Omzet horeca daalt sterk in eerste kwartaal 2020

© CBS / Nikki van Toorn
De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met
14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, daalde met 14,5 procent. Vooral in maart daalden de omzet en het volume van de horeca sterk.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
JaarKwartaalOmzet (2015=100)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100)
20141e kwartaal93,696,7
20142e kwartaal93,896,2
20143e kwartaal94,596,6
20144e kwartaal95,997,5
20151e kwartaal97,198,2
20152e kwartaal99,599,9
20153e kwartaal100,3100
20154e kwartaal102,8102
20161e kwartaal103,6101,9
20162e kwartaal104,2102,6
20163e kwartaal108,2105,2
20164e kwartaal108,3104,8
20171e kwartaal110,5105,7
20172e kwartaal112,6106,8
20173e kwartaal113,9106,9
20174e kwartaal115,5108,1
20181e kwartaal117,8109
20182e kwartaal120,8111,2
20183e kwartaal121,1110,7
20184e kwartaal123,5112,5
20191e kwartaal123,1111,7
20192e kwartaal125112
20193e kwartaal125,6112,2
20194e kwartaal127,8114
20201e kwartaal110,297,8

Fors minder omzet logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 14,9 procent in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume daalde met hetzelfde percentage. Een kwartaal eerder nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,1 procent. De omzet van hotels nam in het eerste kwartaal van 2020 met 16,9 procent af.

Ontwikkeling logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2020
BrancheOmzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Logiesverstrekking-14,9-14,9
Hotels-16,9-17,8

Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt fors af

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 13,6 procent minder omgezet dan het kwartaal daarvoor. Het volume daalde met 14,4 procent.

Met een daling van 16,8 procent nam de omzet van restaurants het sterkst af. Het volume daalde met 17,2 procent. Ook bij cafés namen omzet en volume af, met respectievelijk 16,3 en 16,9 procent. De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering daalde minder sterk, maar nog altijd met respectievelijk 8,9 en 9 procent.

Net als bij de logiesverstrekkers, is bij eet- en drinkgelegenheden de omzetdaling in het eerste kwartaal van 2020 vooral toe te schrijven aan maart. De omzetdaling in maart was het grootst bij cafés en restaurants. Ook kantines en catering en fastfoodrestaurants hebben in maart 2020 flink minder omgezet.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2020
BrancheOmzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Eet- en drinkgelegenheden-13,6-14,4
Restaurants-16,8-17,2
Cafés-16,3-16,9
Kantines en catering-9-10,7
Fastfoodrestaurants-8,9-9,6

Ondernemersvertrouwen horeca sterk verslechterd

In alle bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal gedaald. Door de vele bedrijfssluitingen vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus was het pessimisme veruit het grootst bij ondernemers in de horeca. Daar komt de stemmingsindicator (% positieve antwoorden - % negatieve antwoorden) uit op -84,3. Een kwartaal eerder hielden positieve en negatieve ondernemers elkaar nog in evenwicht (0,2).

Ondernemersvertrouwen horeca
JaarKwartaalOndernemersvertrouwen
20151e kwartaal6,8
20152e kwartaal7,1
20153e kwartaal10,8
20154e kwartaal13,2
20161e kwartaal10,3
20162e kwartaal13,4
20163e kwartaal9,7
20164e kwartaal13,3
20171e kwartaal14,9
20172e kwartaal19,8
20173e kwartaal21,5
20174e kwartaal13
20181e kwartaal18,4
20182e kwartaal12
20183e kwartaal12,3
20184e kwartaal11,2
20191e kwartaal11,9
20192e kwartaal8,6
20193e kwartaal7,4
20194e kwartaal1,9
20201e kwartaal0,2
20202e kwartaal-84,3
Bron: CBS, EIB, KVK, MKB-Nederland, VNO-NCW

Gisteren publiceerde het CBS ook over de economische verwachtingen in mei van ondernemers in enkele consument gerichte bedrijfstakken zoals de horeca.

Het gaat in dit bericht over seizoengecorrigeerde omzet- en volumecijfers. 

Bronnen