Opmars van oproepkrachten

© ANP / Peter Hilz

Het aantal banen van oproepkrachten is tussen 2010 en 2014 met een derde gestegen tot 537 duizend. Bij dergelijke banen wordt geen vaste arbeidsduur overeengekomen met de werkgever. Ook het aantal banen via uitzendbureaus nam in deze periode toe, maar de stijging was met 6 procent veel geringer. Het totaal aantal banen van werknemers daalde in dezelfde periode met 2 procent. Dit meldt CBS.

Banen van werknemers naar soort baan

Vooral banen op oproepbasis in de handel

Er wordt vooral meer op oproepbasis gewerkt in de handel, horeca en de zorg. Ruim een derde van de 537 duizend oproepbanen is een baan in de handel. Het gaat hier bijvoorbeeld om banen als vakkenvuller of winkelmedewerker die vooral door jongeren worden ingevuld. Een op de zes banen als oproepkracht was een baan in de zorg en een vrijwel even groot aantal een baan in de horeca.

Oproepbanen naar bedrijfstak

In de horeca was bijna een kwart van de werknemersbanen op oproepbasis. Bijna een op de vijf werknemersbanen in de landbouw was een baan voor een oproepkracht. In de handel was dit 15 procent. Het percentage werknemersbanen op oproepbasis in de totale economie steeg in de jaren 2010-2014 van 5,1 naar 7,0 procent.

Het aantal mensen dat als oproepkracht werkt is in 2015 verder opgelopen.