Consumptie huishoudens groeit met ruim 2 procent in mei

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Consumenten hebben in mei ruim 2 procent meer besteed dan in mei 2016, meldt het CBS. De groei is wat lager dan in de voorgaande maand. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en woninginrichting.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli iets gunstiger dan in mei.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan kleding en woninginrichting

Consumenten hebben in mei bijna 6 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals kleding en spullen voor hun huis. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze circa 1 procent meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in mei bijna 3 procent meer besteed aan overige goederen.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in mei 3,5 procent meer heeft omgezet dan in mei 2016. De verkopen (volume) waren 3 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen bijna 2 procent meer uit dan in mei 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Duurzame goederen5,8
Overige goederen (w.o. gas)2,7
Diensten1,6
Voedings- en genotmiddelen0,9
Totaal2,2

Omstandigheden voor consumptie in juli iets gunstiger dan in mei

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in juli iets gunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de komende 12 maanden positiever was dan in mei.


De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.