Werken bij

Arbeidsmarktcampagne met CBS-medewerker Ellen van Berkel bij haar twee varkens
© Marco de Swart

Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor ?

Het portret van Irene hierboven komt uit onze huidige arbeidsmarktcampagne. Deze laat de unieke eigenschappen van het CBS-werk zien, tezamen met de persoonlijke uitdagingen en activiteiten van eigen CBS medewerkers.

De (sociale) media zorgen ervoor dat we het nieuws constant tot ons krijgen en daar massaal onze meningen over uiten. Het CBS beperkt zich tot de feiten. Hoe zit het werkelijk? Gebaseerd op cijfers.
Omdat we actuele maatschappelijke discussies van de juiste informatie willen voorzien, moeten we steeds sneller en flexibeler werken. Dit vraagt veel van iedereen in onze organisatie, en zeker ook van IT-medewerkers.

Bekijk onze vacatures

Hebben we je interesse gewekt? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct!

CBS: “Voor wat er feitelijk gebeurt”

Bij het CBS werken we met zo’n 2000 collega’s vanuit onze vestigingen in Den Haag, Heerlen en Bonaire. Maatschappelijke betrokkenheid is essentieel voor het CBS. We willen feiten brengen voor relevante doelgroepen in de samenleving. Bovendien doen we dit met state-of-the-art technieken om statistiek te verzamelen. We werken per jaar aan zo’n 600 onderzoeken. Dit betekent dat we vrijwel dagelijks een statistiek met nieuwsbericht verzenden. Die leiden tot zo’n 50 duizend artikelen in kranten en op nieuwswebsites. Onze informatie is te vinden op de cbs-website en in de databank StatLine, waar ruim 4 duizend tabellen in staan met in totaal zo’n 14 miljard cijfers. Al die informatie is gratis beschikbaar voor iedereen.

Werk met impact

Het CBS onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit of vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken. 

Informatietechnologie bij het CBS

Vanwege de grote verwerking van data binnen de organisatie is IT de ruggengraat van het CBS en speelt daarmee een grote en zeer essentiële rol. De IT binnen het CBS moet betrouwbaar zijn, daar maken wij ons elke dag hard voor! De directie Informatietechnologie is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen, ontwikkelen en in stand houden (continuïteit) van de ICT-infrastructuur. IT staat garant voor de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van applicaties die het CBS-breed worden gebruikt. Onze IT'ers werken aan het beheren en vernieuwen van de infrastructuurdiensten en zijn actief in vele scrumprojecten voor applicatieontwikkeling. Er wordt geïnvesteerd in het uitbreiden en professionaliseren van IT.

Meer weten over onze collega's?