684 duizend werklozen in maart

In maart waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 684 duizend werklozen. Dit zijn er 7 duizend minder dan in februari. Over een langere periode bezien is er nog steeds sprake van een stijgende trend van de werkloosheid. De afname van de werkloosheid in maart kwam doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, niet doordat meer mensen betaald werk vonden. Wie niet meer actief naar werk zoekt, wordt niet meer tot de werkloze beroepsbevolking gerekend.

In maart was 8,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het percentage werkloze vrouwen (9,3) is hoger dan het percentage werkloze mannen (8,2). Het verschil is de afgelopen maanden groter geworden. Dit hangt samen met banenverlies in de handel en de zorg, sectoren waar veel vrouwen werkzaam zijn.

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

In de leeftijdscategorie 25-44 jaar waren in maart 299 duizend mensen werkloos. Daarnaast waren er 259 duizend werkloze ouderen en 126 duizend werkloze jongeren. Relatief gezien was de werkloosheid in maart het hoogst onder jongeren (15,4 procent).

Werkloosheid naar leeftijd, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid naar leeftijd, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.