Nederland importeert steeds minder wapens en munitie

© ANP

De Nederlandse invoer van wapens en munitie (exclusief gevechtsvliegtuigen) neemt al jaren af, zo meldt CBS. In 2014 werd voor bijna 100 miljoen euro aan dergelijk materieel ingevoerd, tegen 200 miljoen vier jaar eerder. De afname past in het beeld van dalende defensie-uitgaven, zie Defensie-uitgaven verder afgenomen. Overigens kunnen wapens en munitie ook door andere partijen worden ingevoerd, zoals de politie.

In- en uitvoerwaarde van wapens en munitie

Ruim 60 procent van de ingevoerde wapens en munitie komt uit Europa, met Duitsland als belangrijkste leverancier. Ook uit de Verenigde Staten en Canada komt een substantieel deel van deze invoer.

Herkomst ingevoerde wapens en munitie, 2014

Verenigd Koninkrijk grootste importeur EU

Van alle EU-landen is het Verenigd Koninkrijk veruit de grootste importeur van wapens en munitie. Met bijna 540 miljoen euro importeerde het Verenigd Koninkrijk in 2014 ongeveer twee keer zoveel wapens en munitie als nummer twee Italië. Nederland stond dat jaar op een achtste plaats, achter grote importeurs als Duitsland, België en Frankrijk.

Invoer wapens en munitie door EU-landen, 2014

Nederlandse uitvoer van wapens en munitie veel kleiner

De Nederlandse uitvoer van wapens en munitie is een stuk kleiner dan de invoer en schommelt tussen de 12 en 30 miljoen euro. Bijna 40 procent van deze export gaat naar Azië. Vooral Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten ontvangen relatief veel van deze producten.

Bestemming uitgevoerde wapens en munitie, 2014

Bron: StatLine, Goederensoorten naar land; apparaten, vervoermaterieel en overig