Opnieuw minder faillissementen

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw gedaald. In april 2016 zijn er 15 faillissementen minder uitgesproken dan in maart, meldt CBS. Vorige maand was de daling 88. De meeste faillissementen zijn opnieuw uitgesproken in de handel.

 

Trend onduidelijk

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Vervolgens liep het aantal faillissementen zes maanden lang bijna onafgebroken op. In maart en april daalde het aantal faillissementen echter weer, tot onder het niveau van oktober 2015. De trend sinds augustus 2015 is onduidelijk. Het aantal faillissementen in de eerste vier maanden is wel een vijfde lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 355 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in april 2016 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel, namelijk 73. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 60. De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Aantal faillissementen bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak, april 2016
 aantal
Handel73
Financiële instellingen60
Specialistische zakelijke diensten (o.a. advisering en onderzoek)43
Bouwnijverheid34
Industrie30
Verhuur; overige zakelijke diensten28
Horeca16
Informatie & communicatie12
Vervoer & opslag11
Gezondheids- & welzijnszorg10
Verhuur; handel van onroerend goed8
Cultuur, sport en recreatie7

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.