Inflatie nog steeds onder de 1 procent

© ANP
  •  Inflatie in juli onveranderd laag op 0,9 procent
  •  Huren weer fors omhoog
  •  Inflatie eurozone gedaald

De inflatie in juli 2014 was 0,9 procent en daarmee gelijk aan die van juni. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. De gemiddelde jaar-op-jaar stijging van de consumentenprijzen was voor de derde maand op rij lager dan 1 procent. De huren gingen met 4,3 procent omhoog, maar omdat de huurstijging in juli vorig jaar ook fors was, had dit geen verhogend effect op de inflatie.

Huren opnieuw flink gestegen

Consumenten waren in juli 2014 gemiddeld 0,9 procent duurder uit dan in juli 2013. Het grootste deel van de prijsstijging is toe te schrijven aan de huurstijging, die gemiddeld 4,3 procent bedroeg. Deze huurstijging leidde echter niet tot een hogere inflatie omdat de stijging een jaar geleden nog iets groter was. In juli 2013 stegen de huren met 4,7 procent, de grootste huurstijging sinds juli 1994. Deze grote stijging werd veroorzaakt door het nieuwe huurbeleid, waarbij de maximale huurverhoging gelijk is aan de inflatie van het voorafgaande jaar verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.

Kleding en autobrandstoffen drukken inflatie

Kleding had een verlagend effect op de inflatie. In juli dit jaar was kleding sterker afgeprijsd dan in de zomeruitverkoop van juli 2013, terwijl vorige maand kleding juist minder sterk afgeprijsd was dan een jaar eerder. Ook autobrandstoffen drukten de inflatie. De prijzen van autobrandstoffen lagen 0,4 procent hoger dan een jaar eerder, maar de stijging op jaarbasis was in juni nog groter. De prijsontwikkeling van verse groenten had een verhogend effect op de inflatie. Prijzen van verse groenten waren weliswaar lager dan een jaar eerder, maar de daling op jaarbasis was in juni veel sterker.

Inflatie eurozone daalt

Om de inflatie tussen de EU-landen te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning. In juli was de Nederlandse inflatie volgens de HICP 0,3 procent, net als in juni. Dat is iets lager dan de 0,4 procent in de eurozone. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie net onder de 2 procent ligt. Vanaf oktober 2013 is de inflatie in de eurozone lager dan 1 procent. Op grond van deze lage inflatie in de afgelopen periode heeft de ECB op donderdag 5 juni jl. besloten haar rentetarieven te verlagen. De ECB verwacht dat door deze maatregel de inflatie in de eurozone zal stijgen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.