Hoe beïnvloedt corona onze productvoorziening?

Hoe ontwikkelt de Nederlandse goederenhandel zich?

In augustus was de uitvoerwaarde van goederen bijna 4 miljard euro lager dan in dezelfde maand in 2019. Dat is een afname van 10 procent. In januari (aan het begin van het eerste kwartaal) was de export nog hoger dan vorig jaar, maar in april daalde de goederenexport met 21 procent.
Lees meer

Hoeveel is de productie van de industrie gedaald?

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 4,0 procent lager dan in augustus 2019. De daling is kleiner dan in de voorgaande vier maanden. In juli was de productie van de industrie nog 5,8 procent lager dan in 2019.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de omzet van de groothandel zich?

In het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet van de bedrijfstak groothandel en handelsbemiddeling met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Binnen deze bedrijfstak halveerde de omzet van handelaren in olie bijna in het tweede kwartaal. De groothandel in landbouwproducten behaalde juist meer omzet (23,1 procent).
Lees meer

Hoe ontwikkelt de omzet van de auto- en motorbranche zich?

De omzet van de auto- en motorbranche was in het tweede kwartaal van 2020 ruim 25 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. Dit is de grootste krimp in meer dan 25 jaar. Alle deelbranches, behalve de motorbranche, laten in het tweede kwartaal recorddalingen zien. Ook in het eerste kwartaal was de omzet van de auto- en motorbranche al lager.
Lees meer

Hoeveel is de luchtvracht afgenomen in juni 2020?

In juni 2020 daalde de hoeveelheid luchtvracht met 7,5 procent ten opzichte van juni 2019. Vrachtvervoer vindt in Nederland alleen plaats via de luchthavens in Amsterdam en Maastricht. De meeste vracht wordt via Schiphol vervoerd, in juni 108,2 duizend ton goederen. In tegenstelling tot Amsterdam werden er in mei en juni 2020 via Maastricht meer goederen vervoerd dan in dezelfde maanden een jaar eerder.
Lees meer

Hoeveel hoger was de supermarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

In de tweede en derde week van maart hadden supermarkten in Nederland meer omzet dan in dezelfde weken een jaar eerder. De supermarktomzet liep in de derde week van maart terug vergeleken met de week ervoor, maar was nog altijd 25 procent hoger dan in dezelfde week in 2019. De omzet van houdbare voedingsmiddelen zoals conserven, diepvriesgroenten, bloem, rijst en pasta nam het meest toe, samen met handzeep, toiletpapier en farmaceutische producten.
Lees meer

Hoeveel hoger was de bouwmarktomzet in maart ten opzichte van vorig jaar?

Bouwmarkten hebben in de derde week van maart ruim 50 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet lag bijna 6 procent hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, normaal gesproken de week met de meeste omzet.
Lees meer

Hoe ontwikkelt de handel met China zich?

De waarde van de Nederlandse goederenimport uit China en Hongkong daalde in maart 2020 met 9 procent ten opzichte van maart 2019. In februari was de invoer al met 10 procent afgenomen. De goederenimport uit China en Hongkong was in februari en maart in totaal ruim 700 miljoen euro lager dan in dezelfde twee maanden van 2019.
Lees meer

Wat importeert Nederland vooral uit China?

Hightech is verreweg het belangrijkste importproduct uit China. De totale invoer hiervan bedroeg 15,2 miljard euro in 2019. Hierna volgt de import van machines en onderdelen (9,9 miljard euro).
Lees meer

Hoeveel goederen importeert Nederland uit Italië?

Nederland voerde 11,9 miljard euro aan goederen in uit Italië. Dat is 2,6 procent van de totale invoer aan goederen in Nederland in 2019.
Lees meer

Wat importeert Nederland vooral uit Italië?

Het belangrijkste importproduct uit Italië waren machines en vervoermateriaal. In 2019 bedroeg de totale invoer hiervan 3,4 miljard euro. Hiervan waren toestellen voor telecommunicatie of onderdelen daarvan, met 481 miljoen euro, de belangrijkste goederen.
Lees meer

Van welke producten wordt een groot deel uit Italië ingevoerd?

Bijna 17 procent van de totale invoer van olijfolie kwam uit Italië. Van de Nederlandse wijnimport en de Nederlandse invoer van wei (een restproduct bij de productie van kaas en kaasproducten) was ongeveer 13 procent afkomstig uit Italië (2018).
Lees meer

Welke Nederlandse bedrijfstakken zijn het meest blootgesteld aan verstoringen in Italiaanse aanvoerketens?

Vooral industriële bedrijfstakken zijn afhankelijk van Italiaanse goederen en diensten voor het realiseren van hun productie. De basismetaalindustrie en de bouwmaterialenindustrie hadden het hoogste aandeel Italiaanse toegevoegde waarde in de productie. Circa 10 procent van de productie voor eindproducten van deze sectoren bestond uit Italiaanse toegevoegde waarde (2018).
Lees meer