Cijfers vinden op StatLine

Banner Cijfers vinden op StatLine

Het CBS heeft een zoekmachine ontworpen die de vindbaarheid van cijfers op StatLine probeert te verbeteren. Het product is in ontwikkeling en het CBS vraagt gebruikers om feedback.

Het verbeteren van de zoekfunctie voor StatLine, dat ruim 16 miljard cellen bevat, is een uitdaging. Vaak is slechts een deel van alle cijfers van een tabel interessant voor een gebruiker. Ook zijn de zoektermen vaak anders dan de door het CBS gebruikte terminologie, of is het lastig om de juiste zoekvraag te formuleren. De experimentele zoekmachine heeft een aantal extra functies die de gebruiker hierbij kunnen helpen.

Zoeken binnen onderwerpen en classificaties

Nieuw in deze zoekmachine is de mogelijkheid om te zoeken binnen onderwerpen of classificaties. Hierbij wordt, naast de zoekterm, gebruikgemaakt van synoniemen en van de onderliggende tabeltoelichtingen. De experimentele zoekmachine vertaalt zoektermen naar de CBS terminologie. Bij het kiezen van een onderwerp of classificatie uit de getoonde lijst kan de gebruiker hierop verder zoeken, en de zoekopdracht uitbreiden met een of meer nieuwe zoektermen.

Hoe te gebruiken

De experimentele zoekmachine is hier te vinden.

plaatje statline

Naast de resultatenlijst onderin het scherm, zijn er twee extra mogelijkheden om verder te zoeken: binnen onderwerpen en binnen classificaties.
Na het selecteren van een gevonden onderwerp of classificatie start een nieuwe zoekopdracht. Hierbij wordt specifiek gezocht op het geselecteerde onderwerp of classificatie. Dit wordt toegevoegd als filter, inclusief vermelding van alle zoekwoorden. Er is vervolgens de mogelijkheid om een nieuwe zoekterm toe te voegen om dieper te zoeken. Een filter is eenvoudig te verwijderen.

De gevonden zoekterm staat cursief in de resultatenlijst. Bij onderwerpen en classificaties kan dit ook een synoniem of verwante term zijn.

Bij het aanklikken van een tabeltitel (in blauw) wordt de tabel getoond, met een tabelpresentatie opgebouwd met de gebruikte zoekterm(en). De tabelpresentatie kan aangepast worden via slepen en selecteren. De backtoets brengt de gebruiker terug naar de experimentele zoekmachine. Standaard wordt gezocht in de laatste vijf jaar en alle regio’s. Dit is aan te passen.

Open data

De zoekmachine is ook te gebruiken voor het vinden van Nederlandstalige open data sets van het CBS. Na het selecteren van een tabel in de zoekresultaten is via de knop downloaden een directe link naar de tabel in het CBS open data portaal vinden. Daar staan allerlei links naar de tabellen. In dit experiment beperken we ons tot de Nederlandstalige datasets van het CBS.

Feedback gevraagd

We horen graag uw mening over de experimentele zoekmachine. Uw mening helpt ons bij de verdere ontwikkeling van deze zoekmachine. Het kan uw algemene indruk van de zoekmachine zijn, maar het kan ook om specifieke punten gaan die u goed vindt of juist niet.
We zijn benieuwd of de experimentele zoekmachine in uw ogen een verbetering is ten opzichte van de zoekmachine in het oude StatLine en/of de zoekmachine in het nieuwe StatLine.

We hebben de volgende vragen:

  1. Worden de tabellen beter vindbaar?
  2. Is het zoeken via onderwerp of via classificatie helder?
  3. Is het duidelijk dat er een mogelijkheid is om verder te zoeken?
  4. Wat is goed, en wat is voor verbetering vatbaar?

Let op

Het filter van Caribisch Nederland is niet volledig.
Het gebruik van woorden als “aantal” en “gemiddelde” levert te veel hits op en is af te raden. De toelichtingen van onderwerpen en classificaties kunnen per tabel afwijkend zijn.

Je browser wordt niet ondersteund. Upgrade je browser. Je hebt een inconsistente user-agent geleverd bij het oplossen van de uitdaging. Mogelijk heb je browserextensies of -instellingen ingeschakeld om de user-agent te vervalsen en moet je deze uitschakelen om door te gaan. Een deel van Turnstile is per ongeluk in de cache opgeslagen. Wis gelieve je cache. De tijd op de klok klopt niet. Zet je klok op de juiste tijd. Een ongespecificeerde fout heeft zich voorgedaan.