Omzet horeca stijgt 0,4 procent in derde kwartaal

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2018 met 0,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Dit is toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, daalde met 0,7 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 0,5 procent toe, de omzet van logiesverstrekking met 0,3 procent. Al ruim 5 jaar neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
Group x-axis ENX-axis ENOmzet (2015=100)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100)
20131e kwartaal87,491,3
20132e kwartaal89,693,8
20133e kwartaal90,894,6
20134e kwartaal91,194,5
20141e kwartaal93,696,7
20142e kwartaal93,896,2
20143e kwartaal94,596,6
20144e kwartaal95,997,5
20151e kwartaal97,198,2
20152e kwartaal99,599,9
20153e kwartaal100,3100
20154e kwartaal102,8102
20161e kwartaal103,6101,9
20162e kwartaal104,2102,6
20163e kwartaal108,2105,2
20164e kwartaal108,3104,8
20171e kwartaal110,5105,7
20172e kwartaal112,6106,8
20173e kwartaal113,9106,9
20174e kwartaal115,5108,1
20181e kwartaal117,6109,3
20182e kwartaal120,8111,3
20183e kwartaal121,3110,5

Restaurants en cafés zetten 0,5 procent meer om

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,5 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dit komt door prijsstijgingen. Het aantal verkochte consumpties daalde met 0,4 procent.

Met 0,9 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. Ook fastfoodrestaurants, cafés en restaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants verkochten echter wel 0,9 procent minder consumpties. Dit was de eerste volumedaling in de afgelopen tweeëneenhalf jaar. Ook cafés hadden te maken met een volumedaling.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 3e kwartaal 2018
X-as labelOmzet (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder)
Eet- en drinkgelegenheden0,5-0,4
Kantines en catering0,90,3
Fastfoodrestaurants0,70,1
Cafés0,3-0,2
Restaurants0,3-0,9

Omzet logiesverstrekking stijgt licht

De omzet van logiesverstrekkers nam met 0,3 procent toe in het derde kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Ook in deze sector is de omzettoename volledig toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume daalde met 1,4 procent. De omzet van hotels steeg met 0,2 procent, maar het volume daalde met 0,9 procent. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, steeg met 0,8 procent.

Ondernemersvertrouwen horeca positief

Het ondernemersvertrouwen in de horeca is positief aan het begin van het vierde kwartaal, maar wel iets minder positief dan het voorgaande kwartaal. Het personeelstekort loopt verder op. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 gaf 30 procent van de horecabedrijven te kennen dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.

Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit de ruim 21 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal. Ook gingen er iets meer horecabedrijven failliet in het derde kwartaal dan een jaar eerder.

Aan het begin van het vierde kwartaal is de ondernemers ook gevraagd wat ze van het komend jaar denken. De verwachtingen van horecaondernemers over hun omzet, personeelsbestand en investeringen in 2019 zijn per saldo positief, zij het minder positief dan de verwachtingen die ze hadden over 2018.

Ondernemersvertrouwen en tekort aan arbeidskrachten horecabedrijven
 PeriodenPercentage bedrijven met tekort aan arbeidskrachtenOndernemersvertrouwen Horeca
20141e kwartaal1,1-4,1
20142e kwartaal2,49,5
20143e kwartaal2,32,8
20144e kwartaal2,94,8
20151e kwartaal2,76,8
20152e kwartaal2,37,1
20153e kwartaal3,810,8
20154e kwartaal613,2
20161e kwartaal4,910,3
20162e kwartaal5,213,4
20163e kwartaal4,69,7
20164e kwartaal9,813,3
20171e kwartaal9,714,9
20172e kwartaal11,319,8
20173e kwartaal16,421,5
20174e kwartaal18,413
20181e kwartaal17,418,4
20182e kwartaal19,812
20183e kwartaal25,912,3
20184e kwartaal30,311,2

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het derde kwartaal met 0,3 procent.