Schoolverlaters snel aan het werk

In 1999 hadden schoolverlaters gemiddeld binnen 3,8 maanden een vaste baan gevonden. Zij profiteren daarbij van de gunstige omstandigheden op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is laag en het aantal vacatures heeft een recordhoogte bereikt. De 175 tot 200 000 scholieren die elk jaar het voltijdonderwijs verlaten, vinden daardoor sneller een baan dan enkele jaren geleden.

De baanzoekduur van schoolverlaters kende in 1994 een piek; schoolverlaters hadden toen gemiddeld 6,6 maanden nodig om een vaste baan te vinden. In deze periode groeide de werkgelegenheid nauwelijks en steeg de werkloosheid sterk. Na 1994 werd de arbeidsmarkt gunstiger. Schoolverlaters hadden daardoor tot en met 1997 steeds minder tijd nodig om een baan te vinden. Daarna daalde de gemiddelde zoekduur van academici nog verder, terwijl die van andere schoolverlaters in de periode 1997-1999 ongeveer gelijk bleef.

Academici vinden baan het snelst

In 1999 waren mensen met een universitaire studie gemiddeld na drie maanden aan het werk. Van hen zijn de schoolverlaters met een economische opleiding het snelst aan de slag, gevolgd door degenen met een technische achtergrond.

Tot 1997 vonden vbo-ers en mbo-ers gemiddeld sneller een baan dan hoger opgeleiden. De laatste jaren hebben de schoolverlaters van het hbo en de universiteit deze achterstand echter goed gemaakt. De gunstige arbeidsmarkt heeft ertoe geleid dat alle schoolverlaters met een afgeronde opleiding zeer snel aan het werk zijn. In 1999 zochten schoolverlaters uit het vbo, mbo en hbo rond de vier maanden naar een baan.

Verwachte baanzoekduur van schoolverlaters naar onderwijsniveau
0648g1.gif (5578 bytes)

Technische opleiding goede opstap

Schoolverlaters met een middelbare of hogere technische beroepsopleiding waren in 1999 het snelst aan het werk, gevolgd door degenen die een economische beroepsopleiding hebben afgerond. Schoolverlaters in de verzorgende/sociaal-culturele richting hadden in 1999 iets langer nodig om een vaste baan te vinden.

Ook technische vbo-ers zijn sneller aan de slag dan hun vroegere studiegenoten uit andere richtingen. Schoolverlaters van de mavo (qua niveau vergelijkbaar met vbo) vinden bijna net zo snel werk als de technische vbo-ers. Terwijl havo/vwo-ers juist veel meer tijd nodig hebben om een baan te vinden; ze doen er twee tot drie maanden langer over dan mbo-ers.

Baanzoekduur van schoolverlaters naar onderwijsrichting, 1997/1999
0648g2.gif (5636 bytes)

Hendrika Lautenbach

Bron: CBS/SEO, Enquête beroepsbevolking

CBS, Kwartaalschrift Onderwijsstatistieken 2000-III