Beschikbaar inkomen van huishoudens stijgt

© ANP
Huishoudens hadden in het tweede kwartaal van 2016 meer te besteden dan een jaar eerder. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent. Al ruim een jaar neemt het beschikbaar inkomen toe. Dat meldt CBS.

 

Inkomen stijgt vooral door hogere beloning werknemers

Dat het beschikbaar inkomen steeg komt vooral doordat de beloning van werknemers en de inkomsten uit productieactiviteiten toenamen. De totale beloning van werknemers steeg met 1,8 procent. Er waren in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar geleden 1,6 procent meer banen van werknemers. In de uitzendbranche en bij de arbeidsbemiddeling groeide het aantal banen het hardst. Ook steeg het loon per arbeidsjaar met 1,3 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van zelfstandigen groeiden op jaarbasis met 4,7 procent. Het inkomen van huishoudens steeg ondanks dat ze meer betaalden aan belastingen en premies.

Hypotheekschuld neemt weer toe

De totale hypotheekschuld van alle huishoudens kwam in het tweede kwartaal van 2016 uit op 662 miljard euro. Dit was 9,8 miljard euro meer dan een jaar eerder. De afgelopen jaren daalde de hypotheekschuld omdat er relatief veel werd afgelost en er minder nieuwe hypotheken werden afgesloten. Inmiddels stijgt de hypotheekschuld alweer vijf kwartalen achter elkaar. Dit houdt onder meer verband met de verder aantrekkende woningmarkt. In het tweede kwartaal van 2016 werden bijna 24 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2015. Ook lagen de verkoopprijzen gemiddeld 4,4 procent hoger.