Institutionele beleggers steeds meer in buitenland

In de periode 1995–2005 is de totale beleggingsportefeuille van Nederlandse institutionele beleggers met 602 miljard euro toegenomen tot 1 069 miljard euro. Bijna de gehele toename in 1995–2005, te weten 583 miljard euro, is in het buitenland belegd.

Tweederde belegd in het buitenland

De trend dat de Nederlandse institutionele beleggers meer in het buitenland beleggen, heeft zich in 2005 voortgezet. De totale beleggingen van de institutionele beleggers in het buitenland maken eind 2005 bijna tweederde uit van de totale beleggingsportefeuille. Tien jaar geleden was nog maar iets meer dan een vijfde van de beleggingsportefeuille in het buitenland belegd, vijf jaar geleden was dit bijna de helft.
De invoering van de euro is een belangrijke oorzaak van de toegenomen gerichtheid op het buitenland.

Beleggingen van institutionele beleggers

Beleggingen van institutionele beleggers

Vooral aandelen en obligaties

De beleggingen van institutionele beleggers in het buitenland bestaan steeds meer uit aandelen en obligaties. Maakten aandelen en obligaties in 1995 nog 84 procent uit van de totale buitenlandse beleggingen, in 2005 is dit gestegen tot 97 procent.

Verdeling beleggingen in buitenland

Verdeling beleggingen in buitenland

Vergelijking met binnenlandse beleggingen

De beleggingen in Nederland bestaan voor een veel kleiner deel uit aandelen en obligaties dan de beleggingen in het buitenland. Naast effecten vormen ook leningen op lange termijn, zoals hypotheken, een belangrijk onderdeel van de beleggingen in Nederland.

Vergelijking buitenlandse met binnenlandse beleggingen

Vergelijking buitenlandse met binnenlandse beleggingen

John Gebraad

Bron: StatLine, Institutionele beleggers; beleggingen buitenland

Institutionele beleggers beleggen meer dan biljoen euro