Verschil in inflatie tussen Nederland en eurozone sterk toegenomen

In het afgelopen half jaar is het verschil in inflatie tussen Nederland en de eurozone sterk opgelopen. In december 2007 was het verschil 1,5 procentpunt. Dat komt vooral doordat de prijsstijgingen van voeding, huren en energie in Nederland kleiner waren dan in de rest van de eurozone.

Inflatie (HICP)

Inflatie (HICP)

Dalende vleesprijzen in Nederland

De prijzen van voedingsmiddelen zijn in Nederland minder sterk gestegen dan in andere eurolanden. Dat is met name toe te schrijven aan de lichte prijsdaling van vlees in het tweede halfjaar van 2007 ten opzichte van dezelfde periode in 2006. In de andere eurolanden werd vlees in die periode juist duurder. De prijsdaling van vlees in Nederland heeft vooral te maken met de concurrentie tussen de supermarkten. Hierdoor zijn prijsstijgingen van vlees maar deels doorberekend aan de consumenten.

Prijsontwikkeling vlees

Prijsontwikkeling vlees

Beperkte huurstijging

In Nederland was de huurstijging in het tweede halfjaar van 2007 veel gematigder dan in de meeste andere eurolanden. De huurstijging in Nederland lag in de tweede helft van 2007 een stuk lager dan in het eerste gedeelte. De huurverhoging per 1 juli 2007 is 1,4 procent. In Nederland is de huurprijs directer gekoppeld aan de inflatie en wordt slechts één keer per jaar aangepast.

Ontwikkeling huren

Ontwikkeling huren

Ook energieprijzen vergroten inflatieverschil

In het laatste kwartaal van 2007 is het inflatieverschil tussen Nederland en de eurozone nog extra opgelopen door de lagere prijsstijging van energie. Dit komt doordat de aardgas- en elektriciteitsprijzen in Nederland meestal worden aangepast per 1 januari en 1 juli. In andere landen van de eurozone worden deze prijzen vaker aangepast.

Prijsontwikkeling energie

Prijsontwikkeling energie

Marleen Geerdinck