Aantal banen neemt verder af

In het derde kwartaal van 2012 waren er 75 duizend banen van werknemers minder dan in dezelfde periode in 2011. Dit is een afname van 0,9 procent. In de eerste twee kwartalen van 2012 waren er ook al minder banen dan een jaar eerder, maar de afname was toen kleiner.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

In bijna alle bedrijfstakken was het aantal banen kleiner dan een jaar eerder. De afname is het grootst in de bouwnijverheid, waar 17 duizend banen verloren gingen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het openbaar bestuur, de financiële dienstverlening en het onderwijs daalde het aantal banen flink. De zorg was één van de weinige bedrijfstakken waar het aantal banen hoger was dan in het derde kwartaal van 2011.

Nederland telde in totaal ruim 7,8 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel voltijd- als deeltijdbanen. Het aantal arbeidsjaren (het aantal banen omgerekend naar voltijdbanen) kwam uit op bijna 5,9 miljoen. Dit is 1,1 procent minder dan in het derde kwartaal van 2011.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 daalde het aantal banen van werknemers in het derde kwartaal met 21 duizend. Hierbij is rekening gehouden met seizoeneffecten.

Banen van werknemers, seizoengecorrigeerd

Banen van werknemers, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.