Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Bestaande koopwoningen waren in maart 7,3 procent duurder dan in maart 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen 16,4 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,6 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,4 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart 2017 ongeveer even hoog als in april 2006.

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag naar buiten dat het in maart 21 648 verkochte woningen registreerde. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 55 911 huizen verkocht. Dat is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode van 2016.

Het CBS publiceert vandaag ook uitkomsten naar regio en woningtype.