Recordaantal huizen verkocht in derde kwartaal 2017

© Hollandse Hoogte
In het derde kwartaal van 2017 zijn ruim 61 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met het recordaantal transacties is een bedrag gemoeid van ruim 16 miljard euro.

Het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2017 was ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. De verkopen van vrijstaande woningen zijn met bijna 8 procent het sterkst toegenomen. Daarentegen lag het aantal verkochte appartementen bijna 4 procent lager dan een jaar eerder.

Vorige week publiceerde de NVM ook cijfers over transacties en prijzen. Deze cijfers zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster meten de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen en maken gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Daarbij wordt er bij de berekening van de prijsindex bestaande koopwoningen gecorrigeerd voor kwaliteitsverschillen aan de hand van een internationaal geaccepteerde methode.

Grote prijsstijgingen en dalende verkoopaantallen in Noord-Holland en Utrecht

De gemiddelde prijsstijging op jaarbasis van de bestaande koopwoningen was het hoogst in de provincies Noord-Holland en Utrecht, met respectievelijk bijna 11 en ruim 9 procent. Deze provincies zijn ook de enige twee waar de verkoopaantallen lager zijn dan een jaar eerder. Het aantal verkopen in Noord-Holland en Utrecht was ruim 8 en ruim 6 procent lager dan een jaar eerder.

Ook de woningen in Zuid-Holland hebben een relatief grote prijsstijging van ruim 8 procent. Het aantal transacties was nauwelijks hoger dan een jaar eerder (0,5 procent). In Zeeland en Limburg waren de prijsstijgingen het kleinst.

In drie van de vier grote steden is ook sprake van grote prijsstijgingen en dalende verkoopaantallen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lagen de prijzen meer dan 10 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Alleen in Den Haag zijn meer huizen verkocht dan een jaar eerder.

Bestaande koopwoningen: prijs en aantal verkopen naar regio, 2017-III
 PrijsAantal verkopen
Amsterdam13,8-12,2
Rotterdam13,5-1,8
Den Haag11,64,2
Utrecht11,5-6,5
Noord-Holland10,6-8,2
Utrecht9,1-6,3
Zuid-Holland8,40,5
Flevoland8,417,1
Gelderland6,54,7
Overijssel6,42,1
Noord-Brabant6,14,6
Friesland5,66,8
Drenthe5,416,9
Groningen4,84,5
Limburg4,46,4
Zeeland2,75,3

Prijs vrijstaande woning herstelt minst snel

In het derde kwartaal waren de prijzen van verkochte koopwoningen 7,6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging van appartementen was met bijna 12 procent het hoogst. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met bijna 6 procent het kleinst.

In het derde kwartaal van 2017 zijn ook tussenwoningen weer duurder dan voor de crisis. Vorig kwartaal gold dit al voor appartementen. De prijsstijgingen van 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen waren de afgelopen vier jaar minder groot dan van andere woningtypen. Ten opzichte van de piek in het derde kwartaal van 2008 is het prijsniveau van vrijstaande woningen nog bijna 15 procent lager.