Koks voelen meeste druk om snel te werken

© ANP
Koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs; allemaal geven ze aan dat ze te maken hebben met een hoge werkdruk. Maar de aard van die werkdruk is in de verschillende beroepen anders. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het CBS onder werknemers in veel voorkomende beroepsgroepen naar de werkdruk die zij zelf ervaren.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/814ca4f74d5f433283ccb1bfbdebefee]
Zo geven koks het vaakst aan dat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat ze heel véél werk moeten verrichten. Voor het bepalen van de werkdruk werd werknemers gevraagd of ze heel veel werk moesten verrichten en of ze erg snel of extra hard moesten werken. Werknemers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze drie onderdelen. Voor deze analyse zijn alleen de veel voorkomende beroepsgroepen onderzocht, met ten minste 50 duizend werknemers. Onder bijvoorbeeld managers productie en docenten in het hoger onderwijs is de werkdruk eveneens hoog, maar die beroepsgroepen tellen minder dan 50 duizend werknemers

Veel voorkomende beroepsgroepen met hoogste ervaren werkdruk, 2015
 Erg snel werken Heel veel werk doen Extra hard werken
Alle werknemers2,42,52,2
Koks2,82,62,5
Artsen2,52,82,5
Juristen2,62,82,5
Managers zakelijke en
adm. dienstverlening
2,52,82,5
Leerkrachten basisonderwijs2,32,92,6

Werkdruk onder artsen en leerkrachten hoog door emotionele zwaarte

Wat de werkdruk verhoogt is niet voor alle onderzochte beroepsgroepen hetzelfde. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen geven bijvoorbeeld aan dat hun werk emotioneel zwaar is. Daar komt voor artsen nog bij dat ze lange werkweken maken en soms geïntimideerd worden door patiënten. Bij juristen is bepalend dat zij vele uren doorbrengen achter een beeldscherm.

Beveiligingspersoneel ondervindt laagste werkdruk

De laagste werkdruk wordt ervaren door beveiligingspersoneel, gevolgd door auto- en taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang. Dat zij onderaan de lijst staan, komt vooral omdat zij minder vaak aangeven dat ze extra hard moeten werken.

Veel voorkomende beroepsgroepen met laagste ervaren werkdruk, 2015
 Erg snel werken Heel veel werk doen Extra hard werken
Alle werknemers2,42,52,2
Beveiligingspersoneel22,11,8
Chauffeurs auto's, taxi's
en bestelwagens
2,221,9
Hoveniers, tuinders
en kwekers
2,12,21,9
Kassamedewerkers2,42,11,9
Leidsters kinderopvang en
onderwijsassistenten
2,12,32,1

De resultaten in dit bericht zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015. De NEA wordt uitgevoerd door CBS en TNO.