Werkloosheid hoger

Voor het eerst sinds een jaar is de werkloosheid gestegen. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid in de periode juli-september 2006 uit op 417 duizend personen. Dat zijn er 14 duizend meer dan in juni-augustus. In de periode juli-september was 5,4 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Ondanks de stijging is de werkloosheid bijna 70 duizend lager dan een jaar eerder. De werkloosheid onder 15-24-jarigen daalde met 23 duizend. Het werkloosheidspercentage onder de jongeren daalde daarmee het afgelopen jaar het meest, namelijk met 2,5 procentpunt tot 10,9. Bij de 25-44-jarigen daalde de werkloosheid met 1,2 procentpunt tot 4,4 procent. Bij de 45-plussers steeg het aantal werklozen, maar daalde het werkloosheidspercentage iets tot 4,9.

De stijging van de werkloosheid wijst erop dat meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt, mede door de gunstige economische ontwikkeling. Deze werkzoekenden zijn blijkbaar niet allemaal direct aan de slag gekomen. Het is overigens nog te vroeg om te stellen dat met deze stijging in de periode juli-september 2006 een omslagpunt is bereikt in de ontwikkeling van de werkloosheid.

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers op de themapagina Arbeidsmarkt.