Hoeveel vliegbewegingen zijn er van en naar Nederland?

In 2020 vonden er 350 duizend vliegtuigbewegingen plaats van en naar de vijf Nederlandse nationale luchthavens (Amsterdam Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport). Ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal bewegingen met 46,6 procent. Niet alle vluchten hebben een commercieel doel, zo zijn er ook niet-commerciële overlandvluchten (waaronder privé-vluchten) en terreinvluchten (vluchten waarbij de opstijging en de daarop volgende landing op dezelfde luchthaven plaatsvinden). Terreinvluchten bestaan voor een groot deel uit lesvluchten. Het aantal vliegtuigbewegingen binnen het handelsverkeer (vervoer van reizigers, vracht en post tegen betaling) lag in 2020 op 258 duizend; dit is minder dan de helft van het aantal uit 2019.

69 procent van alle vliegtuigbewegingen van en naar de nationale luchthavens in 2020 betrof Amsterdam Schiphol. Schiphol trok met 88 procent de meeste vluchten binnen het handelsverkeer. Eindhoven was bij vluchten binnen het handelsverkeer nummer twee, met een marktaandeel van bijna 7 procent.

Kaart met luchthavens van nationaal belang in Nederland, inclusief het aantal vliegbewegingen, 2020   

Schiphol

Schiphol kwam in 2020 uit op bijna 241 duizend vliegtuigbewegingen, ruim 53 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal vluchten binnen het handelsverkeer kwam uit op bijna 227 duizend, een afname van ruim 54 procent.

Kleine vliegvelden

Naast de luchthavens van nationale betekenis telt Nederland tevens elf kleine vliegvelden. Op deze vliegvelden vindt in principe geen handelsverkeer plaats. Op deze regionale vliegvelden vinden voornamelijk les- en oefenvluchten, privé-vluchten en rondvluchten plaats. Op deze luchthavens samen vonden in 2020 bijna 329 duizend vliegtuigbewegingen plaats. Dit is 5,8 procent minder dan in 2019. De afname van het aantal vliegtuigbewegingen op de regionale luchthavens is in dezelfde periode veel minder dan het aantal vliegtuigbewegingen op de 5 nationale luchthavens (min 46,6 procent).

Van de kleine luchthavens is Lelystad de grootste qua aantal vliegtuigbewegingen. In 2020 vonden hier bijna 77 duizend bewegingen plaats, waarvan 81 procent uit les- en oefenvluchten bestond. Op nummer twee staat vliegveld Teuge (49 duizend bewegingen), daarna volgen vliegveld Budel en vliegveld Hilversum met respectievelijk 48 en 42 duizend bewegingen.