Kind schilt samen met ouder, verzorger een appel

Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis

17-11-2017 02:00
Veel kinderen van 1 tot 12 jaar eten minder fruit, groente en vis dan aanbevolen. Jongere kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan de oudere kinderen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, die het CBS afneemt in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.


In deze enquête beantwoordt een ouder of verzorger vragen over de hoeveelheid fruit, groente en vis die zijn of haar kind eet. Deze opgegeven hoeveelheid is vergeleken met de richtlijnen van het Voedingscentrum, gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2015).

Normen voeding voor kinderen volgens De Schijf van Vijf 

Volgens deze richtlijnen aten bijna 4 op de 10 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar in de periode 2014/2016 voldoende fruit, en ruim 4 op de 10 voldoende groente. Iets meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie at volgens de richtlijnen voldoende vis.

Jongere kinderen eten meer fruit, groente en vis

Jonge kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen. Bijna de helft van de kinderen van 1 tot 4 jaar at in 2014/2016 volgens de richtlijnen voldoende fruit. Bij kinderen van 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar was dat met respectievelijk ruim 4 op de 10 en 2 op de 10 lager. Hetzelfde beeld is bij groente en vis te zien. Vergeleken met de kinderen van 9 tot 12 jaar aten tweemaal zoveel kinderen van 1 tot 4 jaar voldoende groente. Voor vis zijn de verschillen kleiner.

Kinderen met hoogopgeleide ouder eten gezonder

Kinderen van 1 tot 12 jaar van wie de ouder of verzorger een hoog onderwijsniveau heeft, voldoen vaker aan de normen dan kinderen met een middelbaar of laagopgeleide ouder. Zo voldoen ruim 4 op de 10 kinderen met een hoogopgeleide ouder aan de fruitnorm, tegen ruim 3 op de 10 met een laagopgeleide ouder.

Over de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor

De Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor neemt het CBS jaarlijks af in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum. Het doel van de gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor is om een beeld te krijgen van de gezondheid, leefstijl, zorggebruik en preventief gedrag van de thuiswonende Nederlandse bevolking van 0 jaar en ouder. In deze enquête is voeding gemeten met enkele gerichte vragen over de consumptie van fruit, groente en vis. De voedingsvragen worden gesteld aan alle respondenten van 1 jaar en ouder. Voor kinderen tot 12 jaar worden de vragen beantwoord door de ouder/verzorger. Jaarlijks nemen ongeveer 1100 kinderen van 1 tot 12 jaar deel aan de enquête. Een andere manier om de consumptie van voeding in kaart te brengen is de 24-uurs voedingsnavraag. Deze methode wordt toegepast in de Voedselconsumptiepeiling, een aanvullend onderdeel van de Leefstijlmonitor. De Voedselconsumptiepeiling brengt de voeding beter in beeld, maar wordt bij minder mensen én minder vaak uitgevoerd dan de Gezondheidsenquête. In de meest recente Voedselconsumptiepeiling voldeden minder kinderen aan de aanbeveling voor groente en fruit dan in dit onderzoek.

Relevante links