Bestaande koopwoningen ook in januari duurder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in januari 2,1 procent duurder dan in januari 2014. Al tien maanden achter elkaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

 
 

Prijzen 3,6 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in januari 2015 ongeveer even hoog als medio 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in januari 3,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,6 procent lager.

 
 

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat het in januari 9 437 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van januari  2014.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen per kwartaal en transacties van bestaande koopwoningen.

Bron, StatLine:

Vandaag publiceert het CBS ook een artikel over het aanbod van koopwoningen.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 april beschikbaar.
Vanaf 1 januari 2015 heeft het Kadaster een nieuwe methode ingevoerd voor het typeren van woningen. Uit analyse blijkt dat deze methode nauwelijks invloed heeft op de prijsindexcijfers en geen invloed heeft op het totaal aantal transacties. Meer informatie hierover is te vinden bij het Kadaster.