Aantal banen gestegen in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2005 waren er iets meer banen dan in het derde kwartaal. Voor seizoenseffecten gecorrigeerd nam het aantal banen van werknemers met 9 duizend toe. Het is het derde kwartaal op rij met een lichte groei van het aantal banen. Aan deze omslag ging twee jaar van banenverlies vooraf.

De banengroei in het vierde kwartaal is te danken aan de zakelijke dienstverlening en de zorg. In de andere bedrijfstakken is sprake van een kleine krimp of stabilisatie.

De groei van de zakelijke dienstverlening is voor het grootste deel het gevolg van meer uitzendwerk, maar ook in branches als de computerservicebureaus, reclamebureaus en economische dienstverlening gaat het beter met de werkgelegenheid. In de collectieve sector komt de groei geheel voor rekening van de gezondheids- en welzijnszorg. In het onderwijs is de werkgelegenheid vrijwel stabiel, bij het openbaar bestuur verdwijnen gestaag banen.

Door de stijging in de afgelopen kwartalen is het aantal banen nu hoger dan een jaar eerder. Dit is voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2003.

De loonkosten per arbeidsjaar waren in het vierde kwartaal van vorig jaar 2,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Het jaarcijfer van 2005 is eveneens 2,3 procent hoger dan dat van 2004. Daarmee is de stijging van de loonkosten de laagste sinds 1997.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei