Consumptie huishoudens groeit met 2,7 procent in april

© Hollandse Hoogte
Consumenten hebben in april 2,7 procent meer besteed dan in april 2016, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en woninginrichting.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni iets minder gunstig dan in april.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan kleding en woninginrichting

Consumenten hebben in april ruim 6 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals kleding en spullen voor hun huis. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze ruim 2 procent meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in april 2 procent meer besteed aan overige goederen.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in april bijna 5 procent meer heeft omgezet dan in april 2016. De verkopen (volume) waren ruim 4 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen bijna 2 procent meer uit dan in april 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Duurzame goederen6,4
Voedings- en genotmiddelen2,3
Overige goederen (w.o. gas)2
Diensten1,9
Totaal2,7

Omstandigheden voor consumptie in juni iets minder gunstig dan in april

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in juni iets minder gunstig dan in april. Dat komt vooral doordat het oordeel van consumenten over de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende 12 maanden minder positief is dan in april. De toename van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van een jaar eerder is ook minder groot in de radar van juni.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.