor de huishoudens waar op elk van de vier jaar op het peilmoment dezelfde partner in het huishouden was, dan heeft het huishouden de afgelopen vier jaar dezelfde ouders/verzorgers gehad. Hetzelfde geldt voor een eenouderhuishouden. Wanneer dezelfde ouder/verzorger in de afgelopen vier jaar de enige ouder/verzorger is geweest in het huishouden, dan heeft geen wisseling bij de ouder/verzorger plaatsgevonden in het huishouden.

    In huishoudens waar wel een wisseling heeft plaatsgevonden, kan dat bijvoorbeeld komen door (echt)scheidingen of het overlijden van een ouder/verzorger, maar ook doordat een ouder/verzorger een nieuwe partner heeft gekregen.

  • Ggz-zorg en/of ggz-medicatie in het huishouden laatste vier jaar.

    Hiervoor wordt gekeken of door ouders/verzorgers in het huishouden ggz-zorg is gebruikt en/of ggz-medicatie is voorgeschreven en verstrekt in de jaren 2018, 2019, 2020 of 2021. Voor ggz-zorg wordt gekeken of zorgkosten binnen de basisverzekering zijn gemaakt voor generalistische basis ggz en/of specialistische ggz.

    Voor ggz-medicatie wordt gekeken of geneesmiddelen zijn voorgeschreven en verstrekt, die worden vergoed door de basisverzekering (exclusief verstrekkingen door ziekenhuizen en verpleeghuizen). Hierbij is gekeken naar geneesmiddelen binnen de volgende ATC4-codes:
    • N05A Antipsychotica
    • N05B Anxiolytica
    • N05C Hypnotica en sedativa
    • N06A Antidepressiva
    • N06B AHDH-middelen
    • N06D Dementiemiddelen
    • N07B Middelen bij verslaving
  • De gegevens over de ggz-zorgkosten worden door Vektis aan het CBS geleverd. Vektis heeft de gegevens verkregen van zorgverzekeraars en volmachthouders. In totaal kwam 98,9 procent van alle ouders/verzorgers van de doelpopulatie voor in de data. Daarvan kwam 96,0 procent elk jaar voor in de data.

    De gegevens over de verstrekte medicijnen komen van het Zorginstituut Nederland. De zorgverzekeraars leveren aan het Zorginstituut Nederland gegevens over alle geneesmiddelenverstrekkingen per persoon die vergoed worden uit de verplichte basisverzekering voor geneeskundige zorg.

  • Registratie als verdachte in het huishouden laatste vier jaar.

    Hiervoor wordt gekeken of minstens één ouder/verzorger in het huishouden in 2018, 2019, 2020 of 2021 geregistreerd is geweest als verdachte van het plegen van een misdrijf (ja of nee). Het betreft personen die geregistreerd zijn in het registratiesysteem Basis Voorziening Handhaving van de politie. Een persoon wordt door de politie geregistreerd als verdachte als een redelijk vermoeden van schuld aan een misdrijf bestaat.

    De gegevens over de geregistreerde verdachten zijn afkomstig uit de landelijke politiedatabank 'Geïntegreerde Interactieve Databank voor Strategische bedrijfsinformatie' (GIDS).