Hoe beïnvloedt corona onze productvoorziening?

Hoe ontwikkelt de Nederlandse goederenhandel zich?

Het volume van de goederenexport was in februari 4,5 procent groter dan in februari 2020. Dat is de grootste groei na 2019. Er zijn in februari vooral meer machines en chemische producten geëxporteerd. Het volume van de import was in februari 5,8 procent groter dan een jaar eerder.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de productie van de industrie zich?

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 1,7 procent lager dan in februari 2020. In januari groeide de productie met 0,3 procent. De industriële ondernemers waren in maart positiever dan in februari.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de consumptie van huishoudens zich?

In januari 2021 hebben consumenten 13,5 procent minder besteed dan in januari 2020. Dat is de op één na grootste krimp ooit gemeten; alleen in april 2020 was de daling van de consumptie groter. Door het op 15 december sluiten van alle niet-essentiële winkels, krompen de uitgaven aan duurzame goederen met 25 procent uitzonderlijk sterk.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de omzet van de groothandel zich?

In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet van de bedrijfstak groothandel en handelsbemiddeling met 3,2 procent vergeleken met een jaar eerder. In het derde kwartaal was de omzet nog iets minder dan 3 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de groothandel in olie was ruim 42 procent lager. De groothandel in akkerbouwproducten behaalde de grootste omzetstijging (23 procent).
Groothandelsbedrijven; omzetontwikkeling

Hoe ontwikkelt de omzet van de auto- en motorbranche zich?

De omzet van de auto- en motorbranche lag in het vierde kwartaal van 2020 nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder. Over heel 2020 nam de omzet met 6,9 procent af ten opzichte van 2019. Alle deelbranches hadden een omzetdaling behalve de handel en reparatie van motoren waar de omzet in 2020 steeg met 2,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel geld besteden Nederlandse consumenten bij Nederlandse webwinkels?

In het derde kwartaal van 2020 gaven Nederlandse consumenten 38,1 procent meer uit aan Nederlandse webwinkels dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog 55 procent meer, de hoogste groei tot nu toe gemeten.
Lees meer

Hoeveel geld besteden Nederlandse consumenten bij Europese webwinkels?

In het derde kwartaal van 2020 gaven Nederlanders in totaal 605 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is ruim 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen gaven de Nederlanders 464 miljoen euro uit bij Europese webwinkels.
Lees meer

Hoeveel is de luchtvracht afgenomen in juni 2020?

In juni 2020 daalde de hoeveelheid luchtvracht met 7,5 procent ten opzichte van juni 2019. Vrachtvervoer vindt in Nederland alleen plaats via de luchthavens in Amsterdam en Maastricht. De meeste vracht wordt via Schiphol vervoerd, in juni 108,2 duizend ton goederen. In tegenstelling tot Amsterdam werden er in mei en juni 2020 via Maastricht meer goederen vervoerd dan in dezelfde maanden een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel hoger was de supermarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

In de tweede en derde week van maart hadden supermarkten in Nederland meer omzet dan in dezelfde weken een jaar eerder. De supermarktomzet liep in de derde week van maart terug vergeleken met de week ervoor, maar was nog altijd 25 procent hoger dan in dezelfde week in 2019. De omzet van houdbare voedingsmiddelen zoals conserven, diepvriesgroenten, bloem, rijst en pasta nam het meest toe, samen met handzeep, toiletpapier en farmaceutische producten.
Lees meer

Hoeveel hoger was de bouwmarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

Bouwmarkten hebben in de derde week van maart ruim 50 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet lag bijna 6 procent hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, normaal gesproken de week met de meeste omzet.
Lees meer

Wat zijn de gevolgen van de eerste coronagolf voor productvoorziening?

De informatie over de gevolgen van de eerste coronagolf op productvoorziening staan op de volgende achtergrondpagina.
FAQ's productvoorziening eerste coronagolf