Economie eurozone groeit met 0,3 procent

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. In de gehele Europese Unie kwam de groei met 0,4 procent iets hoger uit. De groei in Nederland ligt met 0,1 procent onder het gemiddelde.

De meeste landen in de Europese Unie zagen hun bbp groeien. Zowel Frankrijk als Duitsland, de twee grootste economieën in de eurozone, lieten plussen van 0,3 procent zien. De groei van de Franse economie was een kwartaal eerder nog gestagneerd. België schreef tussen juli en september 0,2 procent bij.

Bruto binnenlands product binnen de eurozone

Grootste stijgers en dalers

Het bbp van Polen en Slowakije groeide in het derde kwartaal met 0,9 procent, Roemenië zelfs met 1,4 procent. Ook de economie van Spanje groeide net als voorgaande kwartalen fors, dit keer met 0,8 procent. Negatieve uitzonderingen binnen de EU waren Finland (-0,6 procent), Estland (-0,5 procent) en Griekenland (-0,5 procent). De Griekse economie was vorig kwartaal nog 0,4 procent gegroeid. Portugal kende groei noch krimp in het derde kwartaal.

Hoewel Nederland in het derde kwartaal onder het gemiddelde lag, is de economie wel weer groter dan voor de crisis. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de groei ook op 0,1 procent uit, in het eerste kwartaal nog op 0,6 procent.

Het vervolg van het nieuwsbericht gaat over jaar-op-jaarvergelijkingen.

Op jaarbasis groeide de economie in de eurozone met 1,6 procent. Nederland ligt met een toename van 1,9 procent iets boven het gemiddelde. Duitsland schreef op jaarbasis 1,7 procent bij, Frankrijk 1,2 procent. In de gehele EU was de stijging 1,9 procent.

Rest van de wereld

Buiten de EU had Rusland opnieuw te maken met forse krimpcijfers in vergelijking met een jaar eerder, al was de daling met 4,1 procent wel minder dan de 4,6 procent van het tweede kwartaal. De Russische economie krimpt al sinds enkele kwartalen door de lage olieprijzen en de economische sancties.

De economie van Groot-Brittannië groeide op jaarbasis met 2,3 procent, iets minder dan in het tweede kwartaal. De Britse economie is iets minder sterk gegroeid door een krimpende industrie en bouw. Ook in China liep de groei wat terug: voor het eerst sinds 2009 haalde China de 7 procent niet.

In de Verenigde Staten was ondanks de stijgende consumptie ook minder groei, al lag het groeicijfer op jaarbasis met 2 procent wel hoger dan de 1,6 procent in de eurozone. Investeringen zwakten af in de VS. Daarnaast daalden de overheidsuitgaven en nam het handelstekort toe.

Bruto binnenlands product buiten de eurozone