Koopwoningen bijna 6 procent duurder dan jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Bestaande koopwoningen waren in september 5,9 procent duurder dan in september 2015. Deze toename is iets kleiner dan in augustus, toen de grootste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen 12,9 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 11,4 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 12,9 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen maandag naar buiten dat het in september 21 009 verkochte woningen registreerde. In de eerste negen maanden van 2016 zijn er 153 919 woningen verkocht. Dat is 22,3 procent meer dan in dezelfde periode van 2015.

CBS publiceert vandaag ook uitkomsten naar regio en woningtype en over de woningmarktbloem.

Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde aanbodtijd.
De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.