Omzet horeca stijgt 0,2 procent in derde kwartaal

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte / Frank de Roo
De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
JaarKwartaalOmzet (2015=100)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100)
20131e kwartaal87,491,3
20132e kwartaal89,693,8
20133e kwartaal90,894,6
20134e kwartaal91,194,5
20141e kwartaal93,696,7
20142e kwartaal93,896,2
20143e kwartaal94,596,6
20144e kwartaal95,997,5
20151e kwartaal97,198,2
20152e kwartaal99,599,9
20153e kwartaal100,3100
20154e kwartaal102,8102
20161e kwartaal103,6101,9
20162e kwartaal104,2102,6
20163e kwartaal108,2105,2
20164e kwartaal108,3104,8
20171e kwartaal110,5105,7
20172e kwartaal112,6106,8
20173e kwartaal113,9106,9
20174e kwartaal115,5108,1
20181e kwartaal117,8109,3
20182e kwartaal120,8111,4
20183e kwartaal121,1110,7
20184e kwartaal123,5112,5
20191e kwartaal123,6112,3
20192e kwartaal124,9112
20193e kwartaal125,2111,6

Omzet logiesverstrekking nagenoeg hetzelfde

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, nam met 0,1 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, steeg met 0,3 procent.

De omzet van hotels nam met 0,4 procent toe, het volume met 0,2 procent. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, daalde echter met 0,9 procent.

Ontwikkeling logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 3e kwartaal 2019
CategorieOmzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Logiesverstrekking0,10,3
Hotels0,40,2
Overige logiesverstrekking-0,90,6

Vier jaar op rij omzetgroei eet- en drinkgelegenheden

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,2 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Daarmee groeit de omzet van eet- en drinkgelegenheden al vier jaar op rij. Het volume daalde echter met 0,5 procent.

Met 1,0 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. Daarnaast daalde in alle branches van de eet-en drinkgelegenheden het volume, het sterkst bij de restaurants en cafés.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 3e kwartaal 2019
CategorieOmzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Eet- en drinkgelegenheden0,2-0,5
Kantines en catering1-0,3
Fastfoodrestaurants0,2-0,4
Restaurants0,1-0,6
Cafés0-0,6

Positieve verwachtingen ondanks daling vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het vierde kwartaal van 2019 op 1,9. Dit is de laagste stand in bijna zes jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is daarentegen gestegen naar een recordhoogte van 35 procent. Het tekort aan arbeidskrachten is ook terug te zien in de ruim 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal van 2019.

Eenmaal per jaar, in het vierde kwartaal, worden ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen voor het komende jaar. De ondernemers in de horeca zijn voor 2020 iets positiever dan een jaar geleden voor 2019. Per saldo verwacht 19 procent van de ondernemers een toename van de omzet voor 2020 en 11 procent een toename in personeelssterkte.

De verschillen tussen logiesverstrekking en eet-en drinkgelegenheden zijn groot. In de logiesverstrekking verwacht per saldo 31 procent van de ondernemers in 2020 meer om te zetten dan in 2019, terwijl 7 procent een afname in personeel voorziet. Ondernemers in eet- en drinkgelegenheden zijn iets minder positief over hun omzetverwachting. Per saldo 16 procent denkt meer om te zetten dan in 2019. Ze zijn echter wel positief over hun personeelssterkte, per saldo 17 procent verwacht een toename.

Verwachtingen horecabedrijven voor komende jaar
JaarOmzet (saldo % bedrijven die toename of afname verwachten)Personeelssterkte (saldo % bedrijven die toename of afname verwachten)
2013-5,3-12,6
20144,5-8,8
201528,21,4
201621,53,3
2017187,2
201834,319
201916,88,4
202019,411

Het gaat in dit bericht over seizoengecorrigeerde omzet- en volumecijfers.