Vaart uit banengroei

In het derde kwartaal van 2008 waren er 108 duizend banen van werknemers meer dan een jaar eerder. Dit is een toename van 1,4 procent. De banengroei was in het derde kwartaal wel minder hoog dan in de anderhalf jaar daarvoor, toen de toename tussen de 2 en 3 procent lag.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2007 groeide het aantal banen in de zakelijke dienstverlening en in de handel het meest. Dit zijn ook de bedrijfstakken met de meeste werknemers. In beide bedrijfstakken was de groei echter aanzienlijk lager dan in voorgaande kwartalen. In de zakelijke dienstverlening bleef de toename van het aantal uitzendbanen ver achter bij die in eerdere kwartalen.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Rekening houdend met seizoeninvloeden is de banengroei vrijwel tot stilstand gekomen. Dit is voor het eerst sinds eind 2004.

Er zijn in Nederland 8 miljoen banen van werknemers. Het gaat daarbij zowel om deeltijd- als voltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen van werknemers in het derde kwartaal uit op ruim 6 miljoen.

De loonkosten per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is hoger dan de cao-loonstijging van 3,6 procent. Dit komt door hogere werkgeverslasten voor zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Deze loonkostenstijging is de hoogste in meer dan vier jaar.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.