Beroep en werkdruk

Van de meest voorkomende beroepen in Nederland is de werkdruk zoals mensen die zelf ervaren in kaart gebracht. Daarbij komen ook de factoren aan bod die samen kunnen hangen met de werkdruk in een beroep.
Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk. Koks vinden dat zij heel snel moeten werken, terwijl de werkdruk bij artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening zich in belangrijke mate uit in heel veel werk moeten doen. De laagste werkdruk ervaren machinemonteurs, leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten, kassamedewerkers, hoveniers, tuinders en kwekers, chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens en beveiligingspersoneel. Werknemers in de meeste van deze beroepen geven een lage score aan ‘extra hard werken’. Met behulp van multivariate analyses is onderzocht welke factoren een rol spelen bij verschillen in werkdruk tussen beroepen.