Hoe beïnvloedt corona onze productvoorziening?

Hoe ontwikkelt de consumptie van huishoudens zich?

Consumenten hebben in november 6,5 procent minder besteed dan in november 2019. De krimp is iets kleiner dan in oktober. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral minder uit aan diensten.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de Nederlandse goederenhandel zich?

Het volume van de goederenexport was in november 2,0 procent groter dan in november 2019, meldt het CBS. Er zijn vooral meer chemische producten, machines en apparaten uitgevoerd dan een jaar eerder. In november was het volume van de import 2,4 procent groter dan een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel is de productie van de industrie gedaald?

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,5 procent lager dan in november 2019. Dat is de kleinste krimp na maart 2020, toen de productie bijna 2 procent lager lag dan een jaar eerder.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de omzet van de groothandel zich?

In het derde kwartaal van 2020 daalde de omzet van de bedrijfstak groothandel en handelsbemiddeling met bijna 3 procent vergeleken met een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de omzet nog 9 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de groothandel in olie was ruim 38 procent lager. De groothandel in landbouwproducten behaalde de grootste omzetstijging (10,9 procent).
Lees meer

Hoe ontwikkelt de omzet van de auto- en motorbranche zich?

De omzet van de auto- en motorbranche lag in het derde kwartaal van 2020 0,3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2019. Dit herstel volgt op de krimp in het tweede kwartaal van ruim 25 procent. De handel en reparatie van motoren en de zwaardere bedrijfsautobranche lieten nog de beste resultaten zien. Zij zetten het derde kwartaal respectievelijk 14 procent en bijna 3 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel geld besteden Nederlandse consumenten bij Nederlandse webwinkels?

In het derde kwartaal van 2020 gaven Nederlandse consumenten 38,1 procent meer uit aan Nederlandse webwinkels dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog 55 procent meer, de hoogste groei tot nu toe gemeten.
Lees meer

Hoeveel geld besteden Nederlandse consumenten bij Europese webwinkels?

Nederlandse consumenten gaven tijdens het tweede kwartaal van 2020 een recordbedrag van 696 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 37 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen er 508 miljoen euro besteed werd. De cijfers over online-aankopen van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels zijn gebaseerd op een experimentele methode, waarbij btw-aangiften zijn gebruikt.
Lees meer

Hoeveel is de luchtvracht afgenomen in juni 2020?

In juni 2020 daalde de hoeveelheid luchtvracht met 7,5 procent ten opzichte van juni 2019. Vrachtvervoer vindt in Nederland alleen plaats via de luchthavens in Amsterdam en Maastricht. De meeste vracht wordt via Schiphol vervoerd, in juni 108,2 duizend ton goederen. In tegenstelling tot Amsterdam werden er in mei en juni 2020 via Maastricht meer goederen vervoerd dan in dezelfde maanden een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel hoger was de supermarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

In de tweede en derde week van maart hadden supermarkten in Nederland meer omzet dan in dezelfde weken een jaar eerder. De supermarktomzet liep in de derde week van maart terug vergeleken met de week ervoor, maar was nog altijd 25 procent hoger dan in dezelfde week in 2019. De omzet van houdbare voedingsmiddelen zoals conserven, diepvriesgroenten, bloem, rijst en pasta nam het meest toe, samen met handzeep, toiletpapier en farmaceutische producten.
Lees meer

Hoeveel hoger was de bouwmarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

Bouwmarkten hebben in de derde week van maart ruim 50 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet lag bijna 6 procent hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, normaal gesproken de week met de meeste omzet.
Lees meer

Wat zijn de gevolgen van de eerste coronagolf voor productvoorziening?

De informatie over de gevolgen van de eerste coronagolf op productvoorziening staan op de volgende achtergrondpagina.
FAQ's productvoorziening eerste coronagolf