Ook in november lagere groei investeringen

© ANP
In november was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,8 procent groter dan in november 2015, meldt CBS. De stijging is iets kleiner dan in de voorgaande maand. In november groeiden de investeringen in woningen opnieuw aanzienlijk. De investeringen in personenauto’s en vliegtuigen krompen daarentegen.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. November 2016 heeft een werkdag meer dan november 2015. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in januari gunstiger dan in november. 

Investeringen in materiële activa (volume)

Meer geïnvesteerd in woningen, minder in personenauto’s

Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. Daarnaast groeiden ook de investeringen in bestelauto’s en vrachtwagens.

De investeringen in personenauto’s waren daarentegen weer aanzienlijk lager dan een jaar eerder. In november 2015 werden juist veel meer auto’s gekocht. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto eind 2015 naar voren gehaald. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s invloed heeft gehad, kan met deze cijfers niet worden vastgesteld. Ten slotte werd in november 2016 ook minder geïnvesteerd in vliegtuigen.

Omstandigheden investeringen in januari gunstiger

De omstandigheden voor investeringen zijn in januari gunstiger dan in november volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de koerswaarde van de Nederlandse aandelen op jaarbasis gunstiger is. Het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille verbeterde ook. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.