Krimp investeringen in december

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
In december was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9,7 procent kleiner dan in december 2015, meldt CBS. Dat is voor het eerst na december 2014. In december 2016 krompen de investeringen in personenauto’s en vliegtuigen fors, maar groeiden de investeringen in woningen opnieuw aanzienlijk.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. December 2016 heeft een werkdag minder dan december 2015. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in februari gunstiger dan in december.

Minder geïnvesteerd in personenauto’s

De investeringen in personenauto’s waren aanzienlijk lager dan een jaar eerder. In december 2015 werden juist veel meer auto’s gekocht. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto eind 2015 naar voren gehaald. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s invloed heeft gehad, kan met deze cijfers niet worden vastgesteld. Ten slotte werd in december 2016 ook minder geïnvesteerd in vliegtuigen.

Net als in de voorgaande maanden is wel meer in woningen geïnvesteerd. Daarnaast groeiden ook de investeringen in infrastructuur, in bestelauto’s en vrachtwagens en in machines.

Omstandigheden investeringen in februari gunstiger

De omstandigheden voor investeringen zijn in februari gunstiger dan in december volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de koerswaarde van de Nederlandse aandelen op jaarbasis gunstiger is en het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille verbeterde. De bezettingsgraad in de industrie verslechterde daarentegen. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.