Hoeveel rijden bestelauto's?


Nederlandse bestelauto’s legden in 2018 gezamenlijk een record afstand af van ruim 18,4 miljard kilometer. Dat is 4,2 procent meer dan in 2017. Het was voor het vierde jaar op rij dat het totale aantal gereden kilometers door bestelauto’s toenam. De stijging in 2018 komt voornamelijk doordat het aantal bestelauto’s groeide, met 4,0 procent. Maar ook de gemiddeld afgelegde afstand per bestelauto steeg licht, naar 18,1 duizend kilometer.

Kilometers naar leeftijd bestelauto

Bestelauto’s van één jaar oud leggen gemiddeld de grootste afstand per jaar af, in 2018 was dat 28,8 duizend kilometer. Met het toenemen van de voertuigleeftijd loopt het jaarkilometrage geleidelijk terug. Zo reden bestelauto’s van vijf  jaar oud gemiddeld ruim 21,1 duizend kilometer, bij die van negen jaar en ouder was dat nog maar 13,0 duizend kilometer. De bestelauto’s die in 2018 nieuw werden aangeschaft (de auto’s van nul jaar oud), legden gemiddeld 16,3 duizend kilometer af. Dat deze bestelauto’s minder kilometers op de teller hebben dan eenjarige komt doordat ze doorgaans in de loop van het jaar zijn aangeschaft en dus niet het hele jaar hebben kunnen rijden.

Kilometers naar branche

De bouw telt van alle branches de meeste bestelauto’s, gevolgd door de groot- en detailhandel. Bestelauto’s van bouwbedrijven legden in 2018 gemiddeld 18,4 duizend kilometer af, bij bestelauto’s in de groot- en detailhandel was dat 17,8 duizend kilometer. In de branche vervoer en opslag reden bestelauto’s gemiddeld het meest: 30,7 duizend kilometer.